Kuřecí prsa povařte ve vývaru, k tomu bramborový salát, radí Pohlreich

aktualizováno 
Po obědě většina z nás potřebuje vstát od stolu a vrátit se ke své práci, takže kuřecí maso míváme na talíři možná častěji, než je nám milé. Není tedy nad to naučit se jeho různé úpravy. Salát s plátky pošírovaných kuřecích prsou připravených jen ve vroucí vodě bez špetky tuku je ideální variantou.

V nedělní podvečer nastoupil šéfkuchař Zdeněk Pohlreich na obrazovku Primy v rámci pořadu Teď vaří šéf! s dalším celodenním lehkým menu (více zde).

Fotogalerie

Jako ranní vzpruhu tentokrát připravil lívance s restovaným ananasem a skořicovým cukrem, na přesnídávku uzeného lososa se salátem z bílé ředkve a jablek, na oběd ultrajednoduchá kuřecí pošírovaná prsa s bramborovým salátem, jako prostopášnou odpolední svačinku papáju s vanilkovou zmrzlinou a na večeři pohanku se zeleninou a pečenou červenou řepou.

Příprava bramborového salátu s kuřetem na první pohled nevypadá jako rychlá záležitost, v tomhle případě ale opravdu jde o velmi jednoduchou přípravu. Jen brambory si předvařte, ideálně drobnější a ve slupce. Kromě kuřecích prsou, vývaru, hlávkového salátu a běžných kuchyňských ingrediencí využijete ještě aromatické čerstvé bylinky: estragon a kerblík.

Jak připravit kuřecí prsa ve vroucí vodě

Kuřecí prsa očistěte, opepřete, osolte a vložte do mírně vroucího kuřecího vývaru spolu s odrbanou snítkou estragonu (získané lístky si dejte bokem, nasekáte je spolu s kerblíkem do salátu). Na správné uvaření jim stačí zhruba 10 až 12 minut, každopádně ale platí, že byste je neměli vařit prudce a dlouho, jinak si moc nepochutnáte.

Hotové kuřecí maso vytáhněte z vývaru.
Hotové kuřecí maso nakrájejte na plátky.
Maso by mělo být na řezu lesklé, ne matně bílé.

Když poté prsa vytáhnete z vody, měla by být pevná a pružná, ne úplně měkká na dotek. Chvilku je nechte odpočinout a nakrájejte na plátky. Ty by měly mít ideálně na řezu lesk, matně milé maso už je převařené.

Rychlý a pikantní bramborový salát jako příloha

Než se kuřecí prsa povaří, využije šéf oněch cca 10 minut na přípravu dresinku na bramborový salát. Konkrétně volí tuto pikantní kombinaci: trochu dijonské hořčice, kapku bílého vína, citronovou šťávu, přidá pepř a sůl a prošlehá. Pro správnou chuť přidá ještě cherry ocet, který dodá ten správný říz. A úplně nakonec do zálivky zašlehá rostlinný olej, aby se všechny ingredience pěkně spojily.

Nasekejte lístky estragonu spolu s pár snítkami kerblíku, později je přidáte do...
Brambory neloupejte, jen je pokrájejte na čtvrtky.
Spolu s bylinkami a dresinkem přidejte brambory do misky k šalotce.

Předvařené brambory ve slupce na chvilku přidá do vroucí vody ke kuřecímu masu, aby se prohřála. Mezitím si do salátové mísy pokrájí jednu šalotku, přidá dvě lžíce kuřecího vývaru, prohřáté brambory pokrájené na čtvrtky, nasekané lístky estragonu a snítky kerblíku, dresink a vše promíchá.

Trochu dresinku lze přidat i na natrhaná srdíčka hlávkového salátu, promíchat a můžete servírovat na talíř. Nejprve ho vyložíte hlávkovým salátem, pak na něj lehce navršíte ten bramborový a na vrch hezky vyrovnáte pošírovaná kuřecí prsa pokrájená na plátky. Ta můžete ještě lehce osolit a chuťově osvěžit pár kapkami kvalitního olivového oleje.

Autor:
  • Nejčtenější

Invaze východních slunéček trápí Česko, místo vysavače použijte smetáček

Invazní druh asijských slunéček se v Česku rozšířil v roce 2006. Od té doby se objevuje během babího léta v mnohých...

Pekelně se soustřeď. Autor pexesa přišel kvůli komunistům o slávu i peníze

Pekelně se soustřeď, neboli pek-se-so. Pexeso. Tak vznikl název hry, kterou milují snad všichni. Jaká je jeho historie?...

KVÍZ: Poznáte podle kostry, kterému zvířeti patří rentgenový snímek?

Během běžných vyšetření zvířat veterinární lékaři v zoo pořizují řadu rentgenových snímků. Pro ně je to každodenní...

Británie má plán na radikální snížení emisí uhlíku. Použije k tomu přírodu

Britská Labouristická strana představila svůj nový nápad, do roku 2030 bych chtěla 25 procent území Spojeného...

Premium

Na pruhované krávy sedá o polovinu méně hmyzu, nápad vzešel od zeber

Vědci se dlouho pokoušeli zjistit, proč mají zebry pruhy. Podle posledních zjištění je to proto, že méně přitahují...

Premium

Náš kluk umí. Otec talentu Hložka o plánech i batůžku za padesát tisíc

Minulý týden ho v tramvaji načapal revizor: „Lístek, prosím.“ Adam Hložek, sedmnáctiletá fotbalová raketa, zčervenal....

Premium

Vzestupy a pády Mika Tysona. Dokument zdarma o tom, co ho poslalo až na samé dno

Dokument o životě jednoho z nejslavnějších boxerů na světě, Mika Tysona, si odbyl svou premiéru na prestižním filmovém...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

  • Další z rubriky

Hasiči varují před stoupajícím počtem požárů komínů. Nehaste je vodou

Počet požárů způsobených špatnou instalací, provozem či zanedbanou údržbou topidel a odtahů spalin na území České...

Jablka zpracujte na křížaly, džem, víno i pečený čaj. Zásoby se hodí

Co s nimi? Urodilo se vám na zahradě tolik jablek, že vám docházejí nápady, jak je zužitkovat, a štrúdl už se u vás...

KVÍZ: Otestujte, jak se vyznáte v názvech zahraničních pokrmů

Nabídky v restauracích se jen hemží názvy pokrmů, u kterých mnozí netuší, jaké jídlo mají očekávat, a při objednávání...

Premium

Bojím se, že jsem na film moc hezkej, říká Lukáš Hejlík

Lukáš Hejlík je pořád na cestách. Proto jsme se taky domluvili, že rozhovor povedeme po hlasových a textových zprávách....

Najdete na iDNES.cz