Nejlepší řízek je přes celý talíř, z telecího a na másle. Jak na něj

Konzervativní Češi se budou určitě hádat. Ale objektivně řečeno, nejlepší řízek na světě je ten vídeňský: z telecího masa, musí být smažený na másle a pokrývat celý talíř.
Pravý vídeňský řízek z telecího masa, tedy "šnicl" přes celý talíř

Pravý vídeňský řízek z telecího masa, tedy "šnicl" přes celý talíř | foto: Libor Budinský

Slavný Wiener Schnitzel, tedy vídeňský řízek má ve svém rodokmenu nejen italskou, ale také českou stopu. Právě v Itálii si tuto úpravu telecího masa zamiloval slavný rakouský polní maršálek Radecký z Radče, pocházející z českého šlechtického rodu. Ten také vyhlášenou pochoutku přinesl v polovině 19. století do Vídně. Bohužel, i v Rakousku se v poslední době v běžných restauracích pod značkou Wienerschnitzel nabízí často nepravý "vídeňský" řízek. Tedy řízek z levnějšího vepřového masa.

Vídeňský řízek si dáte i v Praze či v Lednici

Takže aby bylo jasno: vídeňský řízek musí být připraven z telecího masa, které je rozklepané úplně do tenka, tudíž řízek pokrývá celý talíř. Měl by být osmažený na velké pánvi na másle a jako doprovod mu nejlépe sluší lehký bramborový salát bez majonézy. Oproti vepřovému řízku je ten telecí jemnější a lahodnější. Navíc je telecí maso zdravější, neboť má ve srovnání s vepřovým více bílkovin a méně tuků.

V Praze je pravý vídeňský řízek vlajkovou lodí příjemné hospůdky nedaleko Karlova mostu a malostranských mosteckých věží. Jmenuje se Kočár z Vídně, ostatně starobylý kočár přímo před ní také stojí.

Vyzkoušel jsem: vídeňský řízek vám v "Kočáru" přinesou skutečně přes celý talíř. Maso je měkké, jen by řízek nemusel být připravován ve fritéze. Trojobal byl kvůli tomu příliš vysušený a odchlipoval se od masa.

Výborný vídeňský řízek můžete ochutnat v oblíbené restauraci Grand Moravia, která je součástí lednického My hotelu. Za vídeňský řízek s lednickým bramborovým salátem tu zaplatíte 240 korun a na jídelním lístku najdete další rakouské speciality, třeba tafelspitz.

Povedený vídeňský řízek nabízejí také v restauraci hotelu Academic v Roztokách u Prahy, kde opět v kombinaci s lehkým vídeňským salátem stojí 187 korun.

Fajnšmekři pak mohou vyzkoušet telecí filet mignon v trojobalu, tedy jakousi kombinaci klasického steaku a vídeňského řízku, kterou připravuje šéfkuchař pražské restaurace Mlýnec. Přes poněkud vyšší cenu 645 korun ji před časem označili návštěvníci Prahy za nejlepší "řízek" v metropoli.

Co dalšího z rakouské kuchyně stojí za ochutnání

Majitel a současně šéfkuchař restaurace Kočár z Vídně vařil dlouhá léta ve Vídni. V jeho restauraci tedy najdete výhradně rakouské, především vídeňské speciality.

Jak si připravit pravý vídeňský řízek doma

Důležitá je kvalitní surovina: nejlepší část telecí kýty, to znamená vrchní šál nebo ořech. Maso se nakrájí na slabé, jen asi dvoucentimetrové plátky, které je pak třeba rozklepat na velmi tenké, zhruba 5 milimetrů tlusté řízky. Obalte je v trojobalu, přičemž je lepší použít domácí strouhanku.
Obalený řízek se pak smaží ve vysoké vrstvě přepuštěného másla (na rozdíl od obyčejného másla se při smažení nepřepaluje) do zlatova. Z každé strany zhruba dvě až tři minuty.
Ve vídeňském salátu jsou jen brambory, okurka, šalotka, jablečný ocet a olej, tedy žádný salám, vajíčka ani majonéza.

Tomu odpovídá také interiér celého podniku, který evokuje atmosféru z počátku minulého století: na zdech starosvětské tapety, interiér zdobí i busty slavných panovníků Františka Josefa I. a jeho krásné manželky Alžběty Bavorské, přezdívané Sissi.

