Čtyři finty pro ztracené vejce tak, aby se vám vždycky povedlo

aktualizováno 
Televizní kuchaři milují recepty se ztraceným vejcem. Má to znít, jako že toto je nejvyšší meta kulinářského umění. Přitom na přípravě není nic světoborného. A je ostuda, že ji nezvládají ani mnozí profesionálové.

Ztracené vejce je například základním stavebním kamenem pochoutky vejce benedikt s holandskou omáčkou.

Kdo je fanouškem televizních pořadů o vaření, občas zaznamená, že z původního frajerského poučování televizního diváka zůstane pocit rozpačitosti. Naposledy například minulou středu dopoledne v pořadu Kluci v akci. Buď chtěli být vtipní a dělali si přitom ze sebe legraci, anebo ho prostě opravdu spolehlivě neumí.

Abychom však byli spravedliví, ani "božský Zdéňa" Pohlreich není dokonalý. Určitě jste zaregistrovali, že výsledek na kameru byl někdy podstatně horší než výsledná fotka uvařeného jídla. Takže to šlo až na druhý pokus.

Voda se nesmí prudce vařit, jinak se vejce roztrhá.

Voda se nesmí prudce vařit, jinak se vejce roztrhá.

Ztracené vejce v kulajdě

Ztracené vejce v kulajdě

Metod, jak spolehlivě "problém vejce" vyřešit, je několik. Většinou se do kastrolku s vodou vlije trocha octa, stačí například dvě lžíce. Kyselé prostředí totiž pomáhá tomu, aby se bílek zcelil a držel pohromadě u žloutku.

Například kuchař Václav Frič však používá jinou fintu. Tvrdí, že v dobách, kdy teprve získával praxi, ho naučili vyklepnout vajíčko do misky s octem a teprve pak vlít do vařící vody. Podle něj tak lze spolehlivě udělat ztracených vajec hodně najednou.

Podle kuchařů lze ztracené vejce vytvořit dokonce i bez octa, ovšem jen v případě, že je čerstvé. To ovšem má zaručené jen ten, kdo chová slepice. My ostatní musíme pracovat s tím, co doneseme domů ze samoobsluhy.

Podívejte se na video, jak Pohlreich připravuje ztracené vejce a využije ho k přípravě selského salátu.

Ať už se kloníte ke kterékoli metodě, pro praxi domácího kuchtíka bych já osobně preferoval způsob číslo jedna. A během tréninku na pololetní praktické zkoušky v kuchtické škole jsem koupil platíčko vajec a při experimentování jsem si zafixoval několik drobností, které vám přinesou stoprocentní spolehlivost.

1. Výběr hrnce: je vhodnější vybrat větší průměr. Až v něm vytvoříte vír, vydrží déle než v malém kastrůlku.

2. Var: k mnoha nezdarům dochází kvůli tomu, že necháte vodu příliš silně vřít. Bílek se pak roztrhá a máte po efektu. Vodu roztočte ve fázi, kdy se na dně teprve začínají tvořit bubliny, voda má zhruba 80 °C.

3. Nalévání do hrnce: vejce rozklepněte do mělké misky nebo hrníčku. Pak ho opatrně, třeba i přes lžíci vlijte do víru. Když se trefíte úplně do středu, bude naprosto dokonale kruhové. Daleko efektnější je, když ho umístíte lehce od středu. Bude mít tendenci se mírně rozvinout jako kometa, vy pak bílek lžící obmotáte kolem žloutku tak, abyste dosáhli kulovitého tvaru. Na talíři to vypadá daleko efektněji.

4. Doba vaření: záleží na tom, jak chcete mít vejce tekuté, obvykle stačí tři až čtyři minuty. Pokud si děláte vejce do zásoby, opatrně je můžete přemístit do vedlejšího hrnce se studenou vodou, aby se zastavila tepelná úprava a zůstalo uvnitř tekuté.

Jaké vychytávky k přípravě ztraceného vejce používáte vy? Podělte se s ostatními v diskusi.

Autor:

Nejčtenější

Jedovatá zmije. Pokud vás uštkne, nepanikařte a nezaškrcujte, radí znalec

Zmije obecná (Vipera berus)

Už je to tu zase. Lidé si stěžují, že se zmije přemnožily a jsou letos nebezpečnější než kdy dřív. Ale je to hloupost,...

Zatočte se škůdci na zahradě. Poradíme, jak se zbavit mšic či padlí

S mšicemi si nejlíp poradí slunéčko sedmitečné.

Vrcholící léto je pro nejrůznější zahradní škůdce ráj. Na zahradě vám může řádit třeba krtek, ve skleníku molice či...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

Kopr vonný voní, chutná a umí léčit. Vypěstujete si ho doma

Zdánlivě obyčejný kopr pomáhá s trávením a umí i léčit.

Kopře, je mi díky tobě dobře, dalo by se říci. Nebýt kopru, byla by česká kuchyně ochuzena o jednu z nejoblíbenějších...

OBRAZEM: Houbová smršť od Brd přes Vysočinu až po Ostravsko

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše...

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše dokumentace ukazuje, že podzimní sezona...

Další z rubriky

V USA našli dvouhlavou želvu. Nemůže za to radiace, ale genetická mutace

Dvouhlavá želva v Show Jana Krause

Želví „mutantku“ se dvěma hlavami objevili ochránci přírody na břehu Atlantiku. Bizarní stvoření má prý docela obyčejný...

VIDEO: Točené zmrzliny nemusí být jen z prášku, jde to i z pravého ovoce

Zmrzlina patří k létu, jen ne každá se vyrábí poctivě z původních ingrediencí.

U běžné točené zmrzliny, kterou si koupíte na ulici, si téměř s jistotou můžete být jistí, že je vyrobená z prášku...

Urodily se cukety? Připravte si pyré do zásoby nebo se pstruhem

Pyré z cukety si dokonce můžete zmrazit, v mrazáku vydrží celou zimu. A třeba...

Zelenina, na první pohled vzdáleně podobná okurce, avšak odlišné chuti, má nízkou kalorickou hodnotu a je vhodná při...

Najdete na iDNES.cz