Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Michelinské hvězdy jako prokletí? Ocenění vrací další podnik

  18:09
Ocenění alespoň jednou michelinskou hvězdou je snem většiny restauratérů po celém světě. Množí se však případy, kdy slavní kuchaři tuto cenu vrací. Jejich podnikům totiž přináší mimo popularity také neúměrně vysoký zájem milovníků dobrého jídla a neustálý tlak na udržení extrémně vysokých standardů. Mnohdy jim navíc znemožňuje odvážnější gastronomické experimenty.
Ocenění získala také Raan Jay Faiová, která vaří nejlepší „street food“ v...

Ocenění získala také Raan Jay Faiová, která vaří nejlepší „street food“ v Bangkoku. | foto: Profimedia.cz

Ocenění michelinskou hvězdou si v minulosti vysloužily nejslavnější světové restaurace, kde se cena jídel šplhá do astronomických rovin. „Štempl“ kvality však drží i několik podniků, které na první pohled příliš vznešeně nepůsobí. 

Michelinský průvodce

Průvodce Michelin (francouzsky Le Guide Michelin) je série knižních průvodců vydávaných každoročně francouzskou společností Michelin ve více než 12 zemích.

Průvodce hodnotí 1-3 hvězdami malý počet restaurací výjimečné kvality. Od roku 1955 průvodce zvýrazňuje také restaurace nabízející dobré jídlo za dobrou cenu, dnes nazvaný jako Bib Gourmand. Podniky musí mít v nabídce menu, které nepřesáhne danou částku. 

Ve vydání Michelin Guide - Hlavní města Evropy (Main Cities in Europe) jsou oceněné jednou hvězdou i tři pražské restaurace -  Alcron na Novém Městě, Degustation Bohéme Bourgeoise a Field na Starém Městě. V kategorii "dobré jídlo za přijatelné ceny" jsou oceněné i další pražské restaurace -  Aureole, Divinis, Eska, Maso a Kobliha, Na Kopci, Sansho a SaSaZu.

Zdroj: Wikipedia

Majitelem zřejmě nejznámějšího z nich je japonský mistr suši Jiro Ono.

Jeho restaurace se honosí třemi michelinskými hvězdami, nachází se přitom ve vestibulu tokijského metra.

Hvězdu má na svém kontě také Raan Jay Faiová, která je hvězdou takzvaného „street foodu“ v thajském Bangkoku, píše server Vice News. Proslavila se zejména svou krabí omeletou. S pozorností Michelinského průvodce však přišly i zástupy nových zákazníků.

Dvaasedmdesátiletá kuchařka si slávu příliš dlouho neužívala. 

„Mnoho lidí k nám chodí jen proto, aby si udělali fotku. Ani si nic nedají k jídlu,“ popisuje. Rozhodla se proto pro odvážný krok – michelinskou hvězdu hodlá vrátit, píše server The Independent.

Na první pohled se jedná o nepochopitelný krok. Faiová však není ani zdaleka jedinou šéfkuchařkou, která se rozhodla nejvyššího kulinářského ocenění zbavit. Zřejmě nejznámějším kuchařských rebelem je Sébastien Bras, šéfkuchař francouzské restaurace Le Suquet, která dlouhé roky držela tři michelinské hvězdy.

Raan Jay Faiová

Loni v září se Bras rozhodl, že je vrátí. „Byla to krásná výzva a zdroj velké radosti z vývoje, kterým jsme za tu dobu prošli,“ řekl o působení pod michelinskými hvězdami Bras. „Ano, zažili jsme mnoho radosti, ale také velký tlak nevyhnutně spojený s tímto vyznamenáním,“ vysvětloval tehdy. 

Dodal, že chce zahájit novou životní kapitolu „nezávislou na publicitě červeného průvodce, avšak se stejnou vášní pro vaření“. V prosinci ho následoval burgundský šéfkuchař Jérôme Brochot.

