Užijte si plevel na talíři, do kuchyně patří pampelišky, pelyněk i kopřivy

aktualizováno 
Autorka následujících jarních receptů je opravdovou kytkožroutkou, která pro chuťové vyladění svých receptů udělá maximum. Jídla jsou to tedy nejen dostatečně zelená a svěží, jsou také vyzkoušená řadou těch, kteří se díky Janě Vlkové naučili jednotlivé byliny správně určit a využít v kuchyni.
Část 1/3

Osvěžující jarní salát s vejcem a špekem

Pampeliškový salát s pošírovaným vejcem a se špekem je pro nestabilní dubnové...

Pampeliškový salát s pošírovaným vejcem a se špekem je pro nestabilní dubnové počasí je jako dělaný: špek vás zahřeje, vejce nasytí a pampeliška osvěží.

Kombinace pampeliška, špek a vejce se v receptech vyskytuje poměrně často. „U salátu z pampelišek je to asi nejběžnější varianta,“ konstatuje Jana Vlková. „Je to jídlo jako dělané na přechod sezon. Obsahuje špek na jarní chlad, vejce jako symbol probouzejícího se života i očistné zelené svěží listy.“ 

Ingredience na salát pro 4 osoby: 400 g pampeliškových listů, 200 g dobrého prorostlého tučného uzeného masa nebo špeku, sůl a pepř, 4 lžíce balzamikového octa, 4 vejce a 100 až 200 ml 8% octa na vaření vajec. 

Tipy pro obměnu salátu

Pampelišky zůstávají, ostatní lze různě nahradit: vejce mohou být vařená na tvrdo a nakrájená na plátky nebo kostičky, čímž se eventuálně umoří aktuální velikonoční zásoby. Špek zastoupí krutonky z bílého i tmavého chleba osmažené na oleji.

Pampeliškové listy dobře omyjte a nakrájejte napříč na plátky nebo užší nudličky. Používejte raději spodní části listů, špičky bývají hořké. Uzené maso nakrájejte na kostičky a orestujte na rozpálené pánvi. Přidejte ocet, nalijte na pampelišky a zamíchejte, aby se marináda dostala ke každému kousku. Osolte a opepřete.

Uveďte do varu asi jeden litr vody, osolte, přidejte ocet. Vajíčko vždy rozklepněte do šálku a pomalu pusťte do vroucí vody. Vařte pět minut. Vylovte pěnovačkou, dejte na salát a ihned podávejte. 

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Další z rubriky

Špatná štětka, špatný šťouch. Co musíte vědět, než se pustíte do čištění komína

I když se doba změnila, základ práce je pořád vylézt na střechu a zkontrolovat...

Než poprvé po zimě poprvé roztopíte kamna na chatě nebo chalupě, měli byste si připomenout, že dobře vyčištěný a...

Kotlety na gril zkuste naplnit sýrem a šunkou a potírejte máslem s chilli

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování...

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování trošku jinak – fádní vepřové kotlety...

PORADNA: Bojím se, že si zabouchnu dveře. Existuje řešení?

Problémy s klíči jsou nejen problémem žen.

Čtenářka Jana bydlí v pronájmu a má jen jednu soupravu klíčů od bytu. Tak trochu trpí fóbií, že vyjde na chodbu, dveře...

Najdete na iDNES.cz