Zatímco Sissi držela většinu života přísnou dietu, František Josef miloval vídeňskou kuchyni. V první řadě pak legendární tafelspitz, což je vařená hovězí špička, která se u Karlova mostu servíruje s pažitkovou omáčkou a jemným jablečným křenem. K fenomenálnímu tafelspitzu, který nabízí Plachutta ve Vídni, sice chybí tomu pražskému několik koňských délek, na druhé straně ovšem také nestojí 40 eur, jako u Plachutty.

Na jídelním lístku ovšem najdete celou řadu zajímavých, mírně nezvyklých pokrmů. Třeba hovězí sulc dochucený pro Rakousko typickým dýňovým olejem či voňavé štýrské šneky zapečené s máslem a bylinkami. Mezi hlavními jídly patří k nejoblíbenějším vídeňská roštěná servírovaná s obrovskou porcí osmažené, nádherně křupavé cibulky. Či pajšl, tedy kombinace vnitřností, na smetaně; ten se podává s jedním velkým kulatým vídeňským knedlíkem. Zkrátka nepřijdou ani milovníci ryb, neboť si mohou pochutnat na candátovi připraveném na rožni, zaujme jemným a lahodným masem.

Česká stopa ve Vídni: palačinka s mákem a povidly

Z nabídky dezertů rakouské kuchyně lze doporučit dva. Jednak tu nabízejí legendární vídeňský sacher. O fous zajímavější je ovšem palačinka plněná skvělou kombinací máku a povidel, které se ve Vídni říká česká, neboť ji sem přinesly české kuchařky.

Pokud jde o ceny, v této rakouské hospodě v centru Prahy dáte za polévku kolem 50 korun, předkrmy se pohybují v cenách 125 až 230 korun, za hlavní jídla pak zaplatíte od 128 do 310 korun.

Chcete-li se dobře najíst a přitom neutratit majlant, nebudete to mít úplně jednoduché: dejte si buď vydatnou rakouskou polévku s velkým knedlíkem, za kterou zaplatíte 55 korun, nebo si vyberte některé z tradičních bezmasých jídel. Třeba flíčky se zelím, které můžete spláchnout malým budvárkem. Za tuto dvojkombinaci zaplatíte 173 korun.

Nemusíte-li šetřit, můžete si dopřát například: jako předkrm tatarský biftek z pravé svíčkové, po kterém nemůže následovat nic jiného než vlajková loď restaurace v podobě vídeňského řízku z telecího masa (280 korun). Pokud budete mít ještě místo na dezert, zkuste třeba čokoládového "mouřenína" ve smetanové košilce s vanilkovou zmrzlinou. A pokud si k této královské večeři necháte otevřít láhev výtečného veltlínského zeleného od echt rakouského vinaře Rudi Woditschky, na účtu najdete částku 1 265 korun.

Pokud se sem vydáte na sobotní či nedělní oběd, můžete spojit návštěvu s prohlídkou muzea proslulého českého filmaře Karla Zemana, které je otevřeno v Saském dvoře přímo naproti naproti restauraci.

Kuriozity ze světa řízků

- s řízkem je možné experimentovat a poučit se také u našich sousedů: třeba v Polsku se vepřový řízek servíruje s brambory a kyselým zelím

- pikantnější úpravu vepřového řízku získáte, když maso krátce před obalením potřete česnekem

- velmi lahodné jsou také řízky připravené z vykostěných kuřecích stehen, zvláště když máte kvalitní, v ideálním případě domácí kuře

- a pak je zde ještě legendární Cordon bleu, tedy dvojitý telecí řízek plněný sýrem a šunkou, který je jedním z nejslavnějších jídel francouzské kuchyně.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Hvězda plzeňské zoo má vážné zdravotní problémy, podstupuje biologickou léčbu

Pětiletá Caila, oblíbená samička šimpanze učenlivého z plzeňské zoo, má vážné zdravotní problémy. Vzácné mládě má silný atopický ekzém a léky, které jí ošetřovatelé doposud podávali, museli kvůli...

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

Ubrousky nebo malování fixem. Zkuste originální tipy na zdobení vajíček

Barevná vajíčka nesmí na Velikonoce chybět v žádné domácnosti. Ať už uvařená pro koledníky, nebo na ozdobu. Pokud se vám do zdlouhavých procesů na zdobení nechce, a přesto byste rádi hosty oslnili...

Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš...

Od začátečníků po proutkařské mistry: návody jak uplést pomlázku ze čtyř, osmi i dvanácti proutků

Velikonoční pomlázka má v různých končinách České republiky nespočet jmen. Někde se jí říká hodovačka, jinde mrskačka, nebo i šlehačka či korbáč. Vždy se ovšem jedná o spletený svazek proutků,...

