VIDEO: Jak Pohlreich z bůčku a piva vykouzlí Štefanův cikánský řízek

  0:30aktualizováno  0:30
Rozpálený gril potře špekovou kůží a hodí na něj plátky vepřového bůčku naklepané pěstí. Marinované, ale nesolené. Recept na tzv. cikánský řízek šéf dostal na golfovém hřišti u Plzně od Štefana, který tam sbírá míčky.

Recept je to tedy autentický a s příběhem, šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jen do marinády používá místo magi kvalitní sójovou omáčku a místo kečupu rajský protlak. Respektuje ovšem, že u syrového masa i marinády Štefan jasně a důrazně řekl: „Nesolit!“.

Jak tedy na přípravu? Vepřový bůček pokrájejte na plátky, které namísto paličky naklepejte jen pěstí. Takto připravené maso pak už jen z obou stran ochuťte čerstvě mletým pepřem a je připravené na marinování.

Maso naložte do silné pikantní marinády a můžete grilovat

Rovnou do misky, do které budete maso nakládat, nalijte přiměřené množství sojové omáčky, přidejte dvě až tři lžíce rajského protlaku, rozumné množství černého piva a lžíci hořčice. Přesnější představu o vzájemném poměru jednotlivých složek marinády si uděláte podle úvodního videa.

Fotogalerie

Všechny ingredience v misce promíchejte a přidejte ještě nadrobno nasekanou čerstvou feferonku, částečně zbavenou jadérek. Šéf doporučuje ji nejprve promnout v prstech, aby šla většina z nich lehce vyklepat. Část jich ale v marinádě ponechte, aby „chuť byla veselejší“. Ochutnejte, případně podle své chuti některou z ingrediencí přidejte. Připravené naklepané plátky pak do marinády pěkně naložte a nechte v chladu odležet.

Odpočinuté marinované plátky pak připravte na rozpáleném grilu, z jedné i druhé strany. Ideálně je přitom zakryjte poklicí, pokud to váš gril umožňuje.

Zbylou pivní marinádu přelijte na pánvičku či kastrolek a přihoďte ji také na plotnu či na gril. Získaným výpekem pak grilované plátky ještě potřete, budou mít víc šťávy i chuti. Alespoň to radí Zdeněk Pohlreich v premiérovém prvním dílu nové řady Rozpal to šéfe!, který Prima odvysílá v neděli podvečer.

Autor:

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Burger s trhaným masem

VIDEO Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě...

Čtenářské recepty: Grilovaný čerstvý tuňák s opečenými bramborami

Tuňák s pečenými bramborami a rajčatovým salátem

V dalším dílu naší grilovací soutěže přinášíme recept, který udělá radost všem milovníkům ryb....


Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Drsný bengálský kocour Max potřebuje vybít baterky, radila trenérka

Před návštěvou Kláry byl Max postrachem domácnosti: napadal ostatní tři kočky...

Manželé Raškovi z Třince postupně poskytli domov čtyřem nechtěným šelmám. Ke třem klidným kočkám přibyl jako poslední...

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Další z rubriky

I vitaminy se lze předávkovat. U některých hrozí arytmie a poruchy jater

Vitaminy, ovoce, vitaminové přípravky

Vitaminy hrají zásadní roli pro náš metabolismus i imunitní systém, ovšem stačí tělu to, co mu dodáme ve stravě?...

Chtějí chovat chobotnice na farmách. Podle vědců je to šílený nápad

Některé společnosti chystají farmy na chov chobotnic pro gastronomii.

Nejnovější studie New York University varuje před pokusy chovat chobotnice pro kulinářské využití. Předpoklady, že se...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Najdete na iDNES.cz