Neděle 8. prosince 2019, svátek má Květoslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 8. prosince 2019 Květoslava

Zvěřina, raci, skořice. Labužníci mohou zkusit, jak chutnalo baroko

  16:47aktualizováno  16:47
Co mohli mít na talíři Bach, Caravaggio, Rembrandt nebo Matyáš Braun, mohou od minulé neděle až do konce února ochutnávat i dnešní lidé. Jídla a drinky inspirované barokem nabídne hned devět vyhlášených restaurací na jižní Moravě, z nich sedm v Brně.

Kuchař Martin Havlík připravil pro hosty festivalu lahůdky inspirované barokní kuchyní. | foto: Martin Polívka, MAFRA

Budou součástí letošního Grand Restaurant Festivalu, který organizuje milovník jídla Pavel Maurer a zapojilo se do něj 93 podniků ve 36 městech po celém Česku. Jídlo si ale musejí předem objednat na internetu.

„Baroko se neprosadilo jen v architektuře, malířství nebo hudbě, ale i gastronomii,“ říká k letošnímu ročníku Maurer.

Tehdejší kuchyně byla založená hlavně na zvěřině, čerstvých rybách, telecím, kachním a račím mase. Oblíbení byli hlemýždi a mořské plody. Kuchaři jídlo vylepšovali hodně skořicí, medem, sušeným ovocem, houbami, zázvorem, ořechy či kořenovou zeleninou. Populární byly i omáčky – bešamelová, holandská nebo z máslové jíšky.

Zájemci mohou degustovat z menu od jednoho do tří chodů, ceny se pohybují mezi 250 a 600 korunami. V ceně je i nápoj a na konzumaci mají lidé půldruhé hodiny. „Chtěli jsme zpřístupnit špičková jídla všem. Je ale zajímavé, že když už se lidé rozhodnou do toho jít, volí to nejdražší,“ poznamenal Maurer.

Žádná restaurace zatím není vyprodaná

Loni lidé „šli“ do 32 tisíců degustací a letos si jich zatím předplatili přes 20 tisíc. Jednou ze sedmi brněnských restaurací, kde se baroko ochutnává, je Rynk na Zelném trhu. Šéfkuchař David Viktorín se inspiroval nejen hlavním tématem ročníku, ale i místem.

Letošní účastníci Grand Restaurant Festivalu

Brno
Borgo Agnese
Forhaus wine & restaurant
Koishi fish & sushi
Konfit
La Bouchée
Ristorante Piazza
Rynk
Valoria

Mikulov
Boutique Hotel, Marcel Ihnačák Restaurant

Velké Bílovice
Na Pekárně

„Protože se tehdy určitě zelí konzumovalo a protože jsme na Zelném trhu, zvolil jsem jako první chod zelňačku. Byl to střet čtyř světů – naše tuřanské zelí, italská domácí salsiccia, francouzský creme fraiche, vše podbarvené maďarskou papričkou,“ říká Viktorín.

Hlavní chod – burger – vychází podle něj ze speciality podniku. „Opět sem ale vstupuje baroko, takže maso není hovězí, ale telecí, pro noblesu jsem přidal ztučnělá játra z francouzských hus – foie gras, z asijské kuchyně koriandr, majonézu z lanýžů a marinovanou pečenou dýni s polníčkem. A přimlouval bych se za to, aby ho lidé jedli rukama, protože tak se burger jíst má,“ doplnil. Jako sladkou tečku vybral čokoládovou pěnu se smetanou s lískovými oříšky.

Podle mluvčího festivalu Petra Johna si na jihu Moravy lidé objednali zatím kolem 1 200 ochutnávek. „Žádná restaurace zatím není úplně vyprodaná,“ poznamenal John.

Organizátoři oslovují kolem stovky nejlepších podniků z publikace Maurerův výběr, což je česká obdoba hvězdičkového Michelinova průvodce a zahrnuje 800 až 900 top restaurací po celé republice. „Chceme mít jistotu, že kvalita jídla bude prvotřídní. Nikoho ale k účasti nenutíme,“ podotkl Maurer.

  • Nejčtenější

Místo lánů polí vytvořil oceněný farmář remízky či sady zamilovaných

Farmář Martin Smetana z Blatničky na Hodonínsku vrátil do vyprahlé krajiny život a pro své nápady nadchl další lidi....

VIDEO: Koně s Mikulášem na saních se splašili, srazili holčičku s mobilem

U vánočního stromu ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku srazili ve středu vpodvečer osmiletou dívku koně, kteří táhli...

Premium

Charita odmítla zaplatit hrob pro uhořelé děti, peníze vybírali podruhé

Tři děti, které zahynuly loni při požáru domu, stále nemají důstojný hrob. To se teď změní díky lidem, kteří se na něj...

Kuriozita, smůla, konec. Brňanky mají bodů jako vítěz, přesto jsou poslední

Basketbalistky KP Brno se v Eurocupu do play off nakonec nepodívají. Turecký Botas totiž v Ankaře padl s polským...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Budil hněv i posměch, po smrti svérázný ochránce přírody dostal ocenění

Každý rok děkují správci národního parku Podyjí všem, kteří zvelebují zdejší krajinu. Oni sami, ale i veřejnost jim...

Premium

Sprcha pro osm lidí: jak to vypadalo na Epsteinově ranči na dělání dětí

Kdyby zdi mohly mluvit. Přinášíme exkluzivně snímky přepychového ranče, kam americký finančník Jeffrey Epstein svážel...

Premium

Je sexting nevinná hra nebo nevěra? Pánové jsou tolerantnější než dámy

Generace našich rodičů tohle řešit nemusela. Měli poměrně jasno a věděli, co je a není zahýbání. Moderní technologie...

Premium

Den, kdy přepadli Mekku. V roce 1979 se zrodil moderní islámský středověk

Před 40 lety se stalo „11. září“ islámu. Aby saúdský král mohl pobít ozbrojence okupující posvátnou mešitu v Mekce,...

  • Další z rubriky

Kolaudace na brněnském letišti je finta, tvrdí komise. Nájem navrhne ukončit

Společnost Letiště Brno nedodržela dohodu, která jí zaručuje výhodné šedesátileté podnikání na lukrativních krajských...

Budil hněv i posměch, po smrti svérázný ochránce přírody dostal ocenění

Každý rok děkují správci národního parku Podyjí všem, kteří zvelebují zdejší krajinu. Oni sami, ale i veřejnost jim...

Krajský úřad zamítl odvolání, D52 kolem Mikulova má územní rozhodnutí

Ředitelství silnic a dálnic získalo pravomocné územní rozhodnutí pro stavbu obchvatu Mikulova, tedy pro nejjižnější...

Premium

Nehlaďte vodicího psa, přehlédne pak popelnici, říká jejich cvičitel

Vodicí psi chodí na zdravotní testy. Nemůže se ani stát, že by po šesti letech nevyšli do schodů nebo nenastoupili do...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz