Zkuste Pohlreichův recept na křupavé houbové karbanátky. Stačí i hlíva

aktualizováno 
Chcete-li jíst lehce, zdravě a přitom chutně jako šéf, není důvod se vyhýbat houbám, naopak. A jestli patříte k těm houbařícím šťastlivcům chodícím na místa, kde právě rostou, nebo si koupíte třeba hlívu, krémové žampiony či lišky v nejbližším supermarketu, už takový rozdíl není. Hlavně ať si pochutnáte.

Poslední řada pořadu Teď vaří šéf! se celá nese v duchu racionální kuchyně, na kterou známý šéfkuchař přešel v zájmu zachování rozumné kondice. Jak přiznal, stále chce být schopen zavázat si sám tenisky (více zde).

Fotogalerie

A každý týden teď v úterý večer přináší na Primě svá vzorová celodenní menu, která jsou názornou ukázkou toho, jak se neošidit, užívat si života a přitom si udržet postavu rozumného tvaru.

Na vlastní kůži si vyzkoušel, že pokud chcete snížit hmotnost, tak jedna z nejdůležitějších věcí je pořád něco jíst. „Zdá se to být jako protimluv, ale je potřeba, aby metabolismus pořád pracoval. Takže si dejte nejen oběd, ale i odpoledne malou svačinku a nevynechávejte večeři. Samozřejmě s citem, ale pořád tam musí něco bejt,“ vysvětluje.

Tentokrát to bude ranní startovací hruškový drink, osvěžující mrkvový salát, jednoduchý salát z hovězího masa a červeného zelí, melounový dezert i uvedené bezmasé houbové karbanátky s citronovou omáčkou aioli, do které přidá pečený česnek, aby nebyla tak ostrá.

Jak na houbové karbanátky krok za krokem

Výběr hub do karbanátků je na vás, na tom, co v lese zrovna najdete nebo co vyberete v obchodě. Každopádně je pečlivě očistěte a nadrobno nakrájejte. Potřebovat budete také olivový olej, cibuli, česnek, pepř, sůl, čerstvou veku, zelenou petrželku, hladkou mouku a rostlinný olej na smažení.

Nadrobno nakrájenou cibulku orestujte na olivovém oleji, přidejte i podrcený a najemno nasekaný česnek a můžete přihodit pokrájené houby. Promíchejte, dochuťte solí a čerstvě drceným pepřem a restujte tak dlouho, až se z nich odpaří veškerá voda. Je to potřeba, aby karbanátek posléze držel pohromadě.

Hříbky, žampiony, hlíva... Výběr je na vás.
Směs na pánvi ochuťte čerstvě drceným pepřem a solí,
Stáhněte směs z ohně a přendejte na misku.
Karbanátky rovnou vkládejte do rozpáleného rostlinného oleje.

Mezitím si nakrájejte zhruba dva plátky toustového chleba a pár snítek čerstvé petržele. Chleba do sebe nasákne zbytek vody, která v houbách přece jen zůstane, a karbanátky budou pěkně kompaktní.

K houbám pak přidejte nasekanou petržel i rozumné množství pokrájené housky (v případě potřeby pak můžete další housku do směsi kdykoliv přidat). Promíchejte, přidejte dvě vajíčka a směs pěkně spojte dohromady. Pak ji stáhněte z ohně, přidejte trochu mouky (stačí lžíce), promíchejte a pomocí lžíce tvořte placičky, které pozvolna smažte na rozpáleném rostlinném oleji.

„Zvenku to bude trošku křupat, zevnitř to bude mít zrnitou konzistenci, bude to super,“ konstatuje šéf při smažení karbanátků. Doporučuje podávat s rukolovým salátem a jemnou omáčkou aioli.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Přemek Podlaha ještě při aktivním natáčení

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Kočka těžce pokousala ženu, strážníci zvíře dvě hodiny unavovali

Zranění způsobená kočkou poměrně hodně krvácela.

Velmi agresivní a vytrvalá byla kočka, která v opavském bytě zaútočila na ženu. Ta zvíře před časem našla a vzala si ho...

Další z rubriky

Pohlreich předvedl tanec s quesadillou, připravil ji na grilu

Quesadilla s avokádovou salsou a zakysanou smetanou

Mexická quesadilla je jednoduchý tradiční pouliční pokrm. Ale když to má při vaření odsýpat a jednotlivé části přípravy...

Není kráva jako kráva. Špičkové české steaky běhají po farmách

Oponka je vnitřní sval na bránici s dlouhým vláknem.

Stejně jako zraje víno nebo whisky, tak i maso musí ke své křehkosti a kvalitě „dozrát“. Grilování sice není věda, ale...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Najdete na iDNES.cz