Neděle 20. září 2020, svátek má Oleg
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 20. září 2020 Oleg

Pár tipů, co s koledou, aby se vám vařená vejce nepřejedla

  1:30aktualizováno  1:30
Mísa vařených vajec se po včerejší pomlázce najde ve spoustě domácností. K jaru to patří a vaječná bomba po dlouhé zimě organismu neublíží. Ideální příležitost oprášit osvědčené vaječné recepty nebo vyzkoušet nějaké nové.

Výborný jarní salát získáte kombinací čerstvého hlávkového salátu, lehce povařeného zeleného chřestu, vařených vajíček a balkánského sýra. | foto: Profimedia.cz

Naše tělo po zimě přivítá o vejce obohacený jídelníček s povděkem. Doplní nejen kvalitní bílkoviny, aminokyseliny, vitaminy A, D, E, K, ale i vápník, železo, selen a další cenné látky. Vajíčka tak pomáhají nárůstu svalové hmoty, zvyšují výkonnost a vyživují mozek.

Přebírejte a chlaďte

Pokud jste to ještě neudělali, tak vařená vajíčka pečlivě přeberte a nejdříve zpracujte ta nakřapnutá. Vajíčko je křehké zboží a ne každý koledník s ním tak nakládá.

Loupání vařených vajec nepatří právě k nejoblíbenějším činnostem.Jak řekl včera dopoledne Hobby.cz pětiletý Tomáš, který si nesl z koledy domů v košíku potlučenou celou polovinu kraslic: "Mám toho moc, tak mi to z toho košíku pořád padá." Jenže tatínkové na tom nebývají o mnoho lépe, proto málokterá koleda dorazí domů na stůl bez úhony.

I ta vařená vajíčka, která jsou celá, mají ale obal částečně prostupný pro různé organismy a plísně. Nikdy byste je tedy neměli nechávat ležet při pokojové teplotě, natož někde na sluníčku! Vždy je co nejdříve uložte do chladničky. Dobře provařená vajíčka vydrží při teplotě 5 až 10 °C přibližně deset dní.

Každý má svůj recept

I kdyby vařená vajíčka vydržela pouze týden, je to spousta času. Můžete si v klidu rozmyslet, jak je zpracujete tak, abyste si je užili, a přitom se vám nepřejedla.

Téměř v každé rodině se dědí recept na nějaký ten vajíčkový salát nebo pomazánku.Oblíbené jsou především nejrůznější vajíčkové saláty a pomazánky. Příprava bývá rychlá, s pečivem mísa takové dobroty ze stolu rychle zmizí. Vajíčka stačí například pokrájet na kostičky nebo nastrouhat, přidat k nim nadrobno pokrájenou cibulku, kyselé okurky, případně i nastrouhaný křen a rozmíchat tuto směs podle chuti buď s ochucenou majonézou nebo kysanou smetanou.

Zkuste se také poptat v práci, třeba si s kolegy nějaké osvědčené recepty rádi vyměníte. A nebo zabrouzdejte po internetu, to je v tomto směru studnice přímo bezedná. Dva recepty přidává i Hobby.cz, jeden rychlý, ale výborný, druhý časově náročnější, ale zato efektní. Oba jsou z kuchyně mistra kuchaře Petra Stupky.

Netradiční vaječné recepty:

BAVORSKÝ BRAMBOROVÝ SALÁT
Na bavorský bramborový salát potřebujete 500 g vařených brambor, 4 natvrdo uvařená vejce, olej, med, kysanou smetanu, ocet a sůl, jarní cibulky

Oloupaná vejce rozdělte na bílky a žloutky. Bílky nasekejte na kostičky, lehce je osolte a promíchejte spolu s nasekanou zelenou částí cibulek. Žloutky nastrouhejte do misky, přidejte trochu oleje, octa, soli a jemně nasekanou bílou část cibulek. Vše důkladně umíchejte na hladkou hmotu, tu pak zjemněte medem, kysanou smetanou, případně povolte mlékem. Ještě horké vařené brambory vložte na talíř, přelijte žloutkovým dresinkem a posypte bílky s cibulkou. Máte-li možnost, doplňte mladými špenátovými listy, polníčkem a podobně.


