Orgie pro masožrouty: paštika s telecím masem podle Pohlreicha

  0:04aktualizováno  0:04
Důvod, proč je v telecí paštice jen zhruba třetina telecího masa a zbytek se dělí mezi vepřový bok, vepřovou plec a kuřecí jatýrka, je prostý. „Nejde o žádný podvod, bez přídavku tuku z tučného masa, který paštiku neboli terinu zjemní, se prostě neobejdete,“ vysvětluje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Vepřový bok podle něj dodá terince šťavnatost a pružnost, kousek vepřové plece dostane množství tuku na únosnou mez a libová telecí kýta vše zjemní.

Fotogalerie

Navíc doporučuje maso zpracovávat co nejvíc ztuhlé chladem, případně lehce namrzlé, usnadní vám to krájení i mletí. A co si pamatujte jednou provždy? Libové maso se do terinky mele vždycky dvakrát, aby bylo co nejjemnější, tučné vždy jenom jednou, aby úplně neztratilo strukturu.

Kromě zmíněných tří druhů masa budete potřebovat kuřecí jatýrka, pepř, sůl, snítku čerstvého tymiánu, portské, sladkou smetanu, brandy, rostlinný olej a kousek másla, česnek a cibuli.

Jak na výbornou terinku krok za krokem?

Vepřové i telecí maso šéf pokrájí na proužky, ochutí pepřem a solí, promíchá - to tučné a libové zvlášť, a nechá před mletím chvilku odležet. Poměrně výrazné ochucení masa před mletím je důležité, aby se při mletí všechno pěkně promíchalo.

Aby byla terinka zajímavá i na pohled, na řezu, pokrájí se zvlášť na kousky trocha telecí kýty a kuřecích jatýrka, k nim se přidají čerstvé lístky tymiánu a poctivá dávka portského a vše se důkladně v mističce promíchá.

K libovému, dvakrát pomletému masu přidá Pohlreich do velké mísy sladkou smetanu a v mixéru ho zpracuje na jemnou fáš. K té přidá trochu brandy, jednou mleté vepřové maso, kousky naloženého telecího a jatýrek, dochutí hrstí kuliček zeleného pepře a podušenou cibulkou s česnekem a trochou tymiánu. Pak vše důkladně vlastníma rukama spojí do hladka.

Formu na terinku si vyloží plátky slaniny, aby se navzájem překrývaly a současně pak zakryly i veškerý obsah, a vyplní ji připravenou masovou hmotou. Vršek pak překryje přečnívajícími plátky slaniny, díky kterým se terinka nevysuší a ještě získá na lahodné chuti.

Terinku vyloženou slaninou pak naplňte masovou hmotou.
Terinka je připravená na pečení.
Vložte ji na pekáč s vodou a nechte zhruba hodinu péct v troubě rozpálené na...
Zchladlou paštiku nakrájejte na plátky.

Nakonec je třeba formu zakrýt alobalem, vložit do pekáče a zalít vodou. Šéf terinu doporučuje péci zhruba hodinu v troubě rozpálené na 120 °C, podává ji s nakládanou zeleninou a chlebem. Od pohledu lahoda, na nějakou větší oslavu občerstvení jako dělané. Tedy pro zmíněné masožrouty.

Maso se totiž jako ústřední motiv vůbec prolíná celým menu, které Zdeněk Pohlreich vystřihne v neděli v podvečer na Primě v rámci pořadu Tak vaří šéf! Vegetariány zrovna nenadchne, kdo ale touží po bohatém přísunu živočišných bílkovin, přijde si v téhle várce šéfových receptů rozhodně na své.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Další z rubriky

O venkovní žaluzie je třeba pečovat i v zimě. Hrozí hlavně přimrznutí

Venkovní žaluzie dostávají zabrat při venkovním sněžení.

Venkovní žaluzie prokazují velkou službu nejenom přes léto, ale i v zimě, kdy chrání před chladem a před nechtěnými...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Najdete na iDNES.cz