Jakmile se venku něco zazelená, lze vyrazit s košíkem a nůžkami na bylinky. Jen...

Jakmile se venku něco zazelená, lze vyrazit s košíkem a nůžkami na bylinky. Jen se musíte naučit, co a jak v kuchyni využít. | foto: Jana Vlková, Kytkykjidlu.cz

KVÍZ: Umíte v kuchyni využít plané květy, pelyněk či kořen pampelišky?

  • 1
S babím létem mnohde po osvěžujících deštících vyrazily čerstvé bylinky. A pokud bude ještě chvíli pokračovat letošní středomořské podnebí, jež začalo už v dubnu, mohou rostliny vydržet zelené i do Mikuláše. Nenechte si to ujít, kytky k jídlu stojí za procházku. Poznáte je a umíte je použít?

V dětství jsme tak maximálně přežvykovali kyselý šťovík a sedmikráskami zdobili bábovky na písku. Jenže řadu listů, květů či kořenů planých rostlin i květin pěstovaných na zahrádce či v truhlíku lze použít v kuchyni i reálně.

ZDE SE OTESTUJTE,

zda víte, pro které byliny lze teď na podzim vyrazit ven a jak je použít v kuchyni. 

Užívat si obyčejného býlí na talíři lze po celou sezonu. Zdaleka ne jen na jaře, kdy se po zimě nemůžeme dočkat křehkých listů medvědího česneku, jarních bylinek nahrazujících zeleninu nebo mladého jehličí. A „kytkožroutka“ Jana Vlková, která s námi materiály na toto téma několikrát připravovala stejně jako tento kvíz, to dobře ví. Takže ji i teď na podzim můžete potkat „na lovu“.  

Víte například, jakými planými bylinkami lze v kuchyni nahradit česnek?

9. dubna 2015