paštika

Do jedné paštiky přijde deset šneků. Na farmě jich chovají 50 tisíc

Dostali zpět pole, naučili se pěstovat pšenici i řepku, ale po letech zatoužili vyrábět něco svého od začátku do konce. Rozhodnutí padlo na jednom gastronomickém festivalu. Ochutnali šneka a měli...

29. června 2024

Inspektoři trestali trhovce za prošlé párky i paštiku, závad i tak ubylo

Na oblíbené farmářské trhy do Chrudimi se ve středu vydali inspektoři Státní veterinární správy, kteří se zaměřili na kontrolu masných a mléčných výrobků. Závad nacházejí kontroloři méně, v Chrudimi...

19. července 2023  15:09

Za časů paštik, kytar i špionáže. Půl století staré olympijské vzpomínky ožívají

Premium

Augsburg (Od našeho zpravodaje) Sedmasedmdesátiletá Bohumila Kordová-Kapplová radostně vypráví: „Rozdali nám krásné dárky, originální startovní čísla, ve kterých jsme tu před 50 lety závodili. Teď si je odvezeme domů.“ Čeští vodní...

2. srpna 2022

RECEPT DNE: Rychlá paštika z husích jater s portským vínem

Připravte si opravdovou lahůdku. Tuto rychlou domácí paštiku budete prostě milovat!

23. dubna 2020

Jak na kachnu, kterou ohromil módní návrhář Berky porotu v MasterChef

Návrhář Pavel Berky se pustil do vaření v soutěži MasterChef, která nedávno odstartovala na Nově, a sklidil obrovský úspěch. Jako první ze soutěžících postoupil mezi šestnáct nejlepších. Porotu...

12. února 2020

Den s pojízdnou prodejnou po vesnicích. Bejt mladá, zdrhnu, říká zákaznice

Premium

Miluše Prytoluková z Loun provozuje už dvacet let pojízdnou prodejnu. S dodávkou obráží dvě desítky vesnic, ve kterých nefungují obchody. Redaktorka MF DNES s ní strávila jeden den.

29. září 2019

Jak se zbavit chuti na sladké. Přidejte sport, omezte kávu

Honí vás pořád mlsná a vy nemůžete odolat všem těm dortíkům, sušenkám a čokoládkám? Tady je pár tipů, jak chuť na cukrovinky udržet na uzdě.

3. září 2019

Divočáka na Uherskohradišťsku nakazil parazit, pro lidi může být smrtelný

Teprve loni v listopadu mohli lidé na Zlínsku začít chodit do lesa v místech, kde bylo epicentrum nákazy afrického moru prasat. Tu se podařilo vymýtit. Objevilo se ale nové nebezpečí – parazit...

6. srpna 2019  17:12

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou můžete i tak. Jenže co když výplata ještě nepřistála na účtu a na husu není? Na znova oprášený svátek se...

10. listopadu 2018

Dobrota zná vítěze, bodovala paštika s medvědím česnekem i pivo

Chléb Kolonáda namazaný paštikou s medvědím česnekem, k tomu ovocný jogurt Vánočník a vše zapít dvanáctkou z Kynšperka, případně čajem Krásnokvítek. Tak by mohlo vypadat menu složené z potravin...

10. září 2018  11:46

Kultovní Májku Češi mažou i v dnešní biodobě, je extrémně trvanlivá

Paštiky Májka se na Moravě vyrábějí přes padesát let. Teoreticky je možné i ty první vyrobené pozřít ještě dnes. V současnosti se jich ročně vyrobí čtyřicet milionů.

22. července 2018  16:01

Mohutné svaly, dobrá duše. Muž, který střeží české tenistky

Stuttgart (Od našeho zpravodaje) Spatříte-li postavu Martina Paštiky, napadne vás, že musí mít ukrutnou sílu. Pak vám stiskne ruku a vy poznáte, že se vaše představy přinejmenším kryjí se skutečností. A to jste ho ještě nerozzlobili...

22. dubna 2018  5:59

Sedm báječných tradičních i netradičních receptů na velikonoční stůl

Ať už dodržujete velikonoční zvyky, nebo jsou pro vás tyto svátky především důvodem, proč po dlouhé zimě uklidit v domě i na zahradě, určitě se s námi shodnete na tom, že Velikonoce jsou také oslavou...

25. března 2018

Na jihu Čech opraví církev osm památek, pak je otevře návštěvníkům

Významné jihočeské kostely a poutní areály se dočkají do roku 2022 zásadních obnov díky dotacím z Evropské unie. U všech staveb by měly práce začít už letos. Cílem je nejen oživení objektů a areálů s...

15. ledna 2018  11:48

Stát nemá co mluvit do marží a dvojí kvality, říká šéf Hamé

Výši přirážek a problém dvojí kvality má vyřešit trh a ne vláda, říká v rozhovoru pro iDNES.cz ředitel potravinářské firmy Hamé Martin Štrupl. Hlavním problémem podle něj je, že podniky nemají kde...

7. října 2017  16:08

Hamé má v Rusku další dvojníky. Místní firmy kopírují vizuály paštik

Jiná značka, stejný obal. Česká firma Hamé zabývající se výrobou trvanlivých i chlazených výrobků řeší opět falzifikáty svých produktů na ruském a poprvé i běloruském trhu. Místní firmy musí paštiky...

8. září 2017  18:10

Po matce aroma, po otci ranost. Muškát s vůní květin slaví 30 let

Nechybí v žádné vinotéce, hodí se jako aperitiv k husí paštice i sladkému dezertu a za pár týdnů z něj vinaři začnou vyrábět voňavý burčák. Muškát moravský, který je jednou z nejrozšířenějších nově...

3. srpna 2017  14:30,  aktualizováno  16:42

OBRAZEM: Nakrájet maso, udělat jitrnici. Studenty prověřila zabijačka

Tlačenku, jitrnice, škvarky a snad i játrovou paštiku. To vše připravili v kuchyních Střední integrované školy - COP ve Valašském Meziříčí studenti z oboru řezník-uzenář při zabijačce, jež byla...

12. dubna 2017  18:10

Rusko omezuje kvůli ptačí chřipce dovoz drůbeže a vajec z Česka

Ruská zemědělská inspekce ve středu zavedla dočasné omezení dovozu živé drůbeže a násadových vajec ze čtyř krajů České republiky. Oznámila to agentura TASS s odkazem na sdělení inspekce...

29. března 2017  12:10

Hamé chce nakopnout prodeje v Rusku. Paštiky frčí hlavně na Sibiři

Výrobce balených potravin Hamé loni navýšil čisté tržby o 2,7 procenta na 5,2 miliard korun. Po předloňském propadu se společnost vrátila k růstu v Rusku. Letos tam plánuje utratit za reklamu 25...

23. března 2017  13:37

Celníci zajistili padělky paštik za 1,36 milionu. Řeší, jak s nimi naložit

Kontroloři celních úřadů zabavili začátkem března téměř sedmdesát čtyři tisíc padělaných paštik a masných výrobků, jejichž originály prodává tuzemská firma Hamé. Kdyby se zboží dostalo na trh,...

10. března 2017  14:58

Testovali jsme obaly: okurky otevřel až šroubovák, sůl zasypala stůl

Lízátko, sušenky či smetana do kávy by měly být za odměnu, jenže jejich otvírání bývá spíš za trest. V případě některých výrobků budete mít postaráno o dlouhou „zábavu“. Redakce MF DNES v praxi...

4. března 2017

V jabloneckých kinech servírují filmy i s polévkou nebo paštikou

Tam, kde je v Liberci mrtvo, se Jablonečané nenudí – míněno po filmové stránce. Své služby místním obyvatelům nabízejí hned tři kina a pořádají množství nejrůznějších akcí s filmy spojených; ať už...

14. února 2017  13:20

Moskva kvůli ptačí chřipce zakázala dovoz drůbežích produktů z Česka

Rusko zakázalo dovoz drůbežích produktů z Česka, Rakouska, Velké Británie, Maďarska, Německa a dalších evropských států kvůli výskytu ptačí chřipky. Ve středu to médiím sdělil Petr Majer z tiskového...

