Kuchyň
Hříbky pěkně poduste a podávejte s bramborami a kapustou. Dokud rostou
Rostou. Snad všude po republice. A stále ještě i hříbky. Tak toho koukejte využít, zaběhněte do...
Vinaři si pochvalují dobrý ročník. Přes boj se špačky, vosami i škvory
Sklizeň ve vinohradech ukázala, že letošní úrodu si moravští vinaři mohou opravdu pochvalovat. „Je...
Angínovník, přeborníka na bolest v krku, si můžete pěstovat i doma
Už název nikoho nenechá na pochybách, k čemu je dobrý angínovník neboli belamkanda čínská...
Sezona dýní je tady. Vyznáte se v nich a umíte je zpracovat v kuchyni?
Dýně jsou k dostání všude, stačí po nich jen sáhnout. Jak však poznat na první pohled ty...
Pivo si vaří v paneláku a královsky se baví. Domácích vařičů přibývá
Staletá tradice českého pivaření má nový fenomén. Stále víc lidí se baví samovýrobou a...
Kopr vonný voní, chutná a umí léčit. Vypěstujete si ho doma
Kopře, je mi díky tobě dobře, dalo by se říci. Nebýt kopru, byla by česká kuchyně ochuzena o jednu...
Vinné octy si můžete ochutit sami, v lednici pak vydrží až rok
Dodávají chuť salátům, vylepšují i polévky a omáčky, hodí se na zavařování, jablečný ocet. Někdo je...
Dopřávejte si ředkvičky i ředkve. Na hubnutí i pro léčivé účinky
Všechny malé kulaté ředkvičky i velké kulovité a kulaté ředkve jsou bohaté na vitaminy i minerály a...
Základem margarínu, náhražky másla pro námořníky, byl původně hovězí lůj
Přesně před 150 lety, 15. července 1869, přihlásil francouzský chemik a lékárník Hippolyte...
Postihne-li vás běhavka, zkuste místo pilulek ostružiník či majoránku
Není nutno sahat hned po pilulkách, když jsou po ruce ty správné bylinky. Poradí si i s průjmem,...
Je sezona bylinek. Užívejte si v kuchyni různé druhy bazalky, každá je dobrá
Liší se velikostí listů, zbarvením, chutí i vůní, ale účinné látky mají prakticky stejné. Bazalek...
Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt
„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství...
Atlas bylin: Detoxikace bez legrace aneb za játra silnější
Seriál O odstraňování škodlivin z těla se u zdravého člověka postarají jednotlivé orgány samy, takže...
Atlas bylin: Pomozte trávení, ať nemáte trápení
Seriál Potíže s trávením jsou nejčastěji důsledkem stresu, nezdravého jídelníčku a špatných stravovacích...
Užijte si plevel na talíři, do kuchyně patří pampelišky, pelyněk i kopřivy
Autorka následujících jarních receptů je opravdovou kytkožroutkou, která pro chuťové vyladění svých...
Jak na barvení vajíček? Stačí domácí prostředky, v nouzi berte i vodovky
V pondělí se bez kraslic neobejdete, i kdyby nakonec měl přijít jediný koledník. V každém případě...
Recept na jehněčí hřbet s bylinkovou krustou krok za krokem
Velikonoce se blíží a jehněčí je opět na scéně. Ať už je to pro vás každoročně tradiční chod, nebo...
Betonové kraslice pro minimalisty vyrobíte snadno. Určitě překvapíte
Ať přemýšlíte nad originální velikonoční dekorací nebo chcete překvapit koledníky, nefalšovaná...
Manuál, jak pěstovat ty nejběžnější bylinky. I v bytě či za oknem
Miniaturní zahrádka na okenním parapetu umožní sklízet čerstvé bylinky po celý rok. Většina z nich...
Klíčem k italské kuchyni je dělat věci jednoduše, říká šéfkuchař Lucque
Riccardo Lucque přišel do Prahy před téměř dvaceti lety s plánem otevřít si vlastní italskou...
Nově objevené restaurace pro gurmány. Nejlepší je na jihoafrické pláži
Nenápadná malá restaurace v pobřežním městečku Paternoster, téměř dvě stě kilometrů severně od...
České maso patří v Evropě k nejkvalitnějším, řekl řezník Kšána v Rozstřelu
Jméno František Kšána je mezi milovníky masa pojem. Ten starší dlouhá léta kraloval legendárnímu...
Čeští kuchaři uspěli na soutěži v Lyonu. Vyzkoušejte jejich recepty
Český národní tým uspěl na světovém kuchařském klání v Lyonu, kde se utkalo 12 špičkových...
Ostravák v Praze Radek Kašpárek: Michelinská hvězda? To bylo keců
„Dobrá zpráva pro rodiče. Kluk, který ze základní školy nosí mizerné známky, může najít obor, v...
Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo
Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají...
S propan-butanovou lahví manipulujte bezpečně, ať je z ní dobrý sluha
Díky nezávislosti na rozvodných sítích jsou propan-butanové lahve oblíbené především na chatách či...
Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu
Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou...
Rocker z Kroměříže šéfovou šokoval i potěšil. Dostal motivační hvězdu
Stará masna. Místo pro rockery a motorkáře, kde vládne pohoda. K tomu by však mělo patřit i slušné...
Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech
Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed...
Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru
Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když...
Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie
Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano,...
Vadí vám syrový burger? Běžte si jinam, dozví se šéfová v motorestu
Nový motorest na hlavním tahu, s vlastním parkováním, blízko německých hranic. Ideální podmínky,...
Jez to, co ti roste a běhá kousek od domu, platilo už za první republiky
Zatímco my si dnes ničíme zdraví nadbytkem jídla a patříme mezi nejtlustější národy, před 100 lety...
VIDEO: Bramborový salát z barevných brambor je zdravější, chutná stejně
Bramborový salát z barevných brambor? Proč ne. Podle šéfkuchaře Romana Pauluse není třeba se...
Do Ostravy jela šéfová zbytečně. Dobře tu vařili, přesto zkrachovali
Restaurace uprostřed sídliště plného lidí má šanci na úspěch, o klientelu by nemusela mít nouzi....