Sébastien Bras

Jeden z pokrmů z kuchyně Sébastiena Brase

Už jsem nechtěl krmit ego

Pionýrem v odmítnutí michelinského ocenění je britská kuchařská hvězda Marco Pierre White, připomíná server Eater. S pověstí rockera a rebela světové gastronomie se stal vůbec nejmladším šéfkuchařem v historii, který kdy dosáhl na tři michelinské hvězdy za vedení podniku Restaurant Marco Pierre White. V roce 1999 se jich s klidným srdcem a cigaretou v ústech vzdal.

„Lidi, kteří mi dali michelinské hvězdy, ví o vaření méně, než já. Věci, které vám někdo dá, pro vás musí mít nějakou hodnotu. I proto pro mě bylo tak jednoduché se těch hvězd zbavit. Neznamenaly pro mě nic,“ zavzpomínal na svůj odvážný krok v roce 2015 v rozhovoru pro server The Guardian.

V roce 2005 pařížský šéfkuchař Alain Senderens zanevřel na michelinského průvodce s vysvětlením, že už si nadále nepotřebuje krmit své ego. „Už jsem na to příliš starý. Umím dělat skvělou kuchyni bez všech těch kudrlinek kolem,“ sdělil serveru The New York Times.

Marco Pierre White

O devět let později Frederick Dhooge z restaurace ‘T Huis van Lede odmítl udělení michelinských hvězd a na Facebook napsal: „Esence naší kuchyně je ukryta v surovinách a přípravě podle klasických receptů, které respektují naše kulinářské tradice a hodnoty. Všimli jsme si, že někteří naši zákazníci, kteří očekávají gastronomickou přehlídku na talíři oceněnou nějakými body a hvězdami, to nechápou.“

Svoboda a prostor pro kreativitu

Paradoxní na „rebélii“ šéfkuchařů je, že ocenění technicky vrátit nemohou. Hvězdy totiž dostávají restaurace, nikoli oni. V mnoha případech je sice slavní šéfkuchaři i vlastní, pravidlem to však být nemusí. Stačí však změnit jméno podniku a menu a michelinské ocenění je rázem pryč. Byznys v takovém případě vždy alespoň částečně utrpí.

Šéfkuchař vrací michelinskou hvězdu. Nezvládá udržet podnik na úrovni

Pro šéfkuchaře se však jedná o snesitelné riziko vyvážené novou tvůrčí svobodou. Jídla mohou servírovat v uvolněnější atmosféře, prostor dostane kreativita i rychlejší reagování na přání hostů, uvádí server Fine Dining Lovers. Nejdůležitější však bývá fakt, že se šéfkuchař zbaví konstantního tlaku na každoroční obhajování michelinských hvězd.

Varováním před honbou za úspěchem jim může být osud slavného francouzského šéfkuchaře Bernarda Loiseaua. Ten v roce 2003 spáchal sebevraždu. Dlouhodobě trpěl depresemi, jeho restauraci rovněž hrozilo snížení hodnocení ze tří na dvě mi michelinské hvězdy. Loiseau se obával, že by tím jeho podnik přišel o zákazníky.

Čtyři dny po jeho smrti byl vydán nový průvodce, ve kterém Louisově restauraci nejvyšší michelinské ocenění zůstalo.

Jak se připravuje krabí omeleta oceněná michelinskou hvězdou?:

Autor:

Nový vůdce Sýrie má jednu ruku na Koránu, druhou na kalašnikovu, říká Szántó

  • Nejčtenější

Pohřešovaného manažera našli mrtvého, po noční nehodě patrně bloudil v lese

Policisté v pondělí dopoledne našli pohřešovaného manažera e-shopu s hudebními nástroji Kytary.cz. Sedmačtyřicetiletého muže objevili mrtvého nedaleko jeho nabouraného auta na Jičínsku poblíž...

9. prosince 2024  9:39,  aktualizováno  14:34

Velký test másla: Nejlahodnější vzorek nebyl ani bio, ani z alpského mléka

Premium

Lahodné máslo, které chutná a voní po smetaně, nemusí stát majlant. Jenže napěchovat jím mrazák, když je zrovna v akci, není dobré řešení. Za půl roku o svou svěžest přijde. Otestovali jsme dvanáct...

