Pondělí 30. listopadu 2020, svátek má Ondřej
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 30. listopadu 2020 Ondřej

Když je to čerstvý, je zdravý vepřový i ryby, říká štíhlejší Pohlreich

  0:09
Zdeněk Pohlreich a racionální kuchyně? Jde to, i když si tento pojem známý šéfkuchař samozřejmě vykládá po svém. Nadále používá máslo či smetanu, dá si moučník i víno a nebrání se ničemu, co má rád. Jen si víc hlídá příjem cukrů, bílého pečiva a těstovin. Nechce se připravit o radost ze života, přesto zhubnul.

Sešli jsme se na Smíchově. V jeho oblíbené italské jídelně, kam rád zamíří na kafe, když si dá párkrát do týdne pod dohledem trenéra v posilovně do těla.

„Nesmíš toho dědka pustit dovnitř, říká jeden můj kamarád, jak se v našem věku vyhnout takovému tomu klasickému tloustnutí, stárnutí, dědkovatění a bručounství. Tak se snažím,“ směje se kontroverzní šéfkuchař hned na začátku rozhovoru. A je evidentní, že se mu to zatím daří, byť příští rok oslaví šedesátku.

„Našel jsem svoji životní rovnováhu a svým způsobem i klid. Což se promítlo i do přípravy další řady našeho televizního pořadu Teď vaří šéf! i do nové knížky s recepty na jídlo, který je lehký. A chtělo by se říct nízkokalorický, i když to tak úplně není,“ hledá Pohlreich slova, když popisuje nový projekt, na jehož přípravě přes léto spolupracoval i s výživovou poradkyní. První díl tohoto racionálního vaření odvysílá Prima 27. září večer, knížka vyjde v půlce října.

Teď vážně. Čím to, že jste sám sobě sáhl na jídelníček?
Na někom jsme to museli vyzkoušet. A jelikož nejsou dovolený pokusy na zvířatech, tak jsem to vyzkoušel na sobě. (smích) A musím říct, že to fungovalo dobře a nenásilně, takže to potvrdilo moji teorii o tom, že se s tím něco dá udělat i v tak vysokým věku, jako je ten můj. A s životním stylem a zaměstnáním, který já dělám. Což mi přijde strašně odměňující.

Fotogalerie

Znamená to, že drsný šéf se pustil do vaření zdravých receptů?
Já nemám rád pojem zdravý jídlo, za takový se dneska vydává všechno. A mám pocit, že valná většina těch takzvaně zdravých receptů představuje jen lán strouhaný mrkve bez ničeho.

Co je zdravý? V podstatě všechno. Pokud jste schopni vařit z čerstvých surovin, tak to automaticky zdravý bude, a je jedno, jestli to bude vepřový nebo ryby. Já jsem jen některý komponenty svojí stravy omezil a některý zrušil. Tajemství je prostě jen v množství, které konzumujete, a jak často. Ale nemělo by vás to o nic podstatného ochuzovat, měla by v tom zůstat radost ze života. Jen to nesmí být pro tělo zbytečně zátěžový.

Je to o hlídání váhy, nebo to není o kilogramech?
Je to i o tom. Začínal už jsem být ve stavu, kdy jsem řešil, jak si budu zavazovat boty. A to se mi ještě úplně nechtělo. I když víc než o hlídání tělesné váhy a váhy konzumovaného jídla je to ze všeho nejvíc o zdravém rozumu. Logicky nikdo nemůže čekat, že když se stravuje v knedlíkovém konceptu, tak jeho váha bude nějak vypadat. Ale když je strava pestrá, nutričně vybalancovaná, aby v ní nic nechybělo - to už je jiná.

A hrozně důležitý je najít si k jídlu čas a nekoukat u toho třeba na televizi a bezmyšlenkovitě se cpát. Ale sednout si k tomu, připravit si rozumnou porci a sníst ji. A smířit se s tím, že to celý nemusím zopakovat třikrát.

Co jste tedy vypustil z jídelníčku a ve stravování změnil?
Nejtěžší byl cukr, vlastně jsem na něm měl lehkou závislost. Do malého šálku kávy jsem si dával jeden a půl cukru a vypil jsem jich za den sedm osm. Zrušil jsem také pečivo z bílé mouky, dost zásadně jsem omezil těstoviny, který miluju. A ubral jsem na smetaně, přestože na těchhle surovinách není v principu nic špatnýho. Fakt jsem přesvědčen, že je to jen o tom, jak se to jí.

Šéf nezapomíná na pohyb!

Změny, které Zdeněk Pohlreich provedl ve svém jídelníčku, nebyly to jediné, proč je na jeho tváři i figuře znát změna k lepšímu. Ke sportu má pozitivní vztah, takže přidal na pohybu a pochvaluje si to.
“Do posilovny jsem začal chodil cvičit kvůli tomu, abych se úplně nerozsypal. Teď jsem si přidal i nějaké aerobní cvičení, taky jsem si koupil hole na nordic walking; stejně už chodím se psem, tak můžeme jít oba o trochu rychlejc a může to udělat něco pro nás oba. Ale jinak nevím, jak se to stalo. Vysvětlit to neumím, ale jsem rád, že tam v tom někde něco funguje,“ usmívá se šéf.

Takže jak se má podle vás jíst?
Důležitý je - za mě - jíst, jíst, jíst a nenechat se vyhladovět. Být trošku napřed před tím, co se během toho dne stane. Trochu si ten život zorganizovat. A mít po ruce kus dobrýho domácího jídla v momentě, kdy ho potřebujete. Jinak to zkratkovitě vede ke konzumaci nějakýho fastfoodu, což je blbě. Všude nás obklopují hromady potravin, který bychom neměli konzumovat v takovém rozsahu - a jsou velice dobře schovaný. Do jídla se třeba ládujou tuny bílýho cukru jenom proto, že je to levný a přitom si na tom vypracujete zcela bez problémů závislost.

Takže je to o tom, konzumovat čerstvý jídlo, pokud možno dobře připravený nějakým šetrným způsobem a dobře dochucený. Musí to dobře chutnat, protože dobrá chuť jídla velmi dobře supluje jeho objem. Protože když je jídlo dobře dochucený, tak ho nepotřebujete sníst takovou strašnou spoustu.

K dobrému jídlu ale patří třeba i dobré víno...
Já miluju svůj životní styl, rád si dám skleničku dobrýho vína. Ani když je to někdy ve finále celá flaška, tak si nic nevyčítám a nedělám si s tím hlavu. Napiju se v rozumným rozsahu, ale není to o tom, že bych vedl nějakej asketickej život. To bych asi ani nevydržel.

  • Nejčtenější

Legendární rybář si splnil životní sen. Z Labe vytáhl gigantického kapra

Známý kaprař Petr „Pítrs“ Novotný ulovil před pár dny na domácí vodě na Labi jednoho z nejtěžších říčních kaprů, který...

Robotický vysavač jako špeh v domácnosti. Hackeři nepotřebují ani mikrofony

Robotické vysavače by mohly umožnit hackerům vzdáleně poslouchat rozhovory v domácnosti, přestože nejsou vybaveny...

Při zateplení fasády existují finty, které prodlužují její životnost

V dalším díle stavebního seriálu Fachmani, sledujícího rekonstrukci staršího domu krok za krokem, se začalo se...

Krůtí maso není suché, problémem je špatný kuchař, říká Pohlreich

V dalším dílu kuchařské show Šéfem za pár minut je hvězdou krůtí maso. Nejenže se ve většině případů dá použít v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maršálek: Praha dopadla, jak si zasloužila. Je krátkozraké spoléhat na turisty

Premium Za uplynulých dvanáct měsíců kromě porotcování v mimořádně úspěšném pořadu České televize Peče celá země stihl vydat...

TEST televizorů: Nevyznáte se v široké nabídce? Pomůže vám náš velký přehled

Premium Od 3 190 do 62 990 korun. Všechny zobrazovací technologie, všechny televizní operační systémy a jedenáct vybraných...

Jak vydržet v ledové vodě? Finta je jednoduchá, popisují otužilci

Premium Klepat se zimou tak, že si nedokážete zavázat ani tkaničky u bot, a přitom se tomu smát? I to dokáže koupání v ledové...

Manažer postavil srub uprostřed chráněné oblasti. Tvrdí, že to je posed

Premium Nejprve tvrdil lidem, že je to seník. Když se o jeho stavbu začaly zajímat úřady, prezentoval ji jako posed. Ve...

  • Další z rubriky

Robotický vysavač jako špeh v domácnosti. Hackeři nepotřebují ani mikrofony

Robotické vysavače by mohly umožnit hackerům vzdáleně poslouchat rozhovory v domácnosti, přestože nejsou vybaveny...

Vyčistit okapy, zkontrolovat komín a fasádu. Připravte dům na zimu

Zima se blíží a náš dům by se měl na příchod chladnějšího počasí a plískanic připravit. A zdaleka nejde jen o kontrolu...

Mezi revizí a servisní prohlídkou kotle je rozdíl. Kdo má kterou zajistit

Údržbu a opravy v nájemním bytě rozděluje mezi pronajímatele a nájemce občanský zákoník a další právní předpisy. Kdy...

Namalujte strom a přečtěte si, co jste právě odhalili o své povaze

Na kus papíru načrtněte strom. Ze způsobu, jakým ho namalujete, se dá leccos vyčíst o vaší povaze. Přesvědčte se sami.

Jsem znechucená, říká Eva Burešová, kterou vyfotili s Forejtem z MasterChefa

Eva Burešová (27) a Přemek Forejt (33) byli společně vyfoceni, jak vycházejí z domu, kde herečka bydlí. Hvězda seriálu...

Tahák: 20 klávesových zkratek, o nichž jste možná neměli ani potuchy

Uživatelé Windows jistě znají notoricky známé klávesové zkratky jako Alt + F4, Alt + Tab, Windows + E, Windows + C,...

Ordinace v růžové zahradě za půl roku skončí, co seriál nahradí?

Po více než patnácti letech od okamžiku, kdy padla první klapka, začal tvůrčí tým seriálu Ordinace v růžové zahradě 2...

Svůj nový vztah jsem radši šla ohlásit řediteli, říká zamilovaná Witowská

Premium Její život se letos pořádně otočil. Možná ještě víc, než když předloni bravurně zvládla prezidentskou debatu. Aby měla...

Kapitán je na tahu, bude šach mat, oznámil po líbánkách Pavel své ženě

Psycholožka, terapeut a genetička vybrali na základě testů i DNA mezi více než patnácti sty přihlášenými jednotlivci...