VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

  0:24aktualizováno  0:24
Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší počasí. Stačí zapékací miska. A máte poměrně lehký oběd, pokud si maso dáte se salátem. Skvěle se k němu hodí coleslaw z červeného zelí.

Tento recept Zdeněk Pohlreich prozradil v rámci dalšího premiérového dílu pořadu Teď vaří šéf! v neděli v podvečer na Primě. Jako pořádný oběd, který ovšem opět zapadá do lehkého celodenního menu. Přesně v tomto duchu se šéf už téměř rok stravuje a jde mu to k duhu (více v rozhovoru zde).

Příprava barbeque kuřete je naprosto triviální. Kousky kuřete - spodní i horní stehno, tedy tzv. špalíčky - jednoduše nakrojíte na několika místech až ke kosti, aby marináda lépe pronikla do masa. Kousky pak osolte a opepřete.

Fotogalerie

Pak si v misce připravte marinádu z plechovky rajčatového pyré, tedy tzv. passaty, trochy sojové omáčky, hrsti tymiánových lístků, lžičky hnědého cukru a drcené chilli papričky jalapeňoz, aby byla řádně pikantní. Přidejte do ní připravené maso, přikryjte fólií a nechte alespoň hodinku odležet do lednice.

Pak maso i s veškerou marinádou přendejte do zapékací misky, jednotlivé kousky otočte pěkně kůží navrch. Pak nechte péct v troubě vyhřáté na teplotu 175 °C zhruba 40 minut pěkně do měkka.

Mezitím si k masu připravte salát coleslaw, který podle šéfa původně pochází z Holandska, kde ho podávali teplý. Až když si ho přivlastnili Američané, přestali ho podávat teplý, což mu nesmírně prospělo. A jeho příprava?

Nakrájejte pár plátků mrkve na jemné nudličky, stejně jako červené nebo bílé zelí. Než nudličky zelí přidáte do misky k mrkvi, nasolte je, aby pustily trochu vody. A při přendavání do misky je pořádně promněte, aby zkřehly.

Stejně tak čtvrt hlávky zelí, ze které nejprve vykrojte košťál.
Nudličky zelí promačkejte, aby zkřehly.
Přikápněte trochu vinného nebo jablečného octa.
A přidejte půlku nadrobno pokrájené červené cibulky a dvě lžíce domácí...

Pak přidejte ještě pár nudliček jablka, kapku dobrého octa - ideálně z červeného vína, případně cider a opět promíchejte a salát pořádně promačkejte v prstech, aby kousky zelí změkly. Nakonec přidejte dvě lžíce domácí majonézy, pro lepší chuť nadrobno nakrájenou půlku červené cibulky, promíchejte a luxusní salát za pár korun máte hotový.

A můžete servírovat. Barbeque kuře vytažené z trouby pekelně voní - což mohu potvrdit, už jsme doma vyzkoušeli (i když verzi bez kůže a kostí, tedy stehenní a prsní řízky). A skvěle chutná. Jak říká šéf: „Oběd, jak má být.“

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Drsný bengálský kocour Max potřebuje vybít baterky, radila trenérka

Před návštěvou Kláry byl Max postrachem domácnosti: napadal ostatní tři kočky...

Manželé Raškovi z Třince postupně poskytli domov čtyřem nechtěným šelmám. Ke třem klidným kočkám přibyl jako poslední...

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Další z rubriky

Chtějí chovat chobotnice na farmách. Podle vědců je to šílený nápad

Některé společnosti chystají farmy na chov chobotnic pro gastronomii.

Nejnovější studie New York University varuje před pokusy chovat chobotnice pro kulinářské využití. Předpoklady, že se...

Zvěřinu koupíte u myslivců podstatně levněji než v obchodě

Pokud milujete zvěřinu, je levnější ji nakoupit u myslivce, který má pověření,...

Až sedmkrát levněji než v běžném prodeji můžete sehnat kančí nebo třeba srnčí maso přímo u myslivce. Ovšem pouze u...

Galerie mizejícího světa, který už vaše děti nebudou pamatovat

Legendární česká motorka Pionýr, známá pod přezdívkou fichtl, znovu ožívá. Při...

S těmito věcmi jste se ještě nedávno běžně potkávali, ale vaše děti už je nebudou znát. Svět se mění rychleji, než si...

Najdete na iDNES.cz