Neděle 2. října 2022, svátek má Olívie, Oliver
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 2. října 2022 Olívie, Oliver

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto je nejen chuťově vychytaná. Kyselost hořčice vám při trávení pomůže se s kusem flákoty snáze vypořádat.

Na řízek vyberte pěkný vepřový oříšek, tedy část kýty s jemným vláknem, která se hodí na smažení. Abyste z masa dostali plátek na řízek přes půl talíře, uřízněte v podstatě plátky dva, ovšem nechte je uprostřed spojené, tedy nedokrojené, jak to šéf názorně předvádí v úvodním videu.

Rovný plátek pak získáte, když rozevřený kus masa vložíte naplacato mezi potravinovou fólii a s citem naklepete dnem pánve do roviny. Pak lehce z obou stran osolte a opepřete a z jedné strany potřete marinádou získanou smícháním dvou druhů hořčice - hrubozrnné a běžné plnotučné hořčice, do nichž přistrouháte trochu čerstvého křenu.

Kombinace tučného masa a pikantní hořčice (která kromě hořčičného semínka obsahuje i ocet) není v tomto případě podle Pohlreicha žádná prasárna. „Právě kyselost hořčice vám pomůže bojovat proti mastnotě řízku,“ slibuje.  

A šup s připraveným plátkem masa do tradičního trojbalu, tedy hladké mouky, rozšlehaného vajíčka a strouhanky. Pozor, nesnažte se strouhanku přitlačit. Podle šéfa to pak dopadá tak, že se trojbal při smažení jakoby odfoukne od řízku, což úplně není ono.  

Plátek obalte v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance.
Plátek obalte v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance.
Strouhanku na plátek masa nepřiplácávejte, opadaly by z něj při smažení celé...
Obalený plátek vložte na pánev s rozehřátým přiměřeným množstvím tuku.

Řízek potřený z jedné strany směsí hořčic a křenu obalíte v klasickém trojbalu.

A můžete se pustit do smažení. Na pánvi rozehřejte přiměřené množství běžného rostlinného oleje - řízek by neměl být do oleje úplně potopený, protože výsledkem je pak řízek mastný, ale zároveň vysušený. Zvolna řízek smažte, hlídejte a můžete si k němu mezitím připravit nějaký lehký salát.

Pohlreich radí salát z polníčku, který jen pokapete trochou slunečnicového oleje (olivový se k řízku chuťově nehodí), osolíte, opepříte, přidáte šťávu z poloviny citronu, promícháte a máte hotovo.

Hlavně nezapomeňte řízek v pravý čas otočit. A myslete na to, že z druhé strany už se nebude smažit tak dlouho. Před koncem smažení pak slijte z pánve olej a přidejte k řízku kousek másla. „Dá řízku nezaměnitelnou chuť, pomalu se připalující máslo totiž získá nádhernou oříškovou příchuť,“ básní šéf. A má pravdu, vždyť takový vídeňský řízek se smaží jedině na másle.

Na rozpuštěném másle řízek proto několikrát otočte, aby máslo nasál, přesuňte ho na papírovou utěrku, lehce vysušte a servírujte. S polníčkovým salátem a půlkou citronu na pokapání řízku.

Smažení nemusí zákonitě znamenat tučné těžké jídlo

Tento recept na berlínský řízek Zdeněk Pohlreich předvedl v neděli v podvečer v dalším díle Zdeňkovy akademie, kterou tentokrát věnoval smažení. Pánev s olejem totiž zdaleka nemusí nutně znamenat pokrm nacucaný olejem a pocit těžkého žaludku až do druhého dne.

Základem smažení, které vůbec nemusí být nezdravé, podle Pohlreicha je, že každé smažené jídlo si zaslouží svoji dávku čerstvého oleje. Tvrdí, že nejhorší smažené jídlo je to, kde jsou ve strouhance vidět černé fleky z přepáleného jídla, které se v tom samém oleji smažilo předtím.   

Autor:
  • Nejčtenější

Už nemáte na každodenní stravování v práci? Uvařte si doma do krabičky

Seriál Ceny v restauracích se neustále zvyšují a ještě porostou. Dvacetkrát měsíčně zaplatit dvě stovky za oběd v restauraci...

