Pondělí 30. března 2020, svátek má Arnošt
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 30. března 2020 Arnošt

Pěkně vypasená smažená tarantule. Ochutnáte gastropoklady z Kambodže?

aktualizováno 
Za týden tu můžete posbírat tolik gastronomických zážitků jako jinde za půl roku. Ne nadarmo se právě do Kambodže jezdí skládat jakási neoficiální gurmánská maturita, neboť třeba pečené pavouky jen tak někde neochutnáte. A hned další den vyfasujete igelitku plnou hadů, které se učíte kuchat a smažit ve woku.

Většina turistů má v hlavě zafixovanou známou rovnici. Kambodža rovná se Angkor. Unikátní a hlavně dechberoucí kolekce starobylých chrámů je rozhodně magnetem číslo jedna.

Ach synku králi, co to jíš?

Jenže existuje ještě jedna rovnice, která malé království v čele s česky mluvícím a zpívajícím králem (mimo jiné umí masarykovskou Ach synku, synku...) dává do souvislosti s nekonečným gastronomickým dobrodružstvím.

A přestože kambodžské jídlo není tak chutné jako delikatesy v sousedním Thajsku či tak rozmanité jako u dalších sousedů ve Vietnamu, nabízí velké množství gastronomických kuriozit. A právě za nimi míří naše kulinární výprava.

Jen pro otrlé aneb velká kambodžská specialita v podobě smažených tarantulí.

Jen pro otrlé aneb velká kambodžská specialita v podobě smažených tarantulí.

Husí kůže určitě naskočí 90 procentům Čechů při představě, že by měli ochutnat pavouka, respektive pěkně vypasené, do černa osmažené tarantule. Pavouci se běžně nejí téměř nikde na světě, právě proto je tahle kambodžská gastronomická úchylka poměrně zajímavá.

Pavouci se připravují hlavně v okolí městečka Skuon, které díky této libůstce získalo přezdívku Spiderville – tedy jakýsi Pavoukov (ale dnes dají se koupit také v hlavním městě Phnompenhu a jinde). Pavouci se smaží ve woku a turisté je mohou ochutnat přímo na nádraží.

Původ tradice konzumace pavouků není úplně jasný. Ve většině průvodců se tvrdí, že tento zvyk se zde objevil až v časech krvavého Pol Potova režimu, kdy Kambodžu sužoval velký hladomor, a proto lidé žijící kolem Skuonu začali jíst pavouky. Nicméně otázkou zůstává, proč se k podobnému kroku neodhodlali také hladovějící Kambodžané z jiných oblastí.

Cukr, česnek, sůl

Objevily se také informace, že se zde pavouci jedli okrajově víceméně po staletí, ale popularitu tohoto jídla prudce zvýšil až turistický ruch, neboť spousta návštěvníků ze zahraničí lační po unikátních zážitcích, a tím beze sporu ochutnávka pavouků je.

Připravit smaženého pavouka je docela věda. Zatímco brouci se obvykle smaží jen v oleji nebo úplně nasucho, tarantule se nejprve obalí ve směsi cukru, soli a česneku a teprve pak se hodí do woku. Turisté, kteří pavouky ochutnali, je chutí i texturou přirovnávají k měkkostěnnému krabovi. Ten se jí i s krunýřem a je ho možné ochutnat již v několika pražských restauracích.

A uvaříš nám hada?

Velmi rozšířenou pochoutkou jsou pečení či smažení hadi, které patří v Kambodži k běžnému pokrmu a mnoho obyvatel (hlavně těch starších) jí hady pravidelně každý týden. Jejich maso je vzdáleně podobné našemu úhoři, ale není tak lahodné a je přece jen méně tučné, a tím pádem poněkud sušší.

Sušené hady prodávají v Kambodži téměř na každém rohu.
Sušené hady prodávají v Kambodži téměř na každém rohu.

Sušené hady prodávají v Kambodži téměř na každém rohu.

Pokud si na venkově najímáte průvodce, který vás bude vozit po místních atrakcích, klidně mu řekněte, že byste chtěli hada ochutnat. Buď vás vezme ke stánku, kde mají hady sušené, nebo koupí hada živého a pozve vás domů na hadí hostinu. A během cesty k jeho domku budete držet igelitku plnou živých hadů. Přesně to se přihodilo i nám, díky čemuž jsme mohli být svědky celého procesu – od nákupu a zabíjení až po kuchání i samotné vaření. A také si to vyzkoušet.

Žába smažená či bylinková

Téměř na kterémkoliv tržišti můžete ochutnat smažené žáby, které se na rozdíl od Francie připravují celé (ve Francii servírují obvykle jen zadní nohy) – a to buď smažené nebo pečené, přičemž se jejich břišní dutina plní bylinkami.

Na první pohled jen těžko k poznání. Jedná se o smažené žáby.

Na první pohled jen těžko k poznání. Jedná se o smažené žáby.

Nabídka smažených brouků je poměrně pestrá, můžete ochutnat kobylky, šváby či...

Nabídka smažených brouků je poměrně pestrá.

