Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

aktualizováno 
Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto je nejen chuťově vychytaná. Kyselost hořčice vám při trávení pomůže se s kusem flákoty snáze vypořádat.

Na řízek vyberte pěkný vepřový oříšek, tedy část kýty s jemným vláknem, která se hodí na smažení. Abyste z masa dostali plátek na řízek přes půl talíře, uřízněte v podstatě plátky dva, ovšem nechte je uprostřed spojené, tedy nedokrojené, jak to šéf názorně předvádí v úvodním videu.

Fotogalerie

Rovný plátek pak získáte, když rozevřený kus masa vložíte naplacato mezi potravinovou fólii a s citem naklepete dnem pánve do roviny. Pak lehce z obou stran osolte a opepřete a z jedné strany potřete marinádou získanou smícháním dvou druhů hořčice - hrubozrnné a běžné plnotučné hořčice, do nichž přistrouháte trochu čerstvého křenu.

Kombinace tučného masa a pikantní hořčice (která kromě hořčičného semínka obsahuje i ocet) není v tomto případě podle Pohlreicha žádná prasárna. „Právě kyselost hořčice vám pomůže bojovat proti mastnotě řízku,“ slibuje.  

A šup s připraveným plátkem masa do tradičního trojbalu, tedy hladké mouky, rozšlehaného vajíčka a strouhanky. Pozor, nesnažte se strouhanku přitlačit. Podle šéfa to pak dopadá tak, že se trojbal při smažení jakoby odfoukne od řízku, což úplně není ono.  

Plátek obalte v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance.
Plátek obalte v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance.
Strouhanku na plátek masa nepřiplácávejte, opadaly by z něj při smažení celé...
Obalený plátek vložte na pánev s rozehřátým přiměřeným množstvím tuku.

Řízek potřený z jedné strany směsí hořčic a křenu obalíte v klasickém trojbalu.

A můžete se pustit do smažení. Na pánvi rozehřejte přiměřené množství běžného rostlinného oleje - řízek by neměl být do oleje úplně potopený, protože výsledkem je pak řízek mastný, ale zároveň vysušený. Zvolna řízek smažte, hlídejte a můžete si k němu mezitím připravit nějaký lehký salát.

Pohlreich radí salát z polníčku, který jen pokapete trochou slunečnicového oleje (olivový se k řízku chuťově nehodí), osolíte, opepříte, přidáte šťávu z poloviny citronu, promícháte a máte hotovo.

Hlavně nezapomeňte řízek v pravý čas otočit. A myslete na to, že z druhé strany už se nebude smažit tak dlouho. Před koncem smažení pak slijte z pánve olej a přidejte k řízku kousek másla. „Dá řízku nezaměnitelnou chuť, pomalu se připalující máslo totiž získá nádhernou oříškovou příchuť,“ básní šéf. A má pravdu, vždyť takový vídeňský řízek se smaží jedině na másle.

Na rozpuštěném másle řízek proto několikrát otočte, aby máslo nasál, přesuňte ho na papírovou utěrku, lehce vysušte a servírujte. S polníčkovým salátem a půlkou citronu na pokapání řízku.

Smažení nemusí zákonitě znamenat tučné těžké jídlo

Tento recept na berlínský řízek Zdeněk Pohlreich předvedl v neděli v podvečer v dalším díle Zdeňkovy akademie, kterou tentokrát věnoval smažení. Pánev s olejem totiž zdaleka nemusí nutně znamenat pokrm nacucaný olejem a pocit těžkého žaludku až do druhého dne.

Základem smažení, které vůbec nemusí být nezdravé, podle Pohlreicha je, že každé smažené jídlo si zaslouží svoji dávku čerstvého oleje. Tvrdí, že nejhorší smažené jídlo je to, kde jsou ve strouhance vidět černé fleky z přepáleného jídla, které se v tom samém oleji smažilo předtím.   

Autor:

Nejčtenější

Jedovatá zmije. Pokud vás uštkne, nepanikařte a nezaškrcujte, radí znalec

Zmije obecná (Vipera berus)

Už je to tu zase. Lidé si stěžují, že se zmije přemnožily a jsou letos nebezpečnější než kdy dřív. Ale je to hloupost,...

Zatočte se škůdci na zahradě. Poradíme, jak se zbavit mšic či padlí

S mšicemi si nejlíp poradí slunéčko sedmitečné.

Vrcholící léto je pro nejrůznější zahradní škůdce ráj. Na zahradě vám může řádit třeba krtek, ve skleníku molice či...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

Kopr vonný voní, chutná a umí léčit. Vypěstujete si ho doma

Zdánlivě obyčejný kopr pomáhá s trávením a umí i léčit.

Kopře, je mi díky tobě dobře, dalo by se říci. Nebýt kopru, byla by česká kuchyně ochuzena o jednu z nejoblíbenějších...

OBRAZEM: Houbová smršť od Brd přes Vysočinu až po Ostravsko

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše...

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše dokumentace ukazuje, že podzimní sezona...

Další z rubriky

Svratecký guláš, líčka a hodolanská omáčka. Ochutnejte regionální speciality

Rybí polévka s opečenou houskou

Maso je základem většiny oblíbených regionálních pochoutek. Třeba na Vysočině milují svratecký guláš, na Liberecku zase...

Zatočte se škůdci na zahradě. Poradíme, jak se zbavit mšic či padlí

S mšicemi si nejlíp poradí slunéčko sedmitečné.

Vrcholící léto je pro nejrůznější zahradní škůdce ráj. Na zahradě vám může řádit třeba krtek, ve skleníku molice či...

V USA našli dvouhlavou želvu. Nemůže za to radiace, ale genetická mutace

Dvouhlavá želva v Show Jana Krause

Želví „mutantku“ se dvěma hlavami objevili ochránci přírody na břehu Atlantiku. Bizarní stvoření má prý docela obyčejný...

Po operaci mandlí upadl chlapec do kómatu, začalo trestní řízení
Po operaci mandlí upadl chlapec do kómatu, začalo trestní řízení

Policisté na Královéhradecku zahájili trestní stíhání tří lidí a jedné firmy, kteří údajně nesou odpovědnost za tragédii. Ta se odehrála před dvěma lety, jejímž následkem osmiletý chlapec po operaci mandlí upadl do kómatu.

Najdete na iDNES.cz