Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obalovaný pórek: fantastický a levný oběd

Obalovat pórek v této úpravě by asi napadlo málokoho. Máme ho totiž zažitý jako výraznou aromatickou zeleninu, kterou by nikdo rád nechroupal jen tak.
Podávejte s brambory maštěnými máslem.

Podávejte s brambory maštěnými máslem. | foto: Jiří Savinec, Knihovnička recepty

Se čpavostí pórku si ale poradíte snadno. Než se pustíte do jeho obalování, je třeba válečky pórku tepelně opracovat, přesněji ovařit v osolené vodě nebo libovolném vývaru.

Budete potřebovat

Potřebovat budete pórek, plátkový sýr, anglickou slaninu a věci běžné na

1 středně velký pórek, 4 plátky tvrdého sýra (např. eidam), 8 dlouhých plátků libovější anglické slaniny, hladká mouka, 1 vejce, špetka soli, strouhanka, olej na smažení

Ale raději tento proces bedlivě hlídejte, protože převařený pór je blátivý a vhodný snad jen do polévky. V tomto případě by měl být i po obalení a osmažení příjemně chřupavý, ale nesmí být na druhou stranu tuhý. Zároveň zůstane uvnitř pěkně šťavnatý, nicméně zmizí trochu protivné "cibulové" aroma. Výhodou je pak skutečnost, že náklady na takový sobotní oběd jsou opravdu minimální.

Při obalování pórku budete postupovat stejně, jako by šlo o řízek. Pórek nakrájejte na válečky, zlehka povařte a nechejte zchladnout. Pak ho ovinete sýrem a slaninou obalíte běžným způsobem.

Smažte na oleji nebo sádle, raději pomaleji, aby se poměrně vysoký kus prohřál a zkřehl. Podávejte s bramborami maštěnými máslem a čerstvou zeleninou.

Krok za krokem

Pórek uvařte do poloměkka.
Nejdříve pórek obalte sýrem a slaninou.

Ne příliš silný pórek rozdělte nožem na válečky dlouhé přibližně šest až osm centimetrů a uvařte je do poloměkka v osolené vodě nebo vývaru.

Mírně zchladlé kousky obalte plátky sýra. Zajistíte je ovinutím delšími proužky anglické slaniny a párátka nebudou zapotřebí.

Pak "roličku" obalte jako řízek.
Pórek smažte zvolna, aby se dokonale prohřál a zkřehnul.

Každý váleček zabalený v sýru a slanině obalte v hladké mouce, pak v rozšlehaném osoleném vejci a nakonec ve strouhance.

Kousky nakonec osmažte v rozehřátém tuku na pánvi. Smažte je spíše zvolna, aby se jejich obsah dokonale prohřál a zkřehl.

Tip na nákup

Obří pórky v obchodech lákají ke koupi, ale takové raději neberte, zvlášť pokud to jsou rostliny vypěstované na jaře a počátkem léta. Uvnitř totiž bývá ukrytý základ budoucího květenství, který je houževnatější než vybělená pouzdra listů obalující tento střed. Naproti tomu podzimní pór je o poznání křehčí, jemnější a bát se nemusíte ani velkých "macků".

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Podzámecká zahrada v Kroměříži je plná energie a inspirace. I za deště

22. dubna 2024  10:42

Nemůžete zabloudit. Na spodní straně náměstí proběhnete mezi domy k zámku s právě opravovanou...

Liška byla nejlepším přítelem člověka, dřív než domestikoval psy, tvrdí studie

22. dubna 2024

Lidé kdysi patrně chovali lišky jako domácí mazlíčky dávno předtím, než se na scéně objevili...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...