8. února 2017  14:55,  aktualizováno  15:25

Spali jsme venku i v minus 28, říkají trampové, kteří trávili noc v jeskyni

Ve Sloupu v Čechách proběhl o víkendu již 15. ročník Zimního stanování u poustevníka Samuela. Parta zarytých trampů tady dvě noci strávila v Cikánské jeskyni. Byly sice asi dva stupně nad nulou, ale...

5. února 2017  18:17

Co jedí na Vánoce ve světě? Ve Švédsku šunku, na Islandu papuchalky

Bramborový salát, smažený kapr a řízky, rybí polévka, houbový kuba a cukroví. Tak vypadají typická česká vánoční jídla. Zajímá vás, co si tou dobou servírují na talíře v jiných zemích? V Litvě na...

22. prosince 2016

Svatý Martin: husožrouti porazili Beaujolais. Kam na nejlepší husu?

Kdo by se před deseti lety nadál, že se z Čechů stanou největší konzumenti hus ve střední Evropě. Ale je to tak. Díky působivé marketingové kampani vinařského fondu se v polovině listopadu v Čechách...

11. listopadu 2016

Svátek dobrého jídla vábí na exotiku i přípravu čabajek v přímém přenosu

Krokodýlí pokrmy, šnečí pochoutky, grilované krevety nebo ústřice. Ale také jídla maledivské, sicilské či vietnamské kuchyně slibuje jubilejní 20. ročník Gastrofestu, který od od čtvrtka do soboty...

8. listopadu 2016  16:50

Svíčková, koleno i saláty občerstvovaly politiky ve volebních štábech

Politici z Libereckého kraje sledují sčítání výsledků voleb převážně v salóncích restaurací a hotelů v krajském městě. Nervy si při tom mohou obalit nejen v čokoládě, ale provozní restaurací pro ně...

8. října 2016  16:47

Břevnovské posvícení a další říjnové akce pro gurmány a mlsaly

Komerční sdělení

Víte, kde najdete nejstarší mužský benediktinský klášter v Česku? Nápovědou je Břevnovské posvícení, které se před klášterními branami koná od pátku 7. do neděle 9. října. Na pečené husy s knedlíkem...

3. října 2016

Portské využijete do vaření i koktejlu. Tartaletka i telecí kotleta

Přivezli jste si z dovolené lahev portského vína? Blogerka Markéta Pavleje známá jako Kitchenette vytvořila z červeného portského zajímavé podzimní menu. Tak pozvěte kamarády na oběd nebo večeři a...

1. října 2016  14:14

Paštika ze Sasova je biopotravinou roku, uspěl i vývar bez soli a koření

Biofarma z Jihlavy-Sasova slaví dvojnásobný úspěch v soutěži Biopotravina roku. Porota ocenila Bio trhanou paštiku z přeštíka, která je obdobou v zahraničí známých rilletů. Druhým výrobkem, který...

8. září 2016  8:39

Památkáři i město povolili domy u historické bašty ve Vimperku

Vimperská dělostřelecká bašta Haselburg byla součástí opevnění hradu a patří k významným českým památkám svého druhu. Nyní v jejím sousedství rostou dvě novostavby, které věž téměř zakryjí.

28. července 2016  9:21

Koupila starý mlýn u Křivoklátu. Neměl záchod, koupelnu ani vodu

Karolína Leitnerová se před osmi lety do chátrajícího mlýna okamžitě zamilovala. Prodala domek, peníze dostala předem a do 60 dnů musela do stavení přivést vodu, udělat odpady a suchý záchod s...

11. července 2016

Dovolená snů je na dosah. Bulharsko má víc výhod, než si myslíme

Nad Bulharskem mnozí stále ještě ohrnují nos. Pro průměrného Čecha je však Bulharsko nejlevnější přímořskou destinací, kam se dopraví pohodlně za necelé dvě hodiny letadlem a může si dopřávat skvělou...

11. července 2016

Orgie pro masožrouty: paštika s telecím masem podle Pohlreicha

Důvod, proč je v telecí paštice jen zhruba třetina telecího masa a zbytek se dělí mezi vepřový bok, vepřovou plec a kuřecí jatýrka, je prostý. „Nejde o žádný podvod, bez přídavku tuku z tučného masa,...

1. dubna 2016