Moc luxusní a drahé. Michelinský kuchař požádal o vyškrtnutí z průvodce

  12:06aktualizováno  12:06
Michelinská hvězda na dveřích je snem snad každé luxusní restaurace. Francouzský šéfkuchař Sébastien Bras má rovnou tři, ale v příštím vydání průvodce restaurací Michelin už je mít nebude. Ne proto, že by se jeho restaurace zhoršila, ale proto, že o to sám požádal.

Francouzský šéfkuchař Sébastien Bras už nechce, aby byla jeho restaurace v příštím vydání průvodce restaurací Michelin. Vůbec poprvé v historii to bude na žádost šéfkuchaře. | foto: AP

Zdůvodnil to mimo jiné únavou z přemíry luxusu a tím, že nechtěl, aby jídlo bylo pro zákazníky přemrštěně drahé.

Vedení renomovaného průvodce po gastronomických zážitcích, který pro Francii vyjde v pondělí, Sébastienovi Brasovi vyhovělo. Poprvé v historii tak byla vyškrtnuta restaurace na žádost šéfkuchaře.

Michelinské hvězdy jako prokletí? Ocenění vrací další podnik

„Otevřu novou kapitolu svého profesního života, bez hvězd v červeném průvodci, ale stále s velkou vášní pro vaření,“ napsal v děkovném prohlášení adresovaném tvůrcům michelinského průvodce Sébastien Bras, jehož restaurace dostala tři hvězdičky v roce 1999 za jeho otce šéfkuchaře Michela Brase. Sébastien převzal vedení restaurace v roce 2009.

Příliš moc pozornosti

Brasova rodinná restaurace Le Suquet nedaleko městečka Laguiole ve francouzském departementu Aveyron byla dosud jednou z 27 podobných zařízení ve Francii oceněných třemi michelinskými hvězdičkami.

Michelinský průvodce

Průvodce Michelin (francouzsky Le Guide Michelin) je série knižních průvodců vydávaných každoročně francouzskou společností Michelin ve více než 12 zemích.

Průvodce hodnotí 1-3 hvězdami malý počet restaurací výjimečné kvality. Od roku 1955 průvodce zvýrazňuje také restaurace nabízející dobré jídlo za dobrou cenu, dnes nazvaný jako Bib Gourmand. Podniky musí mít v nabídce menu, které nepřesáhne danou částku. 

Ve vydání Michelin Guide - Hlavní města Evropy (Main Cities in Europe) jsou oceněné jednou hvězdou i tři pražské restaurace -  Alcron na Novém Městě, Degustation Bohéme Bourgeoise a Field na Starém Městě. V kategorii "dobré jídlo za přijatelné ceny" jsou oceněné i další pražské restaurace -  Aureole, Divinis, Eska, Maso a Kobliha, Na Kopci, Sansho a SaSaZu.

Zdroj: Wikipedia

„Bylo by pro nás těžké mít v průvodci restauraci, která tam nechce být,“ uvedla mluvčí michelinského průvodce Claire Dorlandová Clauzelová. Dodala, že je to poprvé, co někdo odchází na vlastní žádost. K vyškrtnutí z tohoto seznamu přistupují jeho tvůrci například tehdy, když šéfkuchař z restaurace odejde, nebo restaurace změní koncept.

Šestačtyřicetiletý Bras oznámil své přání na vymazání ze seznamu už loni v září, tehdy ale nebylo jasné, zda mu tvůrci vyhoví. „Chodí k vám kontroly dvakrát či třikrát do roka a vy nikdy nevíte, kdy přijdou. Každé jídlo, které připravíte, tak může být teoreticky zkontrolováno. A podáváme tak 500 jídel denně,“ vysvětlit Bras. Dodal, že od nynějška chce vařit „s a větší svobodou“ a pod „menším tlakem“.

Podle agentury AFP se v minulosti stalo několik podobných případů, kdy ale šéfkuchař restauraci raději zavřel nebo zcela předělal. Například loni zesnulý francouzský šéfkuchař Alain Senderens změnil a přejmenoval svou tříhvězdičkovou restauraci v Paříži v roce 2005. Zdůvodnil to mimo jiné únavou z přemíry luxusu a tím, že nechtěl, aby jídlo bylo pro zákazníky přemrštěně drahé.

Autor:
  • Nejčtenější

Kanál smrti jako brána k prosperitě. Z Rumunska je opět obilná velmoc

Tisíce politických vězňů zahynuly v 50. letech na stavbě kanálu Dunaj–Černé moře. Monumentální projekt dokončený jen...

V mýtu je zapsána ani ne polovina aut, kolony na hranicích mohou mít až 40 km

Až čtyřicet kilometrů dlouhé kolony a desítky hodin čekání zřejmě potkají šoféry přijíždějící začátkem prosince ze...

Češi mají páté nejlevnější jídlo v Evropě. Utratí za něj více než Britové

Potraviny jsou v Česku páté nejlevnější ze všech zemí EU. I přesto je u nás jídlo hned po bydlení druhou největší...

Premium

Sny mladých o bydlení narážejí na mizivé úspory, většina na hypotéku nedosáhne

Ceny bytů dál rostou a dostupnost bydlení pro mladé rodiny se stále zhoršuje. Jak ukazuje průzkum Hypoteční banky,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

KOMENTÁŘ: Euro je časovaná bomba, držme se od něj dál, říká ekonom Kovanda

Česká ekonomika se sice na úrovni jednotlivých firem eurizuje, ale přesvědčivých argumentů pro plošné přijetí jednotné...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Hra o 80 tisíc: kolik peněz navíc mohou rodiče získat a jak to udělat

Rodičovský příspěvek se od ledna zvýší ze současných 220 tisíc korun až na celkových 300 tisíc. MF DNES přináší návod –...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

  • Další z rubriky

Sázíme stromy a jsme uhlíkově neutrální, tvrdí moravský výrobce „parmazánů“

Jsme uhlíkově neutrální, hlásí výrobce moravského „parmazánu“. Skupina Brazzale, podnikající i v Česku tvrdí, že...

30 let energetiky. Podívejte se, jak se Česko zbavilo nejšpinavějších elektráren

Lesy umírající kvůli znečištění, nedýchatelný vzduch, smog. Severní Čechy se díky zásobám hnědého uhlí staly...

Burger King uvedl v Česku sendvič s rostlinným „masem“. Není pro vegetariány

Řetězec Burger King uvádí na český trh Rebel Whopper, burger s „masem“ čistě rostlinného původu. Novinka přistane na...

První blok Temelína opět funguje, turbína není poškozená. Riziko nehrozí

Energetici v jaderné elektrárně Temelín připojili první blok k přenosové soustavě. Odpojený byl kvůli chvění turbíny,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz