Na webu najdete 10 tisíc míst, kde si můžete natrhat úrodu zdarma

aktualizováno 
Speciální web ukazuje místa, kde je možné trhat ovoce, aniž by vás jeho majitel hnal. Interaktivní mapa zobrazí přes 10 tisíc veřejných míst, sadů, jednotlivých stromů, alejí podél cest, strání a lesů, kde rostou jahody, borůvky, ořechy, máta nebo třeba moruše a mirabelky, napsal týdeník 5plus2.

Iniciativa Na ovoce pořádá řadu akcí se sběrem jablek a moštováním, ale i třešňobraní, marmeládové workshopy nebo také procházky po českých sadech. | foto: Na-ovoce.cz

Máte chuť na meruňkový koláč, třešňové či švestkové knedlíky nebo jen potřebujete metrák jablek na pálenku nebo mošt? Došly vám bylinky nebo se těšíte na příští jaro na medvědí česnek? Chodíte rádi do přírody? A co když vše ještě dostanete zadarmo? Pokud jste na krátký dotazník odpověděli kladně, navštivte web na-ovoce.cz. 

Fotogalerie

Interaktivní mapa je dílem tisíců dobrovolníků, kteří místa sběru dobře znají a prostě je zveřejnili. Jeden příklad za všechny, jenž přidal počátkem letošního července uživatel Pavel W.:„Jabloňová alej podél cesty, sem tam nějaká letitá švestka. Na místě je i příjemná studánka. Hukvaldy 4863, PSČ: 739 46.“

U místa je na mapě samozřejmě přesná poloha označena souřadnicemi. Web a mapu volně přístupných ovocných stromů vytvořila nezisková organizace Na ovoce, parta mladých lidí, kteří občas trhali ovoce ze stromů s nedobrým pocitem, komu asi patří.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Nebo se jim prostě nelíbí plýtvání. „Zarůstající sady a opuštěné stromy podél cest, jejichž nevyužitá úroda každoročně hnije pod stromy, nás vedly k vytvoření mapy volně rostoucích stromů, bylinek a keřů,“ vysvětluje Katka Kubánková, spoluzakladatelka iniciativy Na ovoce. 

Zaměřeno na celá města, jen v Praze je podle webu aktuálně přes 2 500 míst vhodných ke sběru ovoce a bylinek, v Brně a Ostravě přes 700 možností, 200 v okolí Hradce Králové. Uživatelé začali svá místa uveřejňovat nejdříve po Česku a Slovensku, dnes už není výjimkou najít na mapě stromy či sady po celé Evropě, ale i v Asii a Africe či Americe. Podobné mapy fungují v mnoha evropských státech, například na Slovensku je to web Fruitmap.sk.

Královnou sadů je Praha

Právě sady hlavního města milovníkům přírody a ovocných stromů učarovaly. „Praha během růstu začlenila do svého území mnoho okolních obcí včetně polí, luk a sadů. Zdejší plocha sadů se může blížit sto hektarům, tedy zhruba velikosti sto padesáti fotbalových hřišť,“ podotýká Kubánková. 

Nadšenci nevytvořili jen mapu, ale vydávají papírové karty s mapami vycházek, organizují prohlídky konkrétních sadů nebo třeba letos v červnu vyhlásili historicky první třešňobraní. „V ranních hodinách jsme rozbili tábor v Třešňovce v pražských Hrdlořezích, a dokud nás slunce hřálo, česali jsme, moštovali, vyráběli hřejivé polštářky z třešňových pecek a užívali si letního dne,“ vzpomínají na akci a už plánují další napřesrok. 

Jedna rada na závěr: kdo chce do mapy zapsat nějaký sad či strom, musí si nejdříve ověřit, zda nepatří soukromníkovi. To samé platí pro jistotu i pro všechny, kdo na sběr zdarma vyrazí.

Burčák je letos dříve, možná se změní zákon

Extrémně horké počasí přineslo brzkou úrodu některých druhů vinné révy. Oblíbený burčák je dříve, vinařům kvasil pod střechou už koncem července. Česká legislativa ho však dovoluje prodávat až od 1. srpna do 30. listopadu. Burčák musí být vyroben z tuzemských hroznů.

Pokud vykvasí réva zahraniční, nápoj nesmí nést název burčák, ale kvasící hroznový mošt. Ministerstvo zemědělství přemýšlí o změně zákona, aby se burčák mohl prodávat dříve. „Tento rok je výjimečný, obvykle jsou hrozny v tuto dobu ještě tvrdé,“ myslí si však Martin Půček ze Svazu vinařů.

Autor:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

KVÍZ: Otestujte se, co víte o jarní přírodě v Česku

Co víte o naší jarní přírodě? Úplně postačí, pokud se v ní umíte chovat. Víte...

Nemusíte být zrovna kovaní zoologové nebo odborníci přes tuzemskou flóru, nikdy ovšem nevíte, kdy se vám může vědění o...

Další z rubriky

Mandloň z Maďarska má titul Evropský strom roku. Zádvorská lepa je pátá

Mandloň na Sněžném vrchu v Pécsi na jihu Maďarska.

Lípa svobody z Velkých Opatovic, tzv. Zádvorská lepa, už sto let připomíná vznik samostatného státu a ukončení první...

Je čas k přípravě záhonů. Dřinu vám usnadní kultivátor nebo rotavátor

Rotavátory poslouží pro zkypření a úpravu záhonů před jarní sadbou.

Příprava záhonů je nutnou jarní daní za to, že se během sezony můžete těšit z úrody. Místo klasické motyčky dnes můžete...

Při ořezu stromů pozor na dráty elektrického vedení, varují energetici

Při prořezávání stromů dávejte pozor na minimální vzdálenosti od elektrického...

Češi málo hlídají zákonem předepsanou vzdálenost zeleně od elektrického vedení. Energetici proto apelují na majitele...

Najdete na iDNES.cz