Pondělí 14. června 2021, svátek má Roland
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 14. června 2021 Roland

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto je nejen chuťově vychytaná. Kyselost hořčice vám při trávení pomůže se s kusem flákoty snáze vypořádat.

Na řízek vyberte pěkný vepřový oříšek, tedy část kýty s jemným vláknem, která se hodí na smažení. Abyste z masa dostali plátek na řízek přes půl talíře, uřízněte v podstatě plátky dva, ovšem nechte je uprostřed spojené, tedy nedokrojené, jak to šéf názorně předvádí v úvodním videu.

Fotogalerie

Rovný plátek pak získáte, když rozevřený kus masa vložíte naplacato mezi potravinovou fólii a s citem naklepete dnem pánve do roviny. Pak lehce z obou stran osolte a opepřete a z jedné strany potřete marinádou získanou smícháním dvou druhů hořčice - hrubozrnné a běžné plnotučné hořčice, do nichž přistrouháte trochu čerstvého křenu.

Kombinace tučného masa a pikantní hořčice (která kromě hořčičného semínka obsahuje i ocet) není v tomto případě podle Pohlreicha žádná prasárna. „Právě kyselost hořčice vám pomůže bojovat proti mastnotě řízku,“ slibuje.  

A šup s připraveným plátkem masa do tradičního trojbalu, tedy hladké mouky, rozšlehaného vajíčka a strouhanky. Pozor, nesnažte se strouhanku přitlačit. Podle šéfa to pak dopadá tak, že se trojbal při smažení jakoby odfoukne od řízku, což úplně není ono.  

Plátek obalte v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance.
Plátek obalte v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance.
Strouhanku na plátek masa nepřiplácávejte, opadaly by z něj při smažení celé...
Obalený plátek vložte na pánev s rozehřátým přiměřeným množstvím tuku.

Řízek potřený z jedné strany směsí hořčic a křenu obalíte v klasickém trojbalu.

A můžete se pustit do smažení. Na pánvi rozehřejte přiměřené množství běžného rostlinného oleje - řízek by neměl být do oleje úplně potopený, protože výsledkem je pak řízek mastný, ale zároveň vysušený. Zvolna řízek smažte, hlídejte a můžete si k němu mezitím připravit nějaký lehký salát.

Pohlreich radí salát z polníčku, který jen pokapete trochou slunečnicového oleje (olivový se k řízku chuťově nehodí), osolíte, opepříte, přidáte šťávu z poloviny citronu, promícháte a máte hotovo.

Hlavně nezapomeňte řízek v pravý čas otočit. A myslete na to, že z druhé strany už se nebude smažit tak dlouho. Před koncem smažení pak slijte z pánve olej a přidejte k řízku kousek másla. „Dá řízku nezaměnitelnou chuť, pomalu se připalující máslo totiž získá nádhernou oříškovou příchuť,“ básní šéf. A má pravdu, vždyť takový vídeňský řízek se smaží jedině na másle.

Na rozpuštěném másle řízek proto několikrát otočte, aby máslo nasál, přesuňte ho na papírovou utěrku, lehce vysušte a servírujte. S polníčkovým salátem a půlkou citronu na pokapání řízku.

Smažení nemusí zákonitě znamenat tučné těžké jídlo

Tento recept na berlínský řízek Zdeněk Pohlreich předvedl v neděli v podvečer v dalším díle Zdeňkovy akademie, kterou tentokrát věnoval smažení. Pánev s olejem totiž zdaleka nemusí nutně znamenat pokrm nacucaný olejem a pocit těžkého žaludku až do druhého dne.

Základem smažení, které vůbec nemusí být nezdravé, podle Pohlreicha je, že každé smažené jídlo si zaslouží svoji dávku čerstvého oleje. Tvrdí, že nejhorší smažené jídlo je to, kde jsou ve strouhance vidět černé fleky z přepáleného jídla, které se v tom samém oleji smažilo předtím.   