A samozřejmě nechybí ani pestrá kolekce smažených brouků, od masitých švábů přes obrovské kobylky až po celkem příjemné a chutné larvy bource morušového, které asi nejvíce připomínají chutí i podobou oříšky. Jen pozor na zmíněné kobylky – pokud při jejich ochutnávce neodtrhnete dlouhé nožičky, budou vás škrabat a bodat v krku. A zajímavou výzvou jsou také vařená vejce v nichž je již malé kuřátko.

Angkor se stěhuje

Stále oblíbenější aktivitou v Kambodži jsou kuchařské kurzy, které frčí hlavně v letovisku na jihu země. Rozhodně je doporučujeme, obvykle se naučíte dělat tři jídla, která si nakonec také sníte.

Stejně jako ve Vietnamu jsou v Kambodži oblíbené nesmažené rýžové závitky.

Nesmažené rýžové závitky

Na jihu země připravují rybí curry Fish Amok.

Rybí curry Fish Amok

Ve většině kurzů se učí příprava nesmažených jarních závitků, kdy se balí do rýžového papíru zelenina a občas i maso. Mnohem složitější je příprava slavného rybího curry nazývaného Fish Amok, klasického khmerského jídla, servírovaného v banánových listech.

Ale to už jsou víceméně obvyklá jídla, na jaké jsme poměrně zvyklí. Ty je možné ochutnat i u nás, byť kambodžských restaurací tu moc není. Jedna ze známějších nazvaná Angkor fungovala několik let v Mladé Boleslavi, ale letos na konci prázdnin se přestěhovala do Poděbrad.

Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Italská duše trpí. Běžte domů, křičí na sebe sousedé z balkonů ve Florencii

Ulice toskánské metropole Florencie, které jsou jindy plné turistů a kde se milenci z mostu Ponte Vecchio vždy kochali...

Koronavirus devastuje cestovní ruch, dva scénáře sumírují stomiliardové ztráty

Představy o šíři dopadů koronaviru na český cestovní ruch stále nemají pevné kontury. Asociace hotelů a restaurací na...

Kréta a koronavirus. Všichni se modlí, aby letos přijeli turisté, říká Češka

Ve své historii už Kréťané válčili proti Turkům i německým okupantům. Teď bojují s neviditelným nepřítelem, s...

Kvíz: Sochy, které stojí za to. Otestujte se, jak znáte mistrovská díla

Tluče vaše srdce pro umění a líbí se vám sochy? A jak moc se vyznáte v sochařských výtvorech? Někteří z nás umí zařadit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Dovolená u rybníka či na horách. Čeští hoteliéři čekají nápor domácích turistů

Cestování do zahraničí může být podle šéfa krizového štábu Romana Prymuly omezené i na rok či dva. Češi tak nejspíš...

Premium

Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

Dlouhé týdny Španělé sledovali, co se děje v Číně, Íránu a Itálii. Ale nepoučili se. Laxní politici opakují stejné...

Premium

INTERAKTIVNÍ GRAF: Porovnejte, jak se koronavirus šíří v různých zemích

Statistik, jak se šíří pandemie nového koronaviru, existují spousty. Někdy je ale těžké dát různá čísla do kontextu....

Premium

Milostná zápletka mladých lidí. Ústřední dvojice tuší, proč je Slunečná hitem

V lednu vstoupil na televizní obrazovky seriál Slunečná a od té chvíle si získal velké množství fanoušků. Nemalou...

  • Další z rubriky

Šikoku na kole. Nádhernou krajinu Japonska musíte zažít na vlastní kůži

Skála plodnosti, stezka zamilovaných, chrám sexu. Památky Šikoku jako by nám napovídaly, co má být po svatbě náš nový...

KVÍZ: I hranice mají historii. Víte, proč vznikl volný pohyb osob v Evropě?

Někteří si pamatují doby, kdy bylo hraniční pásmo naší země téměř neproniknutelnou bariérou. Pro někoho je volný vstup...

VIDEO: Hrozila mu slepota. Dnes cestuje po světě a natáčí strhující videa

Když se Petr Jan Juračka narodil, byly jeho oči tak slabé, že měl podle lékaře oslepnout. Dnes je světoznámým biologem...

OBRAZEM: Svět se uzavřel do samoty. Přelidněná místa teď zejí prázdnotou

Ještě před několika dny tady byla hlava na hlavě, teď byste tu dřív našli pověstnou jehlu v kupce sena. Podívejte se na...

Byznys s rouškami a gely. Zákazníci zavolali na Nelu Slovákovou hygienu

Vítězka reality show Hotel Paradise Nela Slováková (30) prodává na svém e-shopu roušky a dezinfekční gely. Na...

Pomalá epidemie koronaviru. Česko nehodlá nákazu zastavit, ale modifikovat

Česká republika se v příštích týdnech nebude snažit epidemii způsobenou koronavirem COVID-19 za každou cenu zastavit....

Schillerová navrhne zrušit daň z nabytí nemovitostí a odpočty hypoték

Ministryně financí Alena Schillerová navrhne na vládě zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitostí. Věří, že by to...

Technická kontrola se zpřísní, nově o ni řidiče připraví i drobnosti

Přijet na technickou kontrolu s prorezlými brzdovými kotouči, s nefunkčním světlometem nebo například s­ prasklým...

Transatlantická pohroma. Podívejte se na vývoj koronaviru v grafech

Různé země volí ke koronaviru rozličné přístupy. V základních grafech vás provedeme situací v několika státech, které...