Atlas bylin: Detoxikace bez legrace aneb za játra silnější

Seriál aktualizováno 
O odstraňování škodlivin z těla se u zdravého člověka postarají jednotlivé orgány samy, takže současný trend používat výraz detoxikace jako zaklínadlo je tak trochu nesmysl. Magazín ONA DNES ovšem přinesl přehled bylin, které umí odstraňování škodlivin přinejmenším nastartovat.
Část 1/13
Atlas bylin - 5. díl

Je pravda, že nezdravý životní styl organismus často zaneřádí natolik, že si s tím už sám nezvládá stoprocentně poradit. Chcete-li to změnit, musíte tedy především odlehčit jídelníček, omezit alkohol a vyvarovat se stresu. Ten totiž sám o sobě tělo zaplavuje spoustou škodlivin. A pokusit se co nejvíc vyhnout znečištěnému ovzduší a přemíře chemikálií.

Fotogalerie bylin vhodných na detoxikaci a posílení jater

Sadec konopic
Chrpa polní
Parcha saflorová
Penízek rolní

V tomto 5. dílu bylináře najdete tipy i konkrétní recepty, jak a na co využít bylinky jako je ostropestřec, kopřiva, barborka, parcha, rdesno, penízek, vřes, chrpa, zemědým, smil, sadec či merlík.

Byliny mohou pomoci v tom směru, že stimulují činnost detoxikačních mechanismů, a to různou formou. Některé jsou močopudné, jiné posilují činnost ledvin či jater, další tzv. čistí krev, čímž se většinou myslí, že z krve vychytají škodlivé tukové látky. Do určité míry také odplavují z těla patogenní mikroorganismy a jejich jedovaté produkty apod.

Můžete je tedy celkem bez obav kombinovat, ale vezměte v potaz, že zázraky dělat nedovedou, takže bez ozdravení životního stylu to nepůjde. Dobrá zpráva je, že většina rostlin napomáhajících detoxikaci má i další vítané účinky: obvykle svědčí játrům, ledvinám, trávicímu systému či močovým cestám, přispívají ke snížení hladiny cholesterolu, působí protizánětlivě, zlepšují stav u rozličných chronických zdravotních problémů, čistí pleť a také podporují efekt redukčních diet.

Bylinky vysloveně posilující činnost jater, případně i podporující regeneraci jaterní tkáně mohou prospět velmi. Vhodné jsou nejen pro nestřídmé konzumenty alkoholu, ale i pro ctitele tučných jídel a pro ty, kteří mají tento orgán oslabený například po infekční žloutence. Nebo se pohybují v prostředí se zvýšenou toxicitou. Oslabení činnosti jater bývá také důsledkem prostého běhu času, ve vyšším věku jsou už přirozeně méně výkonné.

Autoři:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Další z rubriky

Kotlety na gril zkuste naplnit sýrem a šunkou a potírejte máslem s chilli

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování...

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování trošku jinak – fádní vepřové kotlety...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Najdete na iDNES.cz