Pátek 3. dubna 2020, svátek má Richard
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 3. dubna 2020 Richard

VIDEO: Kuře na grilu konečně trochu jinak, ukazuje Pohlreich

aktualizováno 
Grilovat znamená donekonečna střídat několik vhodných druhů masa. "Šéf" tentokrát ukáže, že grilovat kuře nemusí znamenat jen stokrát omletá kuřecí prsa.

Na jeho pořadu Šéf na grilu je zajímavé to, že při pozorném sledování si člověk odnese spoustu drobných detailů, které člověku hodí při vlastním vaření. V aktuálním dílu se například rozhodne grilovat kuřecí stehna.

Aby však nalejvárna přinesla divákovi víc než jen obvyklou show, znesnadnil si situaci tím, že kuře marinuje medem a pomerančovým likérem. Právě tyto ingredience mívají tendenci se napalovat.

Když je budete grilovat vcelku i s kostí, mohlo by kuře dopadnout jako na úvodním obrázku. "Je třeba postupovat velmi opatrně, na menším žáru. Než stehno propečete až ke kosti, bude kůže spálená," radí Pohlreich.

Radí proto stehna raději vykostit. "Trošku cvičné práce s nožem ještě nikomu neuškodilo," říká a hned předvede, že vykostění je otázkou okamžiku.

Stehna raději vykostíme.

Stehna raději vykostíme.

Přidáme nasekanou jarní cibulku.

Přidáme nasekanou jarní cibulku.

Grilujeme napřed kůží dolů.

Grilujeme napřed kůží dolů.

A hned přidává další radu: "Raději grilujte i s kůží. Bez ní by to bylo zdravější, ale o to nám přece při grilovačce nejde. Pod kůží máte tenounkou vrstvičku tuku, která dá masu daleko lepší chuť." Radí začít tak, aby bylo maso na začátku kůží dolů. "Když ho pak otočíte, pak se všechna šťáva pod kůží pěkně vsákne do masa, bude pak daleko chutnější a šťavnatější," radí.

Když kuře Zdeněk Pohlreich vykostí, nechá ho alespoň půl hodiny v marinádě. Vymačká šťávu z limetky, aby maso zkřehlo, naseká kousek zázvoru, přidá sojovou omáčku. "Když tam má přijít pomerančová šťáva a pomerančová kůra, tak napřed strouhejte a až pak ho rozkrojte, líp se tak s pomerančem pracuje, líp se drží v ruce," prozrazuje kuchařský fígl.

Marinádu si svaříme v kastrůlku společně s kuřetem.

Marinádu si svaříme v kastrůlku společně s kuřetem.

Nakonec kuře přelijeme převařenou marinádou.

Nakonec kuře přelijeme převařenou marinádou.

Přidá na kolečka nasekanou jarní cibulku, jednu chilli papričku a olej. A už už se vrhá na vykostění kuřete. Až pak si vzpomene: "Ono se to jmenuje kuře Grand Marnier, tak se jmenuje pomerančový likér, který je tam hlavní, a já bych hlava děravá na něj zapomněl." A rovnou přidává i med, další z položek, které mu jaksi vypadly z hlavy. Na závěr si odnášíme další radu: marinády je Pohlreichovi líto, a tak si ji přelije do kastrolku a během přípravy kuřete si ji na grilu svaří, aby se jí mohlo maso na talíři přelít.

Bodejť by mu marinády nebylo líto. "Zdéňa", jak si sám rád říká, má dost mlsný jazýček a sedmičková láhev Grand Marnier stojí kolem sedmi stovek.

Šéfa na grilu můžete sledovat v pondělí večer na Prima Family, mimo kuřete Grand Marnier se budou grilovat hamburgery z lososa a připravovat salát Caesar.

Autor:
  • Nejčtenější

Upečte rohlíky nebo chleba a pochlubte se jimi, nejlepší recepty ukážeme

Proč chodit do obchodu pro základní pečivo a vystavovat se možné nákaze, když si ho lehce můžete upéct i doma. Je to...

V pražské zoo se nad ránem narodilo slůně, další přírůstek je na cestě

V pražské zoo se nad ránem narodilo slůně. Matkou nového přírůstku do Údolí slonů je slonice Tamara. Odpoledne...

Když se vám mlží brýle při nošení roušky, pomůže jar i pěna na holení

Že se mají nosit roušky, všichni vědí. Ale že to přinese problémy lidem s brýlemi, se zjistilo až při běžném nošení....

Otázky a odpovědi: V době koronaviru si dávejte pozor na domácí mazlíčky

Opatření proti šíření nového typu koronaviru dopadají i na majitele zvířat, prokázáno už totiž bylo několik přenosů z...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Bez lidí se zvířata nudí, říká Bobek. Na začátku pandemie byli podle něj lovci

Zdálo by se, že si teď ředitel pražské zoo Miroslav Bobek může vychutnávat procházky zahradou, aniž by ho při nich...

Premium

KOMENTÁŘ: Po dvou měsících přijde rozvrat. Nečekejme na pomoc, konejme!

Karanténní prázdniny může ekonomika státu vydržet měsíc. Po dvouměsíčním výpadku už hrozí naprostý rozvrat výroby,...

Premium

Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

Dlouhé týdny Španělé sledovali, co se děje v Číně, Íránu a Itálii. Ale nepoučili se. Laxní politici opakují stejné...

Premium

Storno přijde draho, Češi nechají cestovkám desetitisíce za ­propadlé zájezdy

Přijít o desítky tisíc za neuskutečněné zájezdy je problém, se kterým se potýká řada českých klientů cestovních...

  • Další z rubriky
Premium

Běhám jedině proti větru, zkrátka žiju podle počasí, říká Dagmar Honsová

Vystudovala biometeorologii, předpovědím počasí se profesně věnuje už patnáct let. Bez velkého rozmýšlení vám řekne,...

Pleníme spíž: nenechte zásobu brambor zkazit. Uvařte šulánky

Bramborové šulánky jsou geniálně jednoduchým jídlem našich babiček, které můžete podávat ve sladké i slané verzi....

Když nakoupíte zbytečně moc zeleniny, využijte ji na ratatouille

Ratatouille je zeleninové ragú, které je typickým francouzským pokrmem. Přitom toto národní jídlo patří k těm, který...

Rohlíčky máme obzvláště vypečené, dokazují čtenáři svými příspěvky

Na naši výzvu, aby čtenáři posílali výsledky domácího pečení, zareagovalo mnoho čtenářů. Dělí se většinou na dvě...

Najdete na iDNES.cz