OBRAZEM: Bylinky do kuchyně. Jak je pěstovat a na co jsou dobré

  15:32aktualizováno  15:32
V písčité a chudší půdě na slunci se daří levanduli, rozmarýnu, saturejce, tymiánu, oreganu, třezalce a dalším středomořským rostlinám. Zato pažitka, máta a šalvěj dají přednost vlhčímu prostředí a polostínu. Choulostivé bazalce je zase dobře ve skleníku nebo v místnosti, proto také není problém pěstovat ji třeba na okenním parapetu.

Ani fakt, že nemáte zahrádku, neznamená, že si nemůžete pěstovat oblíbené bylinky nejen do kuchyně, ale i pro krásu a zdraví. Pro informace k těm, které nenajdete ve fotogalerii, zalistujte v našem Herbáři.   

Velké vegetační nádoby umožňují pěstovat značné množství bylinek i na poměrně malé ploše. Dáte je na terasu, na balkon, při nedostatku místa na okenní parapet nebo na římsu. V bytě můžete bylinky umístit za okno a do různých závěsných systémů. Odvděčí se vám svou užitkovou hodnotou v mnoha podobách.

Nezapomínejte ani na plané bylinky. Rady, jak využít například medvědí česnek, kopřivy, sedmikrásky či květy pampelišek najdete v článku Plané bylinky propašujte na jaře do kuchyně, kopřivami nacpěte mrazák.

Bylinky můžete sušit, mrazit, konzervovat

Když už máte zdroj vlastních čerstvých bylinek, myslete i na jejich uchování. Přebytky si můžete samozřejmě nasušit, ideálně na teplém a stinném místě s dostatečným přístupem čerstvého vzduchu. Rostliny zavěsíte ve svazcích, horní částí dolů.

Nařezané výhonky, kořeny, okvětní lístky sušte rozložené na drátěných roštech. Můžete je také sušit v troubě při maximální teplotě 50 °C. Pro uskladnění jsou vhodné skleněné a porcelánové nádoby.

Bylinky lze i zamrazit. Jednoduše je rozdělíte do malých porcí a v mikrotenových sáčcích nebo v dózách uložíte do mrazničky. Dobře se také dají konzervovat naložením do rostlinného oleje nebo do octa.

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autoři:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

Nenechte se manipulovat psem z útulku, vychovejte ho, radí psí psycholog

Sandra dostane od psího psychologa jasné rady, jak fenku vychovávat a...

Mladá herečka Sandra je pro drobnou fenku Doui, kterou si vzala ze záchytné stanice, už několikátým páníčkem. A Doui je...

Další z rubriky

Milujete industriální styl? Místo jarní výmalby zkuste betonovou stěrku

Efektu betonové stěrky na stěnách svého domova můžete docílit i sami, pokud si...

Charakteristická struktura surového přírodního betonu je pro řadu milovníků minimalismu přitažlivá natolik, že po ní...

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Jarního úklidu se nemusíte bát. Stačí, když si ho pořádně rozplánujete

Úklid nemusí být postrachem, pokud si ho dobře naplánujete.

První jarní sluneční paprsky dokážou odhalit, kolik prachu a špíny jsme přes zimu přehlédli. Příchod jara přímo vyzývá...

Najdete na iDNES.cz