Proč mají děti jíst kvašené potraviny? Bakterie ovlivňují imunitu i náladu

  0:17
Každý rodič si přeje mít zdravé a šťastné dítě. A tak jim zdravě vaří, mnozí s nimi sportují a vštěpují jim zdravou životosprávu. Dosáhnout by toho mohli i tím, že budou myslet na střevní mikroflóru a výživu „zdravých“ bakterií.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Kvašené potraviny jsou podle vědců důležité pro imunitní systém, ale i pro pocit spokojenosti. Serotonin neboli hormon štěstí se vytváří v okolí střev, takže má fungující zažívání přímý vliv na naši náladu. Přitom dle průzkumu společnosti STEM/MARK až 30 % Čechů vůbec netuší, jaké benefity pro naše zdraví mohou mít právě kysané produkty.

Důležitost konzumace fermentovaných potravin potvrzuje i primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice Jan Boženský: „Fermentace je přirozená chemická reakce, kterou najdeme všude kolem nás. Konzumace produktů, které prošly tímto procesem, nám umožňuje dostat do střev přátelské bakterie pomáhající s trávením, a je to určitá cesta, jak pozitivně ovlivnit celkový stav zažívání a docílit naší celkové pohody.“

Kysané výrobky jsou velmi dobře stravitelné, mohou zmírnit zažívací obtíže jako je třeba nadýmaní, a tím celkově přispívají ke spokojenosti dětí. Kvašené potraviny jako jogurt, kefír, tvaroh nebo podmáslí mohou rodiče začít pomalu dítěti servírovat společně s první pevnou stravou. Důležité je zpočátku zařazovat menší množství, aby si na ně stále se ještě vyvíjející zažívací trakt mohl zvykat postupně. Kojencům je možné podávat fermentované kojenecké mléko.

Přátelé i nepřátelé v bříšku

V lidských střevech se nachází až sto bilionů bakterií, které lékaři zjednodušeně rozdělují na „dobré“, „špatné“ a neutrální. Pro správnou funkci imunitního systému je důležité, aby ve střevech převažovaly „dobré“ bakterie, přemnožení těch „špatných“ může mít za následek snížení imunity a následně i náchylnost k nejrůznějším chorobám. V lidských střevech se podle odhadu odborníků nachází až dvě třetiny imunitních buněk jako jsou makrofágy, lymfocyty a neutrofily.

Fermentované potraviny

  • kvašená zelenina (rychlokvašky, kysané zelí, kimči apod.)
  • zakysané mléčné výrobky (jogurt, kefír, sýry, podmáslí, creme fraiche aj.)
  • tradičně ošetřené salámy
  • pasta miso (používá se hlavně v asijské kuchyni)
  • tempeh (vyrábí se ze sojových bobů)
  • kombucha (fermentovaný čajový nápoj)
  • lassi (indický nápoj kombinující jogurt a mléko se sladkou či slanou příchutí)
okurky

Pro děti ale ani dospělé proto není nejvhodnější užívat antibakteriální mýdla a další přípravky, při jejich náhodném pozření (nebo třeba při špatném opláchnutí rukou apod.) mohou totiž zabíjet i přátelské bakterie ve střevní mikrofloře. Zcela postačí umýt si ruce normálním mýdlem a opláchnout teplou vodou.

„Poměr střevních bakterií je následující: přibližně 20 % tvoří „prospěšné“ bakterie“, 30 % škodlivé bakterie a zbývajících 50 % je někde mezi. Jedná se o oportunistické mikroorganismy nespadající ani do jedné skupiny. A jsou to právě tyto baterie, které mají na střevní prostředí nejvýznamnější vliv. Je to dáno tím, že pokud se v důsledku nepravidelné stravy a jiných stravovacích zlozvyků zvýší poměr škodlivých bakterií, stanou se z neutrálních bakterie škodlivé, čímž tato skupina získá převahu, začne rozkládat nestrávenou potravu a produkovat toxické plyny. S ohledem na špatné střevní prostředí se časem zdravotní stav zhorší a objeví se různé nemoci,“ popisuje gastroenterolog Hiromi Shinya ve své knize Bakteriální výživa.