Matriarchát ve světě zvířat: odhalujeme skrytou vládu samic

Tradiční představa o dominantních samcích a poslušných samičkách dostává poslední dobou pořádně na frak. Ukazuje se, že něžnější pohlaví tahá v přírodě za nitky častěji, než by se mohlo zdát. Někdy...

23. dubna 2025

Hvězda plzeňské zoo má vážné zdravotní problémy, podstupuje biologickou léčbu

Pětiletá Caila, oblíbená samička šimpanze učenlivého z plzeňské zoo, má vážné zdravotní problémy. Vzácné mládě má silný atopický ekzém a léky, které jí ošetřovatelé doposud podávali, museli kvůli...

22. dubna 2025  10:12

Naučte se rozpoznat alergii u psa a zvířeti pomoci

Alergie se čím dál častěji objevují nejen u lidí, ale i u domácích mazlíčků – zejména u psů. Podle veterinárních studií se s různou formou alergie potýká až 30 % psí populace. Nejčastější z nich bývá...

22. dubna 2025

Slavní pod lupou: Milují, nebo nenávidí vejce? Proč byste je měli jíst i vy

Někdo je miluje, jiný nenávidí. Zjistěte, kdo ze slavných tváří si tyhle slepičí produkty oblíbil a kdo na ně vyhlásil embargo. Pravdou je, že jíst vajíčka se vám vyplatí! Podle výživových poradců...

21. dubna 2025

Ubrousky nebo malování fixem. Zkuste originální tipy na zdobení vajíček

Barevná vajíčka nesmí na Velikonoce chybět v žádné domácnosti. Ať už uvařená pro koledníky, nebo na ozdobu. Pokud se vám do zdlouhavých procesů na zdobení nechce, a přesto byste rádi hosty oslnili...

20. dubna 2025

Myslela si, že je městský člověk. Dnes žije a hospodaří na statku u Řípu

„Na začátku jsme měli velmi naivní představy a první roky života na statku se nesly v duchu pokusů a omylů,“ říká Celestýna Freimann, která pro časopis Žena a život okomentovala pár fotografií ze...

20. dubna 2025

Velikonoční zajíček? V Čechách bývala tradičnější liška s preclíky, říká etnografka

Premium

Proč se chodí na Velký pátek hledat poklady? Co se dělo s Velikonocemi během komunismu? A kde běhá místo zajíce velikonoční liška? Zajímavosti ohledně svátků a jejich historie přináší etnografka...

19. dubna 2025

Velikonoční kraslice jako z pohádky. Vyzkoušejte voskovky a batikování

Kraslice zdobené voskem patří k nejkrásnějším velikonočním ozdobám. Tato tradiční technika sice vyžaduje trochu cviku, ale výsledky stojí za to. Poradíme vám, jak na to krok za krokem.

19. dubna 2025

KVÍZ: Znáte zajímavosti a rekordy ze světa slepic? Otestujte se

Vajíčko je jedním z pilířů českého jídelníčku. Ale víte o tom, že tento šišatý slepičí poklad má i své rekordy a kuriozity?

vydáno 19. dubna 2025

Biolog: Úprava genů rostlin z nás mutanty neudělá. Bez šlechtění bychom se nenajedli

Premium

David Kopecký chtěl být učitelem biologie, ale bude z něj prezident Evropské asociace pro výzkum a šlechtění rostlin. Čím uživíme lidstvo? A jak budou vypadat rostliny budoucnosti? „Díky novým...

18. dubna 2025

První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning
První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning

Přechod na pevnou stravu vždy představuje významný milník v životě děťátka i jeho rodičů. Je to období plné objevování nových chutí a získávání...

Od začátečníků po proutkařské mistry: návody jak uplést pomlázku ze čtyř, osmi i dvanácti proutků

Velikonoční pomlázka má v různých končinách České republiky nespočet jmen. Někde se jí říká hodovačka, jinde mrskačka, nebo i šlehačka či korbáč. Vždy se ovšem jedná o spletený svazek proutků,...

18. dubna 2025

Jak vyčistit fasádu po zimě? Tipy a triky pro dokonalý vzhled

Zima se umí na fasádách domů pořádně podepsat. Může za to vítr, vlhko, sníh, sůl i zplodiny z ovzduší. A výsledek? Prašný, zašlý povrch, výkvěty solí, nebo dokonce mech a plísně. S nástupem jara...

18. dubna 2025