Omezte televizi a vařte s pokličkou. Deset tipů, jak doma šetřit energie

Premium Drobné maličkosti v chování mohou přinést výraznou úsporu v hospodaření celé domácnosti. Podle hesla „halíře dělají...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kutil pracuje „na koleně“, přesto vyrábí jako nejlepší umělecký truhlář

Seriál Jiří se občas v důchodu trochu nudí, a tak se promění v uměleckého truhláře. Protože se mu líbí historický nábytek,...

Jak skladovat úrodu ze zahrady a proč nemíchat jablka, brambory či cibuli

Ovoce i zelenina se sice dají koupit po celý rok, ale možnost mít zásoby z vlastních vypěstovaných zdrojů ve sklepě je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe vítěze ankety o nejroztomilejšího mazlíčka září. Podívejte se na fotky

Konec měsíce znamená i konec zářijového kola ankety o nejroztomilejšího mazlíčka. V první desítce tentokrát bodovali...

Sověti ozářili Richarda Nixona radioaktivitou. Jeho agenti to zastavili trikem

Premium Při návštěvě v Sovětském svazu Richard Nixon sice přátelsky hovořil se sovětským vůdcem Nikitou Chruščovem v takzvané...

Test kočičích kapsiček. I z krmiva za deset korun může zvíře dostat vše

Premium Kočky nám sice někdy připadají mlsné, ale ony jen v miskách hledají to, co jejich tělu prospívá nejvíc: maso plné...

Extra steh po porodu navíc? Rodičky děsí ponižující husband stitch

Premium Přivést dítě na svět znamená pro většinu žen prožít si mnoho vypjatých chvil. Vyrovnat se s průběhem porodu nemusí být...

Topení dřevem je levnější, ale nesmíte se bát máknout

Kdo topí dřevem a sám si ho připravuje, ohřeje se hned několikrát. To je stará pravda – ostatně zkuste si jen spočítat,...

VIDEO: Podívejte se, jak příjemnou oázou je zelená střecha ve velkoměstě

O zelených střechách se hodně mluví, ale moc se o nich obecně neví. Přitom všude, kde je to jen trochu stavebně možné,...

Aby vám dršťky nesmrděly, musíte je navonět, radí Punčochář i Kašpárek

Každý kousek masa z dobře živené krávy by měl kuchaře lákat, aby z něj na talíř vydoloval co nejvíc. I kdyby to měly...

Omezte televizi a vařte s pokličkou. Deset tipů, jak doma šetřit energie

Premium Drobné maličkosti v chování mohou přinést výraznou úsporu v hospodaření celé domácnosti. Podle hesla „halíře dělají...

Pečujte o své zdraví těmi nejčerstvějšími omega-3 na světě
Pečujte o své zdraví těmi nejčerstvějšími omega-3 na světě

V Norsku, zemi lososů, se nepoužívá výraz šťastný jako blecha, ale šťastný jako losos. I vy teď můžete ochutnat nejprodávanější omega-3, které...

Přístroje zjistily výbuchy u Nord Streamu. Úmyslný čin, tvrdí Švédsko

Švédské a dánské měřicí stanice v pondělí zaznamenaly masivní podmořské výbuchy, a to v místech, kde z plynovodu Nord...

Úmrtní list Alžběty II. odhalil příčinu i čas smrti královny

Britská královna Alžběta II. zemřela na stáří. Vyplývá to z jejího úmrtního listu, který ve čtvrtek zveřejnil skotský...

Příběh Marty: Syn si přivedl domů přítelkyni, je to líná špindíra

Se synem jsme měli vždycky hezký vztah. Naším společným plánem bylo, že jednou s námi zůstane žít v našem domě v...

Dcera Neumannové randí s modelem. V mém životě muž není, říká její matka

Dcera legendární lyžařky Kateřiny Neumannové, osmnáctiletá Lucie randí s úspěšným modelem Oliverem Průchou. Promluvili...

Slovensko vře kvůli cenám elektřiny. Největší výrobce hrozí bankrotem

Největšímu výrobci elektřiny na Slovensku, společnosti Slovenské elektrárne, se příčí dodávání elektřiny slovenským...