Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

aktualizováno 
Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami dokázali zvýšit obrat podniku na šestinásobek? Bratři Maříkové očekávají od natáčení reklamu a naoko i rady, jak to dělat lépe. Ve skutečnosti nic měnit nechtějí, jak sami přiznali.

Hořký musel být tentokrát střet s realitou na břehu Lipna pro Santa a Jitku Pagana, kteří tu chtěli během své letní mise v rámci pořadu Ano, šéfová! nabídnout rady, jak vylepšit kvalitu již docela slušně šlapajícího provozu.

Fotogalerie

Poznali, jaké to je, když si je někdo pozve jen kvůli reklamě v televizi. Podnik Kotva má totiž luxusní pozici v místě, kde je tolik potenciálních hostů z řad českých i zahraničních rekreantů, že si mezi nimi mohou vybírat. A dělají to bez servítků. Bez problémů instruují personál, aby hosty vybíral a usazoval podle bot, upravených vlasů a značky hodinek. 

Smažák z eidamu za 165 Kč, k tomu hranolky za 50 na letním jídelním lístku Jitku i Santa opravdu překvapí. Ale majitelé si za svou cenovou politikou stojí. Nepotřebují prodávat smažák, chtějí, aby si hosté objednávali maso. A pokud trvají na smažáku, ať si ho zaplatí. Oni vzhledem ke krátké sezoně potřebují přes léto utržit co nejvíc a udělají pro to cokoliv. Úcta a láska k oboru tu však podle Jitky a Santa chybí.  

Santova filozofie je jiná, chce zákazníka přesvědčit, aby byl spokojený a vrátil se. „Ok, pokud nabídnu smažený sýr za vysokou cenu, má tomu odpovídat kvalita. Místo eidamu dej čedar, pohraj si s přílohou,“ radí. Dětské jídlo za 135 korun v podobě jednoduchých předvařených surovin podle něj také není úplně košér.  

Stejně jako rádoby carpaccio, o kterém si vzhledem k ceně musí host myslet, že je z pravé svíčkové. Ale kdo správné carpaccio někdy ochutnal, pozná, že tomu tak není. Do zdejší kuchyně totiž putuje jako mražený polotovar připravený z horšího masa. Proto to Santo považuje za podvod. 

Podívejte se, jak správně připravit carpaccio podle Zdeňka Pohlreicha

Není to o tom, že by bratři Maříkové v Kotvě na Lipně neuměli vařit. Klasiku tu umějí a nechají si ji také patřičně zaplatit. Potenciál ke zlepšení úrovně tam tedy určitě je, a Jitka se Santem se proto snaží majitelům předvést přípravu několika jídel, které by jídelníček zpestřily a zasloužily by si i vyšší cenu.  

Jako poloviční Ital Santo úplně nechápe, jak může být za hlavní jídlo považován...

Jako poloviční Ital Santo úplně nechápe, jak může být za hlavní jídlo považován dezert v podobě borůvkových knedlíků.

Bratrům Maříkovým Santova kuchařská etuda v kuchyni určitě něco dala, jak napovídá ukázka v úvodním videu. Kdyby nic jiného, tak poprvé v životě ochutnali krevety. Což je u provozovatelů takové restaurace poněkud zvláštní. 

Když se však štáb Ano, šéfe! za šest týdnů do Kotvy vrátil, nenajdou na jídelníčku nejmenší změnu. Majitelé prý neměli čas a vlastně žádnou ani nechtějí. Pondělní čtvrtý premiérový díl Ano, šéfová tedy skončil bez samolepky.

Autor:

Nejčtenější

Jižní Morava může za 50 let vypadat jako spálené vnitrozemí Středomoří

Jak bude vypadat Jižní Morava v roce 2069? Odborníci se shodují, že se oteplí...

Také jste četli, že u nás kvůli globálnímu oteplování vznikne step, či dokonce další Sahara? Tak zle nebude. Magazín...

Chtěl bydlet v lese. Tak postavil dům na kraji města a kolem vysázel stromy

Jezírko má plochu zhruba 1 000 metrů čtverečních, lesní porost okolo vznikl...

Takový malý soukromý les si pro sebe a svou rodinu založil na okraji Pardubic pan Milan. Takzvaně na zelené louce,...

Čtenáři ocenili citlivý přístup k téměř stoleté zahradě po předcích

Vítězné zahrady 1. kola soutěže Nejkrásnější zahrada

Celý týden měli čtenáři iDNES.cz možnost hlasovat a vybrat pětici nejkrásnějších zahrad, u nichž oceňují jak jejich...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Statek v malebném údolí s rozlehlou zahradou, které dopřávají volnost

Jezírko v zahradě založili rodiče před třiceti lety. (Statek v údolí na...

Téměř tři čtvrtě hektaru na jihovýchodním svahu a na něm zpustlá zahrada se starými třešněmi. To byla před třiceti lety...

Další z rubriky

KVÍZ: Etiketa stolování. Víte, jak se neztrapnit v restauraci?

Jak se vyznáte v etiketě v restauraci?

Nad etiketou většina lidí mávne rukou. Základní pravidla stolování by měl však ovládat každý, kdo si nechce v lepší...

Postihne-li vás běhavka, zkuste místo pilulek ostružiník či majoránku

Čas nedobrovolně strávený na WC mohou zkrátit bylinkové čaje.

Není nutno sahat hned po pilulkách, když jsou po ruce ty správné bylinky. Poradí si i s průjmem, který dokáže život...

Základem margarínu, náhražky másla pro námořníky, byl původně hovězí lůj

Náhražka másla - margarín se vyrábí už 150 let. Jen receptura se od té doby...

Přesně před 150 lety, 15. července 1869, přihlásil francouzský chemik a lékárník Hippolyte Mege-Mouriés patent na...

Najdete na iDNES.cz