Sobota 10. prosince 2022, svátek má Julie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 10. prosince 2022 Julie

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto je nejen chuťově vychytaná. Kyselost hořčice vám při trávení pomůže se s kusem flákoty snáze vypořádat.

Na řízek vyberte pěkný vepřový oříšek, tedy část kýty s jemným vláknem, která se hodí na smažení. Abyste z masa dostali plátek na řízek přes půl talíře, uřízněte v podstatě plátky dva, ovšem nechte je uprostřed spojené, tedy nedokrojené, jak to šéf názorně předvádí v úvodním videu.

Rovný plátek pak získáte, když rozevřený kus masa vložíte naplacato mezi potravinovou fólii a s citem naklepete dnem pánve do roviny. Pak lehce z obou stran osolte a opepřete a z jedné strany potřete marinádou získanou smícháním dvou druhů hořčice - hrubozrnné a běžné plnotučné hořčice, do nichž přistrouháte trochu čerstvého křenu.

Kombinace tučného masa a pikantní hořčice (která kromě hořčičného semínka obsahuje i ocet) není v tomto případě podle Pohlreicha žádná prasárna. „Právě kyselost hořčice vám pomůže bojovat proti mastnotě řízku,“ slibuje.  

A šup s připraveným plátkem masa do tradičního trojbalu, tedy hladké mouky, rozšlehaného vajíčka a strouhanky. Pozor, nesnažte se strouhanku přitlačit. Podle šéfa to pak dopadá tak, že se trojbal při smažení jakoby odfoukne od řízku, což úplně není ono.  

Plátek obalte v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance.
Plátek obalte v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance.
Strouhanku na plátek masa nepřiplácávejte, opadaly by z něj při smažení celé...
Obalený plátek vložte na pánev s rozehřátým přiměřeným množstvím tuku.

Řízek potřený z jedné strany směsí hořčic a křenu obalíte v klasickém trojbalu.

A můžete se pustit do smažení. Na pánvi rozehřejte přiměřené množství běžného rostlinného oleje - řízek by neměl být do oleje úplně potopený, protože výsledkem je pak řízek mastný, ale zároveň vysušený. Zvolna řízek smažte, hlídejte a můžete si k němu mezitím připravit nějaký lehký salát.

Pohlreich radí salát z polníčku, který jen pokapete trochou slunečnicového oleje (olivový se k řízku chuťově nehodí), osolíte, opepříte, přidáte šťávu z poloviny citronu, promícháte a máte hotovo.

Hlavně nezapomeňte řízek v pravý čas otočit. A myslete na to, že z druhé strany už se nebude smažit tak dlouho. Před koncem smažení pak slijte z pánve olej a přidejte k řízku kousek másla. „Dá řízku nezaměnitelnou chuť, pomalu se připalující máslo totiž získá nádhernou oříškovou příchuť,“ básní šéf. A má pravdu, vždyť takový vídeňský řízek se smaží jedině na másle.

Na rozpuštěném másle řízek proto několikrát otočte, aby máslo nasál, přesuňte ho na papírovou utěrku, lehce vysušte a servírujte. S polníčkovým salátem a půlkou citronu na pokapání řízku.

Smažení nemusí zákonitě znamenat tučné těžké jídlo

Tento recept na berlínský řízek Zdeněk Pohlreich předvedl v neděli v podvečer v dalším díle Zdeňkovy akademie, kterou tentokrát věnoval smažení. Pánev s olejem totiž zdaleka nemusí nutně znamenat pokrm nacucaný olejem a pocit těžkého žaludku až do druhého dne.

Základem smažení, které vůbec nemusí být nezdravé, podle Pohlreicha je, že každé smažené jídlo si zaslouží svoji dávku čerstvého oleje. Tvrdí, že nejhorší smažené jídlo je to, kde jsou ve strouhance vidět černé fleky z přepáleného jídla, které se v tom samém oleji smažilo předtím.   

Autor:
  • Nejčtenější

Restaurace teď budou padat. Ukáže leden, únor, říká Punčochář v Rozstřelu

Rozstřel Ne každý den chcete humra, někdy dáte třeba vepřový uši, říká šéfkuchař Jan Punčochář. Konstatuje tak, že ani kaviár se...