„Pokud ovšem na druhou stranu dojde k nárůstu počtu prospěšných bakterií, přidají se k nim i neutrální bakterie a střeva se rázem stanou sídlem nepřeberného množství prospěšných bakterií, čímž ve střevech vznikne stabilní prostředí,“ dodává uznávaný odborník v oboru a autor úspěšných populárně naučných knih z oblasti gastroenterologie. A dále zdůrazňuje, že ovlivnění bakterií „šedé zóny“ probíhá zejména skrz stravu. Ta by podle něj měla obsahovat co nejvíce čerstvých potravin, zejména ovoce a zeleninu, pití čisté vody i konzumaci fermentovaných potravin.

Fermentace není vynálezem člověka

Fermentace je jedním z nejdéle známých způsobů uchovávání potravin, lidstvo na její kouzlo přišlo zřejmě již před devíti tisíci let. Fermentace zároveň dokáže měnit i chuť a účinky jednotlivých potravin na naše zdraví. Fermentace probíhá přirozeně v přírodě i v lidském těle samotném, bez ní bychom si nemohli vychutnávat ani kváskový chléb, víno, kávu, pivo, čokoládu nebo čaj.

„Glukóza, bílkoviny a sacharidy obsažené v potravinách jsou během procesu kvašení prostřednictvím mikroorganismů rozkládány, čímž vznikají složky prospěšné pro náš organismus. Když se do střev například dostanou typicky prospěšné bakterie rodu Laktobacillus, změní se střevní pH na kyselé, což zabrání množení bakterií neschopných přežít v kyselém prostředí. Mnohé z těchto bakterií jsou nebezpečné - produkují huminové látky typu amoniak nebo sirovodík, a proto jsou běžně označovány za škodlivé,“ vysvětluje dále Hiromi Shynia.

Jídlem můžete svým dětem „naprogramovat“ zdravý život

Ilustrační snímek

Pro podávání dětem jsou pak ideální jogurty, zakysané mléčné výrobky (dostupné i v nejrůznějších příchutích) nebo třeba kysané zelí. Zatímco mléčné výrobky se vyrábí řízenou fermentací vybranými bakteriemi (lactobacilus bulgaricus apod.), zelí má vhodné bakterie ke kvašení přirozeně přítomné na svých listech. U okurek je ideální naložit si je rovnou doma, u zakoupených výrobků pátrejte po tom, jestli není jejich kyselé chuti docíleno pouze octem.

Pozor na antibiotika

Pravidelná konzumace fermentovaných výrobků je přínosná téměř vždy. Pokud dítě trpí alergií nebo intolerancí na laktózu, lze sehnat v obchodní síti i veganské výrobky bez mléka. Konzumace těchto výrobků by pak měla ve zvýšené míře následovat po nemoci nebo po užívání antibiotik. Ty totiž zabijí bakterie bez ohledu na jejich užitečnost pro lidské tělo, následně je tedy třeba střevní stěny opět osídlit vhodnými bakteriemi. Pokud člověk podstoupí antibiotickou terapii vícekrát do roka, dostává jeho imunita tvrdý zásah, jehož důsledky se mohou projevit i po letech – např. opakovanými angínami, atopickým ekzémem, alergiemi, střevními záněty či psychickými obtížemi.

Pokud se rodičům nedaří do dítěte nic fermentovaného dostat, mohou využít i probiotických kultur. Českým vědcům se nyní podařilo vytvořit ještě účinnější probiotika, která nejsou znehodnocena průchodem žaludkem. Výzkumný tým pod vedením Petra Ryšávky nedávno vyvinul tzv. biofilmová probiotika, která vytvářejí přímo na stěně střeva ochrannou vrstvu přátelských bakterií – tzv. biofilm. Biofilm je velmi odolný proti zničení kyselinami i dalšími látkami trávicího ústrojí.

„Díky souvislé vrstvě bakterií vznikne na stěně střeva ochranná a stimulační bariéra, která je nepostradatelná pro správnou funkci mikroflóry,“ vysvětluje Ryšávka. „Probiotické bakterie jsou již při výrobě kultivovány tak, aby vytvářely biofilm a aby byly pro naše tělo maximálně funkční a přirozené.“ Bakterie se již během výroby, tzv. kultivace, začnou chovat tak, jako by se již nacházely ve střevní sliznici, místo sliznice však využil Ryšávkův tým speciální potravinářské nosiče.

Autor: , pro iDNES.cz

Nejčtenější

Živočišný Býk, dobyvačný Střelec. Jací jsou muži v posteli podle znamení

Každé znamení má své vlastní choutky, libůstky nebo typické chování v posteli. Pojďme proto spolu nahlédnout pod peřinu všem astrologickým znamením. Bude to vášnivá jízda. Jaký je váš partner nebo...

