Úterý 28. ledna 2020, svátek má Otýlie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 28. ledna 2020 Otýlie

Zvěřina, raci, skořice. Labužníci mohou zkusit, jak chutnalo baroko

  16:47aktualizováno  16:47
Co mohli mít na talíři Bach, Caravaggio, Rembrandt nebo Matyáš Braun, mohou od minulé neděle až do konce února ochutnávat i dnešní lidé. Jídla a drinky inspirované barokem nabídne hned devět vyhlášených restaurací na jižní Moravě, z nich sedm v Brně.

Kuchař Martin Havlík připravil pro hosty festivalu lahůdky inspirované barokní kuchyní. | foto: Martin Polívka, MAFRA

Budou součástí letošního Grand Restaurant Festivalu, který organizuje milovník jídla Pavel Maurer a zapojilo se do něj 93 podniků ve 36 městech po celém Česku. Jídlo si ale musejí předem objednat na internetu.

„Baroko se neprosadilo jen v architektuře, malířství nebo hudbě, ale i gastronomii,“ říká k letošnímu ročníku Maurer.

Tehdejší kuchyně byla založená hlavně na zvěřině, čerstvých rybách, telecím, kachním a račím mase. Oblíbení byli hlemýždi a mořské plody. Kuchaři jídlo vylepšovali hodně skořicí, medem, sušeným ovocem, houbami, zázvorem, ořechy či kořenovou zeleninou. Populární byly i omáčky – bešamelová, holandská nebo z máslové jíšky.

Zájemci mohou degustovat z menu od jednoho do tří chodů, ceny se pohybují mezi 250 a 600 korunami. V ceně je i nápoj a na konzumaci mají lidé půldruhé hodiny. „Chtěli jsme zpřístupnit špičková jídla všem. Je ale zajímavé, že když už se lidé rozhodnou do toho jít, volí to nejdražší,“ poznamenal Maurer.

Žádná restaurace zatím není vyprodaná

Loni lidé „šli“ do 32 tisíců degustací a letos si jich zatím předplatili přes 20 tisíc. Jednou ze sedmi brněnských restaurací, kde se baroko ochutnává, je Rynk na Zelném trhu. Šéfkuchař David Viktorín se inspiroval nejen hlavním tématem ročníku, ale i místem.

Letošní účastníci Grand Restaurant Festivalu

Brno
Borgo Agnese
Forhaus wine & restaurant
Koishi fish & sushi
Konfit
La Bouchée
Ristorante Piazza
Rynk
Valoria

Mikulov
Boutique Hotel, Marcel Ihnačák Restaurant

Velké Bílovice
Na Pekárně

„Protože se tehdy určitě zelí konzumovalo a protože jsme na Zelném trhu, zvolil jsem jako první chod zelňačku. Byl to střet čtyř světů – naše tuřanské zelí, italská domácí salsiccia, francouzský creme fraiche, vše podbarvené maďarskou papričkou,“ říká Viktorín.

Hlavní chod – burger – vychází podle něj ze speciality podniku. „Opět sem ale vstupuje baroko, takže maso není hovězí, ale telecí, pro noblesu jsem přidal ztučnělá játra z francouzských hus – foie gras, z asijské kuchyně koriandr, majonézu z lanýžů a marinovanou pečenou dýni s polníčkem. A přimlouval bych se za to, aby ho lidé jedli rukama, protože tak se burger jíst má,“ doplnil. Jako sladkou tečku vybral čokoládovou pěnu se smetanou s lískovými oříšky.

Podle mluvčího festivalu Petra Johna si na jihu Moravy lidé objednali zatím kolem 1 200 ochutnávek. „Žádná restaurace zatím není úplně vyprodaná,“ poznamenal John.

Organizátoři oslovují kolem stovky nejlepších podniků z publikace Maurerův výběr, což je česká obdoba hvězdičkového Michelinova průvodce a zahrnuje 800 až 900 top restaurací po celé republice. „Chceme mít jistotu, že kvalita jídla bude prvotřídní. Nikoho ale k účasti nenutíme,“ podotkl Maurer.

  • Nejčtenější

Po pádu z prvního patra zemřelo měsíční dítě, policie vyšetřuje nedbalost

V Pohořelicích na Brněnsku vypadla v neděli večer z okna v prvním patře měsíc stará holčička. Po převozu do nemocnice...

Česká firma umí zpracovat plasty na palivo, o technologii doma není zájem

Proměna plastů na využitelné látky zatím v Česku vázne. Novátorské návrhy z jižní Moravy narážejí na legislativu i...

Mladý řidič jel nepozorně a příliš rychle, auto téměř přepůlil o zábradlí

Hrůzně vypadající nehoda se stala před sedmou hodinou ráno na silnici mezi Podivínem a Lednicí na Břeclavsku. Za...

Základní škola na nátlak inspekce opět povolí mobily, hrozila jí sankce

Na základní škole v Boskovicích na Blanensku museli ustoupit inspekci a zrušit zákaz používání mobilních telefonů o...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Nálezné pro hledače pokladů, volá veřejnost. Případ nálezce Pernici budí emoce

Poklady hledají s detektory na „vlastní triko“ jenom na jižní Moravě stovky lidí. Podle archeologů je na čase, aby se s...

Premium

Velký test palubních kamer: některé umí i ochránit před nehodou

Porovnali jsme šestnáct oblíbených autokamer podle kvality záznamu, parametrů a funkcí, které nabízí. Cenové rozpětí...

Premium

Léčil jsem lidi homeopatií. Pak jsem zjistil, že funguje jinak, než mi říkali

Homeopatie je přes dvě stě let stará medicína. Znamená to, že patří do starého železa, nebo má stále co nabídnout?...

Premium

Do dvou let se ukáže neudržitelnost elektroaut, říká bývalý šéf Škoda Auto

Vadili jsme hlavně značce Volkswagen, když jsme postavili Octavii proti Golfu, říká v rozhovoru pro LN Vratislav...

  • Další z rubriky

Policista v civilu sledoval opilou řidičku, zabránil jí v další jízdě

Hrozící nehodě zabránil policista z Břeclavska, který se v době svého volna rozjel za podezřele kličkující řidičkou....

VIDEO: Kometa vyjela do Pardubic expresem, fanouškům jízdenky losovala

Potřetí v historii vypravila z Brna hokejová Kometa speciální vlak Kometa expres se šestnácti vagony, kterým hokejisté...

Sníh není, lyže se přesto půjčují. Zájem zákazníků se někde i zvýšil

Přes nedostatek sněhu si v letošní sezoně lidé na jižní Moravě půjčují lyže ve stejném množství jako loni. Dokonce...

Embryolog i nemocniční manažer, univerzity mění obory podle potřeb firem

Brněnské univerzity reagují na měnící se pracovní trh. Nové obory zaplňují díry tam, kde chybí specialisté. V Brně tak...

Advantage Consulting, s.r.o.
CUSTOMER CARE COORDINATOR SPANISH + ITALIAN

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 27 000 - 31 000 Kč

Najdete na iDNES.cz