S racionální kuchyní to myslí Zdeněk Pohlreich v nové řadě pořadu Teď vaří šéf! úplně vážně, což neznamená, že se z něj přes noc stal asketa. Z nároků na chuť slevit nehodlá a kromě několika málo výjimek nadále jí v podstatě vše. Nejdůležitější je, aby to bylo čerstvé (více v rozhovoru zde).
V úterý večer na televizi Prima předvede další denní menu, od ranního nápoje, ve kterém nechybí jogurt, banány a kvalitní kakaový prášek, přes slané koláče až po dezert z pomerančů s praženými oříšky.
Na kuřecí prsa omáčku s bazalkou, máslem a citronovou šťávou
Nejdostupnější a nejnudnější maso, napadne vás asi jako první při pohledu na kuřecí motýlky, jak se někdy říká kuřecím prsům s hrudní kostí. Jenže takhle kombinace nabízí víc než jen sice libové, ale fádní a suché maso.
Z hrudní kosti jednoduše oddělíte kuřecí prsní řízek (podívejte se na úvodní video, jak na to nejlépe) a zbylou část kostry použijete na vývar. Který si ideálně připravte dopředu, nebo ho mějte připravený od minulého vaření. (Recept na silný vývar jako od babičky zde.)
Kuřecí prsa naříznete a rozprostřete do roviny, osolíte, opepříte, pokapete olivovým olejem, který po mase pěkně rozetřete a můžete je klást na rozpálený gril. „Gril jsem vždycky potíral špekem. Tohle je alternativa, když špek chcete z kuchyně nějakým způsobem vyřadit,“ vysvětluje šéf.
Než maso ugrilujete, uvařte si k němu omáčku, ta mu teprve dodá tu správnou šťávu. Připravíte ji na pánvi z přiměřeného množství kuřecího vývaru, pořádné dávky citronové šťávy z celého citronu a trošky najemno nastrouhané citronové kůry (z chemicky neošetřeného ovoce samozřejmě). To je základ, který nechte na pánvi pěkně redukovat, jen do něj přidejte najemno nasekané lístky rozmarýnu a oregana.
Jakmile začne směs na pánvi houstnout, je čas pánev stáhnout z ohně a přidat na ni kousek másla - zhruba polévkovou lžíci. Do horké omáčky máslo pěkně zašlehejte, ať máte výsledek pěkně krémový.
Grilované maso pak z grilu rovnou přidejte na pánev s omáčkou, pěkně ho v ní vymáchejte, přidejte i nadrobno nasekanou bazalku. A můžete servírovat, při domácím stolování klidně na jeden talíř, ať si každý maso nandá na talíř sám. Hlavně maso pěkně polijte veškerou omáčkou z pánve, ať je krásně šťavnaté.