Móda z inaugurace prezidenta USA. Melanii potopil výraz, královnou byla Ivanka

Spojené státy mají staronového prezidenta Donalda Trumpa. Protože se inaugurace kvůli nízkým teplotám konala v rotundě Kapitolu, měli jsme možnost vidět modely lehčí, než je obvyklé. Těžké svrchníky...

Ženě nepřestávají růst ňadra, fanoušci z jejího vzhledu šílí

Devětadvacetiletá Pamelia J z Austrálie má onemocnění zvané gigantomastie. Ňadra jí stále rostou a proces nejde zastavit. Z obřího poprsí nejdřív nadšená nebyla, ale nyní je za něj ráda. Fotografie s...

Příběh Hany: Obětovala jsem synovi všechno, místo vděku mě opustil

Manžel od nás odešel, když bylo synovi šest let. Bylo to naše vymodlené dítě, kterého jsme se dočkali až jako čerství čtyřicátníci, ovšem srdce mého muže velelo jinak, a tak odešel za mladší ženou....

Nejdepresivnější den v roce neboli Blue Monday. Jak jste na tom s psychikou

Už dvacet let bývá třetí lednové pondělí, které letos připadá na 20. ledna, označováno jako nejdepresivnější den v roce. Za vším stojí psycholog z britského Cardiffu, který vytvořil vzorec...

Zázraky oční jógy. Zmizí vám otoky pod očima a zlepší se zrak, říká lektorka

Premium

Kateřina Dolenská je propagátorka zdravého antiagingu. Pravidelně cvičí oční jógu a její benefity pozoruje na svých klientech i na sobě. Na řízení už brýle nenosí. „Všímám si taky, že oční okolí je...

23. ledna 2025

Líní, nebo chytří? Mladá generace si dnes cení volného času víc než práce

Premium

Nic nevydrží. Nejsou ochotní udělat něco navíc. Ze všeho se hroutí. Nezvládají kritiku. Je vám to povědomé? Jistě, přišla řeč na vztah mladé generace k práci. A tenhle názor mají ti, kteří budovali...

23. ledna 2025

Extrémně vysokou ženu muži zbožňují, fascinují je její dlouhé končetiny

Melanie Coulsonová z USA má Marfanův syndrom, což je dědičná porucha postihující pojivové tkáně. V jejím případě zapříčinila extrémní růst končetin a díky tomu měří sto čtyřiadevadesát centimetrů....

23. ledna 2025  8:09

Potřebujete novou práci? Vnímejte tělo i duši. Pak čas na změnu poznáte

Po kolika letech je ideální změnit pracovní místo, po roce, po třech, po deseti? Záleží především na oboru, věku a pozici. Existují ale signály, že už je načase. Jen se je musíte naučit vnímat.

23. ledna 2025

Jaké vybrat doplňky stravy pro děti
Jaké vybrat doplňky stravy pro děti

Vitamíny a minerály hrají klíčovou roli ve správném fungování organismu, protože se účastní metabolismu bílkovin, tuků a cukrů. Kvalitní strava je...

Tomáš Vartecký nastupuje do léčebny. Je to větší, než jsem myslel, říká

Tomáš Vartecký (54) se svěřil s tím, že nastupuje do léčebny. Muzikant uznal, že situace je horší, než si myslel a je...

Po otcově smrti přišlo peklo. Prohrál jsem vše, říká syn Josefa Vinkláře

Herečka a spisovatelka Ivanka Devátá (89) vydala loni knihu s názvem Můj příšerný syn a její hlavní hrdina Adam Vinklář...

Herec Hynek Čermák a jeho o dvacet let mladší manželka Veronika se rozešli

Herec Hynek Čermák (51) a jeho manželka Veronika Čermák Macková (31) se po necelých deseti letech vztahu rozešli. V...

Soaking: sexuální praktika, která je příliš bizarní, aby byla reálná

Virální, bizarně kreativní, legrační. Sexuální praktika soaking uhranula internet, fascinuje. Slouží jako nástroj...

Sedmnáctiletá hvězda z Ulice si pořídila fajn byt na pražském Smíchově

Kousek od bývalého bydliště samotného Karla Gotta našel svůj domov i mladý sedmnáctiletý herec Petr Komínek. Byt s...