Brno Pohlreicha nepřestává překvapovat. Dostal ho pstruh s kysaným zelím

V další epizodě pořadu Jak to bylo, šéfe? se kuchař Zdeněk Pohlreich vypravil do Brna. Jelikož se vzpomínalo na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zimní houby rostou s předstihem, jejich úroda na Vysočině je extrémní

Z letošní nadúrody hřibů mohli klidně houbaři plynule přejít na sběr typicky zimních druhů hub. Ty si tento rok na...

Perníčky milovala od dětství, dnes ji živí. Vyzkoušejte její recept i rady

Není perníček jako perníček. Když se pokocháte pohledem na ty od Alžběty Knappov, budete si možná spíš připadat jako ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo v kuchyni neudrží krok s Kašpárkem, nepatří do finále Masterchefa

Televizní soutěž Masterchef Česko 2022 se blíží do finále a přitvrzuje. Boj o finálovou trojku rozhodovaly víceméně...

Miliony na účtu i exekuce. Zmapovali jsme majetky kandidátů na prezidenta

Premium Senátor Marek Hilšer vlastní v Praze dva byty. Přesto v metropoli bydlí v pronájmu ve dvoupokojovém bytě na Pohořelci....

Miliony na účtu i exekuce. Zmapovali jsme majetky kandidátů na prezidenta

Premium Senátor Marek Hilšer vlastní v Praze dva byty. Přesto v metropoli bydlí v pronájmu ve dvoupokojovém bytě na Pohořelci....

Takoví slušní lidé, říkali o nich. Rodině přitom vládl teror a nechutnosti

Premium Muž, který ten prosincový den přišel na místní oddělení VB Strašnice, vypadal velmi rozpačitě. „Ono se to bude zdát asi...

Napravili, co pokazili. A sklář Ondra utáhl porotu Masterchefa na bůček

Napětí v Masterchefovi už by se dalo krájet, po úterním večeru se počet soutěžících zúžil na finálovou čtyřku....

Restaurace teď budou padat. Ukáže leden, únor, říká Punčochář v Rozstřelu

Rozstřel Ne každý den chcete humra, někdy dáte třeba vepřový uši, říká šéfkuchař Jan Punčochář. Konstatuje tak, že ani kaviár se...

Zkuste banánový koláč s krémem z arašídového másla podle Pepy Maršálka

Banány jsou sice exotické, ale u nás naprosto domestikované ovoce, které je dokonce po domácích jablkách druhým...

Vyberte vánoční stromek tak, aby neopadal dřív, než rozbalíte dárky

Začal prodej vánočních stromků, které lze dokonce zakoupit i online. Abyste se ze stromečku mohli těšit co nejdéle,...

Darujte vzpomínky: Vytvořily jsme vlastní fotoknihu i osobní kalendář
Darujte vzpomínky: Vytvořily jsme vlastní fotoknihu i osobní kalendář

Každý rok si lámeme hlavu s tím, co koupit našim blízkým k Vánocům. Kosmetika, láhev nebo svíčka jsou sice dárky, které neurazí, ale rozhodně...

Dcera je výjimečná, říká Julia Robertsová. Hazel oslavila 18. narozeniny

Herečka Julia Robertsová (55) oslavila osmnáctiny svých dvojčat, dcery Hazel a syna Finna společnou vzpomínkovou...

Zemřela Kirstie Alleyová. Hvězda trilogie Kdopak to mluví podlehla rakovině

Po krátkém boji s rakovinou zemřela v 71 letech americká herečka Kirstie Alleyová, hvězda filmové trilogie Kdopak to...

Politik opustil partnerku a děti po šestnácti letech kvůli pornoherečce

Německý politik Hagen Reinhold (44) opustil svoji dlouholetou partnerku Karoline Preislerovou (51), se kterou má tři...

Žádné Uložto! Startuje České kino, za stovku nabízí ke streamování 650 filmů

Oblíbené české filmy, pohádky i seriály ke stažení na jednom místě, legálně a ve vysoké kvalitě slibuje nová platforma...

Céline Dion oznámila, že trpí neléčitelnou nemocí, která vede k nehybnosti

Kanadská zpěvačka Céline Dion (54) svým fanouškům na sociálních sítích oznámila, že musí zrušit nebo přesunout své...