Recept na osvěžující sorbet z pampelišek i falešné olivy do salátů

aktualizováno 
Jakmile v trávě zasvítí žluté květy, stoupne poptávka po citronech, cukru a receptu na pampeliškový sirup. I v tomto článku ho najdete, mj. vedle receptu na pampeliškový sorbet, falešné kapry i olivy, valašský salát i tatarák zdobený okvětními lístky. Všechny z kuchyně zkušené kytkožroutky Jany Vlkové.
Část 1/7

Pampeliškový sorbet z okvětních lístků pampelišek

Sorbet, většinou citronový, podává každá cti dbalá michelinská restaurace jednoduše proto, že skvěle odděluje jednotlivé chody, osvěžuje i uklidňuje. Pampelišky - respektive jen žluté okvětní lístky pampeliškových květů - na něj sbírejte jen na čistých místech a dobře zkontrolujte, aby v nich nebyli broučci.

Pampeliškový sorbet z okvětních lístků pampelišek

Potřebné ingredience: 200 g pampeliškových květů bez zelených lůžek, 1 l vody, 50 g cukru krupice, 100 ml citronové a 100 ml pomerančové šťávy.

Květy vařte přibližně hodinu v litru vody a nechte nálev i s okvětními plátky stát do druhého dne v chladnu. Pak je přeceďte a vymačkejte v žíněném cedníku.

Čím pampeliška prospívá?

Celá rostlina obsahuje polysacharid inulin, který je díky svému složení vhodný pro diabetiky a ve střevě se chová jako rozpustná vláknina. Zároveň má probiotické účinky, čímž nepřímo podporuje imunitu.

Výluh zahřejte a rozpusťte v něm cukr, potom přidejte citronovou a pomerančovou šťávu. Poměr květů, cukru a citrusových šťáv záleží na vaší chuti. Dominovat by měla lehce unylá, medová chuť pampelišek.

Zamrazte dle vlastních možností buď ve výrobníku zmrzliny, nebo ve formičkách na led. Před podáváním rozdrťte výkonným tyčovým mixérem.

Autoři:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Přemek Podlaha ještě při aktivním natáčení

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Kočka těžce pokousala ženu, strážníci zvíře dvě hodiny unavovali

Zranění způsobená kočkou poměrně hodně krvácela.

Velmi agresivní a vytrvalá byla kočka, která v opavském bytě zaútočila na ženu. Ta zvíře před časem našla a vzala si ho...

Zahrada s obřím jezírkem a automatickou závlahou, manželčin splněný sen

Pohled na celé jezírko, jehož rozloha je opravdu úctyhodná. Neztratilo by se...

Zahrada, kde si musíte připadat jako na dovolené. Vzrostlé stromy poskytují dostatečné soukromí i stín, jezírko s...

Další z rubriky

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Nepusťte zloděje do bytu. Balkon zamkněte, na okna nalepte fólie

Bezpečnostní fólie v sobě skrývá obrovské překvapení pro zloděje. Jakmile...

Najít příbytek vybílený zloději si jistě nepřeje nikdo. Z policejních statistik však vyplývá to, že až 95 % pachatelů...

Nesestavil bych stejné menu pro Harrachov, Prahu či Brno, říká šéfkuchař

Šéfkuchař Zdeněk Křížek

Šéfkuchař Zdeněk Křížek byl „zavedenou veličinou“ v malostranském hotelu Mandarin Oriental, kde se specializoval na...

Najdete na iDNES.cz