KVÍZ: Umíte v kuchyni využít plané květy, pelyněk či kořen pampelišky?

  0:11aktualizováno  0:11
S babím létem mnohde po osvěžujících deštících vyrazily čerstvé bylinky. A pokud bude ještě chvíli pokračovat letošní středomořské podnebí, jež začalo už v dubnu, mohou rostliny vydržet zelené i do Mikuláše. Nenechte si to ujít, kytky k jídlu stojí za procházku. Poznáte je a umíte je použít?

Jakmile se venku něco zazelená, lze vyrazit s košíkem a nůžkami na bylinky. Jen se musíte naučit, co a jak v kuchyni využít. | foto: Jana Vlková, Kytkykjidlu.cz

V dětství jsme tak maximálně přežvykovali kyselý šťovík a sedmikráskami zdobili bábovky na písku. Jenže řadu listů, květů či kořenů planých rostlin i květin pěstovaných na zahrádce či v truhlíku lze použít v kuchyni i reálně.

ZDE SE OTESTUJTE,

zda víte, pro které byliny lze teď na podzim vyrazit ven a jak je použít v kuchyni. 

Užívat si obyčejného býlí na talíři lze po celou sezonu. Zdaleka ne jen na jaře, kdy se po zimě nemůžeme dočkat křehkých listů medvědího česneku, jarních bylinek nahrazujících zeleninu nebo mladého jehličí. A „kytkožroutka“ Jana Vlková, která s námi materiály na toto téma několikrát připravovala stejně jako tento kvíz, to dobře ví. Takže ji i teď na podzim můžete potkat „na lovu“.  

Víte například, jakými planými bylinkami lze v kuchyni nahradit česnek?


Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Další z rubriky

Zazimování zahrady: nezapomeňte na vodní plochy, radí zahradník

Vysokým výkonem, záběrem 46 cm a pevným kovovým šasi připomíná AKU rotační...

Nenechte nic náhodě a zazimujte zahradu ještě před příchodem prvních večerních mrazíků. Speciální péči potřebuje...

Fíky na Moravě a „poklad Inků“ v Čechách. Změny klimatu promění česká pole

Za několik let možná na našich polích uvidíme i rostliny čiroku.

České zemědělství čekají podle některých odborníků v příštích dvaceti letech změny. Oteplování podnebí a dlouhá i suchá...

Pando umírá. Jeden z nejstarších organismů zabíjejí jelenci a člověk

Oblast Fishlake National Forest

Velká kolonie topolu osikovitého nazývané Pando v americkém Utahu je ve vážném ohrožení. Podle vědců je to důsledkem...

Najdete na iDNES.cz