Autor:
  • Nejčtenější

Díky koronaviru zvelebili zanedbanou zahradu a vyloupl se skvost

Soutěž Mladý pár koupil před dvěma lety na východ od Prahy dům se zahradou, aby si tu postupně vybudoval zázemí pro plánovanou...

Lichořeřišnice, přírodní antibiotikum i kvetoucí krasavice do salátů

Lichořeřišnici se vyplatí pěstovat, na zahradě i v truhlíku. Už je po zmrzlých, takže ji lze vysévat přímo do půdy či...

Pestrobarevná zahrada v Českém ráji má raritu, bazén usazený v jezírku

Soutěž Vypadají jako blázni a bývají šťastní. Ti, kteří od rána do večera pracují na zahradě a vnímají to jako nikdy nekončící...

Přírodní zahrada pár minut z centra města je rájem pro děti i divočinu

Soutěž Zahrada, která vypadá úplně normálně, nic vyumělkovaného, a kde je vám prostě dobře, aniž byste věděli proč. Taková na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zelená oáza v pražské Hostivaři má za domem les. Do centra je to kousek

Soutěž Není nijak rozlehlá, nicméně je útulná a s komfortem krytého bazénu a metropole za zády. O zahradu u rodinného domku v...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s nejvyšším IQ

Premium Oficiálně se považuje za nejchytřejšího Čecha. Jako robot ale nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním...

Upřímnost fotbalové antihvězdy. Souček o tetování, rasismu i vyjídání ledničky

Premium Říká o sobě, že je obyčejný kluk z Brodu. Přitom si ho už stihla zamilovat fotbalová Anglie a Česko na něj spoléhá: na...

O antikoncepci už není takový zájem. Párový sex upadá, míní gynekolog

Premium „Všichni strašili, že bude upadat mravnost a ženy budou mít z dlouhodobého užívání pilulek zhoubná onemocnění jater....

  • Další z rubriky

Teď je čas na to vlítnout. Mytí oken snadno a rychle v pěti krocích

Mytí oken nepatří zrovna mezi oblíbené činnosti, ale párkrát do roka se do něj chtě nechtě musíme pustit. Je celkem...

Grilovačky jedou naplno. Jaký gril pořídit a jak se o něj starat?

Premium Od opékání špekáčků, oblíbené to zábavy asi 60 procent z nás, vede přímá cesta ke grilování a překonání jeho nástrah....

Bábovka na grilu? Pro Ivetu Fabešovou to není žádný problém

Cukrářka Iveta Fabešová v dalším dílu show Zdeňka Pohlreicha Rozpal to, šéfe! přijala výzvu, jak si poradit na grilu s...

České klíště je pohodář, aktivní druhy žijí jinde, prozrazuje biolog Perner

Premium Na tričku má vymalovaná stylizovaná klíšťata v podobě horkovzdušných balonů a jen před několika dny dostal za...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželka majitele Alzy promluvila o fungování firmy, se Zavoralem se rozvádí

Majitel tuzemského internetového gigantu Alza.cz Aleš Zavoral patří se svým jměním mezi nejbohatší Čechy. Na rozdíl od...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s nejvyšším IQ

Premium Oficiálně se považuje za nejchytřejšího Čecha. Jako robot ale nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním...

Moderátor Aleš Cibulka skončil na jednotce intenzivní péče

Čtyřiačtyřicetiletý Aleš Cibulka měl v sobotu v rozhlasovém pořadu Tobogan dělat narozeninový rozhovor s herečkou Marií...

Dušek: Očkovat se nenechám. Indiáni raději zemřeli, než se nechat zotročit

Jaroslav Dušek promluvil o svém rozhodnutí nenechat se očkovat vakcínou proti covidu-19. Herec, který nedávno oslavil...

Mladí by chtěli do penze v 60 letech. Mají jasno, jaký důchod jim postačí

Generace narozená po roce 1971 bude podle současných pravidel odcházet do penze v 65 letech. A to jak ženy, tak i muži....