Sobota 7. prosince 2019, svátek má Ambrož, Benjamin
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 7. prosince 2019 Ambrož, Benjamin

Zkuste Pohlreichův recept na křupavé houbové karbanátky. Stačí i hlíva

aktualizováno 
Chcete-li jíst lehce, zdravě a přitom chutně jako šéf, není důvod se vyhýbat houbám, naopak. A jestli patříte k těm houbařícím šťastlivcům chodícím na místa, kde právě rostou, nebo si koupíte třeba hlívu, krémové žampiony či lišky v nejbližším supermarketu, už takový rozdíl není. Hlavně ať si pochutnáte.

Poslední řada pořadu Teď vaří šéf! se celá nese v duchu racionální kuchyně, na kterou známý šéfkuchař přešel v zájmu zachování rozumné kondice. Jak přiznal, stále chce být schopen zavázat si sám tenisky (více zde).

Fotogalerie

A každý týden teď v úterý večer přináší na Primě svá vzorová celodenní menu, která jsou názornou ukázkou toho, jak se neošidit, užívat si života a přitom si udržet postavu rozumného tvaru.

Na vlastní kůži si vyzkoušel, že pokud chcete snížit hmotnost, tak jedna z nejdůležitějších věcí je pořád něco jíst. „Zdá se to být jako protimluv, ale je potřeba, aby metabolismus pořád pracoval. Takže si dejte nejen oběd, ale i odpoledne malou svačinku a nevynechávejte večeři. Samozřejmě s citem, ale pořád tam musí něco bejt,“ vysvětluje.

Tentokrát to bude ranní startovací hruškový drink, osvěžující mrkvový salát, jednoduchý salát z hovězího masa a červeného zelí, melounový dezert i uvedené bezmasé houbové karbanátky s citronovou omáčkou aioli, do které přidá pečený česnek, aby nebyla tak ostrá.

Jak na houbové karbanátky krok za krokem

Výběr hub do karbanátků je na vás, na tom, co v lese zrovna najdete nebo co vyberete v obchodě. Každopádně je pečlivě očistěte a nadrobno nakrájejte. Potřebovat budete také olivový olej, cibuli, česnek, pepř, sůl, čerstvou veku, zelenou petrželku, hladkou mouku a rostlinný olej na smažení.

Nadrobno nakrájenou cibulku orestujte na olivovém oleji, přidejte i podrcený a najemno nasekaný česnek a můžete přihodit pokrájené houby. Promíchejte, dochuťte solí a čerstvě drceným pepřem a restujte tak dlouho, až se z nich odpaří veškerá voda. Je to potřeba, aby karbanátek posléze držel pohromadě.

Hříbky, žampiony, hlíva... Výběr je na vás.
Směs na pánvi ochuťte čerstvě drceným pepřem a solí,
Stáhněte směs z ohně a přendejte na misku.
Karbanátky rovnou vkládejte do rozpáleného rostlinného oleje.

Mezitím si nakrájejte zhruba dva plátky toustového chleba a pár snítek čerstvé petržele. Chleba do sebe nasákne zbytek vody, která v houbách přece jen zůstane, a karbanátky budou pěkně kompaktní.

K houbám pak přidejte nasekanou petržel i rozumné množství pokrájené housky (v případě potřeby pak můžete další housku do směsi kdykoliv přidat). Promíchejte, přidejte dvě vajíčka a směs pěkně spojte dohromady. Pak ji stáhněte z ohně, přidejte trochu mouky (stačí lžíce), promíchejte a pomocí lžíce tvořte placičky, které pozvolna smažte na rozpáleném rostlinném oleji.

„Zvenku to bude trošku křupat, zevnitř to bude mít zrnitou konzistenci, bude to super,“ konstatuje šéf při smažení karbanátků. Doporučuje podávat s rukolovým salátem a jemnou omáčkou aioli.

Autor:
  • Nejčtenější

Fenka sežrala vejce otrávené zakázaným jedem, za dvě hodiny byla mrtvá

Čtyřměsíční fenka při venčení kolem Blatnice pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku sežrala na cestě pohozené vejce. To...

Asociace hovězího masa natočila dvouhodinové video pečení na rožni

V době superrychlých reklam se občas stane, že některá společnost vsadí na opačný extrém. Americká Národní asociace...

Premium

Pan cukrář z Oderských vrchů. Pro královnu pekl vdolky a vařil marmeládu

Kluk ze zemědělské rodiny chodil za prací v mrazu a sněhových závějích. A snil o jiném životě. Sny se plní. Chce to...

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ovar, jitrnice a prejt. Řezníci během mrazivé neděle oslavili svůj svátek

Zvuk harmoniky hrající české lidovky a desítky mužů ve zmijovkách. Tak přivítal návštěvníky druhý Den řezníků. Už od...

Premium

Sprcha pro osm lidí: jak to vypadalo na Epsteinově ranči na dělání dětí

Kdyby zdi mohly mluvit. Přinášíme exkluzivně snímky přepychového ranče, kam americký finančník Jeffrey Epstein svážel...

Premium

Je sexting nevinná hra nebo nevěra? Pánové jsou tolerantnější než dámy

Generace našich rodičů tohle řešit nemusela. Měli poměrně jasno a věděli, co je a není zahýbání. Moderní technologie...

Premium

Den, kdy přepadli Mekku. V roce 1979 se zrodil moderní islámský středověk

Před 40 lety se stalo „11. září“ islámu. Aby saúdský král mohl pobít ozbrojence okupující posvátnou mešitu v Mekce,...

  • Další z rubriky

Nenahřívat, neužívat rozpouštědla. Jak v zimě předejít zamrzlým zámkům

S příchodem prvních mrazíků se vrací i každoroční boj se zamrzlými zámky. Co dělat, když nás ráno překvapí nedobytné...

Jejími plody si jihoameričtí indiáni posilovali zdraví, vyroste i u nás

Mochyni peruánské se ne nadarmo přezdívá třešeň Inků. Právě u jihoamerických indiánů patřila konzumace jejích plodů ke...

Premium

Jatka, či život v bavlnce? Duel vegana a rybáře o vánoční tradici číslo 1

Patří k symbolům Vánoc, ale jsou i důvodem sporů. Jak s kapry zacházíme od narození do poslední chvíle jejich života?...

Ochotní sousedé i úklid cenností. Sedm rad, jak zabezpečit chalupu na zimu

Jen za první polovinu letošního roku napáchali zloději v rekreačních objektech škody za více než osmnáct milionů korun....

Najdete na iDNES.cz