7. prosince 2024

Bývalý syrský prezident Asad je s rodinou v Moskvě. V Rusku získali azyl

Sledujeme online

Bývalý syrský prezident Bašár Asad a jeho rodina jsou v Moskvě, kde od ruských úřadů získali azyl. Světová média a účty na sociálních sítích předtím spekulovaly, že se stroj mohl zřítit nebo být...

8. prosince 2024  11:42,  aktualizováno  20:39

Došly nám síly. Česká specialistka na cupcaky zavírá svůj obchod

Lenka Hnidáková, průkopnice cupcaků v Česku a autorka dvou knih o těchto dezertech, zavírá svůj obchod v pražském Karlíně. Pobočka bude otevřena pouze do 23. prosince. „Co bude od ledna, zatím...

4. prosince 2024

Řidiči zkoušejí novou fintu, jak neplatit za parkování. Přestupek, varuje policie

Na internetu se v poslední době značně rozšířila nabídka automatických parkovacích hodin, které umožňují řidičům vyhnout se placení nebo pokutám za překročení doby parkování. Alespoň tak je inzerenti...

4. prosince 2024  10:46

Slevový čtvrtek s iDNES Premium. Celý rok jen za 490 Kč a k tomu Max zdarma

Pouze dnes je možné získat členství v iDNES Premium za pouhých 490 korun na celý rok. Jde o nabídku, která už levnější nikdy nebude. Kromě možnosti číst prémiové články nabízí služba iDNES Premium...

12. prosince 2024

Mangione vraždil zbraní duchů. V USA si ji může sestavit každý, dítě i trestanec

Premium

Už ze záběrů, na nichž šestadvacetiletý Luigi Mangione několikrát vystřelil na ředitele pojišťovny UnitedHealthcare Briana Thompsona, bylo jasné, že v rukou nedrží standardní pistoli. S každým...

12. prosince 2024

Češi ve velkém zneplatňují půjčky. Firmy neprověří, zda si splátku mohli dovolit

Premium

Rychle přibývá Čechů, kteří se snaží zneplatnit svou úvěrovou smlouvu s cílem zaplatit ideálně jen půjčenou částku, a zbavit se tak povinnosti platit úroky. Ty v některých případech půjčku nafouknou...

12. prosince 2024

Tři měsíce bez zakázek. Pomalá likvidace drážďanského mostu ochromila dopravu

Po třech měsících od pádu jednoho z polí drážďanského mostu Carolabrücke do Labe je teprve teď jasné, že most bude muset jít k zemi, tedy do koryta Labe, celý. Diskuse o zachování nebo bourání...

12. prosince 2024

K pohodlné komunikaci s dítětem není potřeba mobilní telefon
K pohodlné komunikaci s dítětem není potřeba mobilní telefon

Chcete zůstat v kontaktu se svým dítětem, aniž byste mu museli pořizovat mobilní telefon? Chytré hodinky LAMAX WatchY4 Plus jsou ideálním řešením,...

Velký test másla: Nejlahodnější vzorek nebyl ani bio, ani z alpského mléka

Premium Lahodné máslo, které chutná a voní po smetaně, nemusí stát majlant. Jenže napěchovat jím mrazák, když je zrovna v akci,...

V naději už nevěřím, moje onemocnění je smrtelné, říká Cyril Höschl o diagnóze

Premium Celý život tlumočil složitou řeč vědy do srozumitelného jazyka. Před rokem však psychiatrovi Cyrilu Höschlovi zasáhlo...

Ve Švédsku vládne trend „měkkých dívek“. Ženy končí v práci a žijí z platu mužů

Švédsko má celosvětovou pověst země prosazující rovná práva žen a mužů. Přesto teď poněkud překvapivě tamní mladé ženy...

Příliš velké sousto. Smetanová cukrárna dopekla, věřitelům dluží stamiliony

Pražská Smetanová cukrárna, která dodávala své cukrářské výrobky téměř do všech obchodních řetězců, ukončila svůj...

Co čekat od pokoje za čtyři stovky? Cestovatel s UV lampou se vyděsil

Kritizovat kvalitu pokrmů v restauracích anebo psát recenze na známé turistické destinace, to už dnes dělá skoro každý...