VIDEO: Zkusili jsme knedlíky do ruky. Suché, podle některých food porno

aktualizováno 
Pro některé lidí je knedlík naplněný gulášem, svíčkovou nebo vepřovým se zelím dobrý nápad. Když jsme ho však nechali ochutnat běžným strávníkům, většina se shodla, že by si takovou „svačinku“ zřejmě sama nekoupila.

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv

Pokrm vyrábí potravinářská společnost Goldens v Nizozemsku a má připomínat fast food po česku. Knedlík se dodává v mražené podobě, na rozmražení mu stačí ohřev v mikrovlnné troubě 1,5 minuty na 700 wattů výkonu.

Videotým vyzkoušel reakce lidí

Videotým iDNES.cz vyrazil do ulic a nechal ochutnávat kolemjdoucím a zjišťoval, co na novinku říkají (podívejte se na video). Většině lidí náplň docela chutnala, ale v podstatě bez výjimky se lidé shodli, že v poměru k množství knedlíku je příliš málo náplně. Ve výsledku je pak knedlík tak suchý, že je vůbec problém ho sníst.

Fotogalerie

Zaujala nás také konzistence knedlíků – rozhodně nečekejte klasický houskový knedlík s mozaikou housky. Připomíná spíše amaroun, jako když si koupíte v obchodě tu nejlevnější hmotu, které výrobce říká knedlík, a která se po namočení do omáčky plynule rozpustí.

Tomu ostatně odpovídá i složení na obalu výrobku: je tu ztužený palmový tuk, glutaman sodný, kukuřičný škrob a další látky, které byste do knedlíků a vepřa-knedla nikdy nedali.

Knedlíky se prodávají v některých internetových obchodech s potravinami, ale podle našich zkušeností je podruhé už málokdo podruhé objedná. Jedna porce je sice levná, stojí zhruba 20–30 korun, ale cena odpovídá kvalitě. Málo masa, málo šťávy.

Složení knedlíku do ruky

Složení knedlíku do ruky

Stejně knedlík hodnotil i šéfkuchař Tomáš z Bifé restaurant: „Maso opravdu připomíná maso, chuť není tak špatná, ale omáčky je hodně málo, takže je to opravdu suché,“ hodnotil. A šéfkuchař Radek David z restaurací La Veranda a Babiččína zahrada rovnou řekl: „Mně to přijde jako gastro porno nejhrubšího zrna.“

Street food s domácí jídlem je ve světě běžný

Jsme zvyklí, že si na dovolené dáváme na ulici pro nás exotická jídla, která však jsou pro domorodce součástí jejich běžné domácí kuchyně. Například našemu houskovému plněnému knedlíku je na první pohled podobný Char Siu Bao, když se však podíváte na obrázek, uvidíte, že podobnost je čistě náhodná – nejen ve vzhledu a složení, ale i v bohatosti náplně.

Char Siu Bao, což je náplň z vepřového.

Char Siu Bao, což je náplň z vepřového.

Proto tento počin připomíná spíše nepovedený pokus aplikovat českou kuchyni do streedfoodové praxe. Nehledě k tomu, že se musí mikrovlnně ohřát, jenže pak je tak horký, že se nedá lehce sníst. To už je možná lepší dát si obyčejný párek v rohlíku nebo hamburger, když už musíte rychle něco zhltnout za pochodu.

Ale dali jsme této kombinaci ještě jednu šanci, a pokusili jsme se zapéct guláš do dalamánku. Vyrobili jsme dalamánkové těsto podle receptu z kuchařky Romana Vaňka, a než začalo druhé kynutí, naplnili jsme bulku segedínským gulášem. Výsledek vidíte na obrázku a tato variace chuťově vyšla lépe.

Stejně však nevidíme v těchto kombinacích perspektivu, to už by bylo možné na ulici – pokud by někdo chtěl kombinovat typické české chutě – vydlabat třeba bochníček chleba a naplnit gulášem, jako to najdete v některých restauracích. Anebo že by některý prodavač párků v rohlíku do pečiva místo uzeniny nandal svíčkovou?

Autoři: ,

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Další z rubriky

České maso patří v Evropě k nejkvalitnějším, řekl řezník Kšána v Rozstřelu

Řezník František Kšána ml. v diskusním pořadu Rozstřel

Jméno František Kšána je mezi milovníky masa pojem. Ten starší dlouhá léta kraloval legendárnímu řeznictví v pražském...

Tajemství zrání křehkého steaku: teplota, vlhkost a proudění vzduchu

Steaky po vysušení sice mění barvu, ale jsou daleko křehčí.

Suché zrání neboli staření steakových partií, během něhož maso několik týdnů odpočívá ve speciálních podmínkách, je pro...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz