Sobota 18. ledna 2020, svátek má Vladislav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 18. ledna 2020 Vladislav

Zkuste batáty jako antidepresivum a zdroj karotenu, radí Pohlreich

  0:17aktualizováno  0:17
Na jednoduchá bezmasá jídla má člověk občas srovnatelnou chuť jako jindy na pořádný steak. A kupodivu k nim patří i šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Řekli byste do něj, že si občas připraví sladké brambory a ještě si pochutná?

Vtip je v jednoduché přípravě a správném dochucení jídla. Užít si nejen vlastní jídlo, ale i jeho přípravu - vždyť je to nádherný rituál. Jestli tohle někdo umí, tak je to právě Pohlreich. A jeho pořad Teď vaří šéf!, jehož premiérová řada s racionální kuchyní právě běží v úterý večer na Primě.

Fotogalerie

Zkuste třeba někdy vyměnit obyčejné brambory za batáty, neboli sladké brambory. Jsou sice dražší, ale zase mají například zhruba osmkrát více vápníku a v pouhých 100 gramech čtyřikrát tolik beta karotenu, tedy provitamínu vitamínu A, kolik vaše tělo potřebuje na jeden den (více zde).

Jejich příprava vůbec není složitá. Loupat je nemusíte, stačí je nakrájet, okořenit a pokapat olivovým olejem, za čtvrt hodiny se vám v troubě upečou. Mezitím si k nim připravíte omáčku (Pohlreich předvede variantu s pikantní hořčicovou) a podáváte s ochuceným ledovým salátem a limetkou. Podle Pohlreicha „je to dobrý jako prase, protože je to jak sladký, tak slaný, kyselý, vostrý, je tam úplně všechno“.

A jaké bude tentokrát - tedy již počtvrté - jeho celodenní menu pro ty, co si chtějí udržet linii a přitom být zdraví a plní energie? Na snídani okurkový drink s mátou, pak výše uvedené pečené batáty, kuskus s pečenou zeleninou, koriandrem a mozzarelou, vepřová panenka ve vývaru se zeleninou a jako moučník dekadentní višňový crumble (další recept na crumble, konkrétně jablečný a případně bezlepkový, najdete zde).

Autor:
  • Nejčtenější

Návrat na obrazovky v roli superšéfa, to se blbě odmítá, říká Pohlreich

Předloni v létě Zdeněk Pohlreich oznámil, že s pořadem Ano, šéfe! po deseti letech končí, je unavený a ztratil chuť...

Zmijovka patří k českému řezníkovi. Dnes se polovina vyváží do Afriky

Kostkovaná košile, zástěra a zmijovka – takhle vypadá typický český řezník. Je otázkou, kde se charakteristická...

Zvládnete upéct věnečky podle receptu špičkového cukráře? Není to legrace

Patří k tomu nejlepšímu, co si můžete dát jen tak pro radost ke kávě, přesto jsou žloutkové věnečky jedním z...

Nejstarší hospody Česka přečkaly staletí a dodnes to v nich žije

Někde se z nich muselo utíkat před lapky tajnými chodbami, jinde štamgastům probourali průchod i hradbami. Nejstarší...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Tajemství dokonalé makronky. Česká cukrářka má zákazníky i v Ománu

Během tříměsíčního kurzu v Paříži se Tereza Gondková zamilovala do francouzské cukrařiny a na český trh vtrhla s...

Premium

Ve škole byla terčem posměchu. Dnes džihádistka Kristýna nenávidí i matku

Plánuje zabíjet. Soudí ji jako uprchlou. Žena z Mělnicka měla problémy s rodiči i spolužáky. Pětadvacetiletá Kristýna...

Premium

Převratná metoda z IKEM: jak zhubnout přeprogramováním metabolismu

Lékař Marek Beneš je už třetím rokem vedoucím lékařem projektu, při kterém se pomocí laseru „oslepí“ nervové buňky...

Premium

TEST: Vyplatí se benzin, hybrid, nebo diesel? Spočítali jsme to

Auto máte vybrané, co mu ale dát pod kapotu, aby vás provoz vyšel co nejlevněji – klasický benzin, úsporný diesel, nebo...

  • Další z rubriky

Červená řepa na talíři se postará o vaše tepny, srdce, tlak i cholesterol

Máte-li na ni neblahé vzpomínky ze školních jídelen, připravte si ji tak, aby vám opravdu chutnala. Způsobů je...

Premium

Šťastné rostliny vytvoří domov plný radosti a přinesou i peníze

Víte, že některým rostlinám je od nepaměti přisuzována schopnost přinášet štěstí či bohatství tomu, kdo je pěstuje, a...

Zelené kamarádky, které s vámi přežijí i klimatizaci v kanceláři

Když budete mít na pracovišti alespoň malý koutek přírody, budete se tam cítit mnohem líp. Vždyť hlavním důvodem, proč...

Premium

Tajemství dokonalé makronky. Česká cukrářka má zákazníky i v Ománu

Během tříměsíčního kurzu v Paříži se Tereza Gondková zamilovala do francouzské cukrařiny a na český trh vtrhla s...

ROZHOVOR: Rozvod si můžete zjednodušit s pomocí mediátorky
ROZHOVOR: Rozvod si můžete zjednodušit s pomocí mediátorky

V současné době se zdá, že udržet si manželský vztah, je stále těžší. Pokud je rozvod nevyhnutelný, pomoci může mediace. Tou se zabývá Mgr. Eva Vaňková, která působí jako rozvodová mediátorka a advokátka.

Najdete na iDNES.cz