VAJEČNÝ ASPIK

Na litrovou formu vaječného aspiku si připravte 6 vařených vajec, 120 g majonézy, 60 g hořčice, 150 g šunky v plátcích, sůl, pažitku, 100 g suché želatiny, sůl, ocet, případně mletý pepř a další koření

Tento recept je časově náročnější, ale výsledek stojí za to. Nejprve si připravte čirý aspik tak, že práškovou želatinu rozmícháte ve studené vodě (v poměru poloviční dávky tekutiny, než je uvedeno na sáčku). Vše osolte a okyselte a nechte ve vodní lázni zahřát na teplotu nad 60 stupňů, tedy zhruba až neudržíte v lázni prst. Aspik případně dochuťte, například prosátou vegetou. Vařená vejce oloupejte a oddělte bílky a žloutky. Žloutky nastrouhejte do misky s majonézou a hořčicí, přidejte sůl, trochu octa a posekanou pažitku. Vše promíchejte. Bílky také nastrouhejte a nechte je zvlášť na ozdobu. Do formy nalijte nejprve první vrstvu čirého a lehce zředěného aspiku s nasekanou pažitkou, nechte zatuhnout v lednici, pak přidejte další vrstvu s bílky, přidejte rolky stočené z dušené šunky a opět nechte mírně zalité ztuhnout.
V poslední fázi nalijte do žloutkové směsi neředěný, ještě teplý aspik, vzniklou hmotou dolijte formu a nechte ztuhnout v lednici, nejlépe do druhého dne. Aspik z formy vyjmete nejlépe tak, že na chviličku zahřejete formu teplou vodou. Nejprve však nožíkem projeďte hranici aspiku a formy, kde aspik většinou pevně přisychá.

  • Nejčtenější

Český rybář šel lovit candáty, z vody vytáhl dvoumetrového sumce albína

Velkých sumců albínů, kteří jsou pro rybáře něčím mimořádným, se na našich svazových vodách příliš nechytá. Obrovského...

Hlavně bílé hřiby leckde rostou v nebývalém množství. Pochlubte se úlovky

Zajímavým úkazem i pro mykology je množství, v jakém teď rostou hřiby. Nelze to samozřejmě říci plošně o celém území...

Krab modrý likviduje rybáře, rozšířil se kvůli oteplování

Má pěkná azurová klepeta, ale je postrachem albánských rybářů. Kvůli klimatickým změnám a námořnímu provozu se krab...

Finalisté MasterChefa vařili s rodinou, Pavlínu ty emoce málem stály krk

V soutěži MasterChef bojuje o titul posledních šest amatérských kuchařů, o to bolestivější už je pro ně každé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Strhující fotografie počasí. Podívejte se na nejlepší letošní snímky

Výběr z finálových fotografií soutěže Weather Photographer of the Year 2020 vyzařuje sílu jedinečného okamžiku, jaké...

V Česku jsou houbařské žně. Podívejte se, kde rostou nejvíc

Premium Když zaprší a pak se oteplí, přijdou houby, shodují se mykologové. A opravdu přišly. Nejvíc je hřibů smrkových. Velké...

Když ne jeho, tak aspoň jeho dítě! Psycholog Šmolka nejen o zoufalých milenkách

Premium Ve třiceti už se neprovdáš. Věta, kterou kdysi běžně slýchaly dívky nad třicet let, považované už za staré panny. Dnes...

Nemá smysl sportovce zavírat do karantény, říká fyzioterapeut Kolář

Premium Fyzioterapeut a léčitel slavných sportovců Pavel Kolář míní, že opatření proti viru jsou nekoncepční a budou mít dopady...

  • Další z rubriky

Známe vítěze soutěžního grilu. Nejlepší známku měl recept na pověšené kuře

Soutěž Celé prázdniny jste posílali fotografie a recepty pokrmů z grilu. Nejlepší z nich jsme postupně zveřejňovali. Nyní...

Vybudujte si domácí posilovnu. Slušné vybavení pořídíte do pár tisíc

Premium Nemusíte investovat desítky tisíc korun. Slušné vybavení pro domácí posilovnu pořídíte i za pět tisíc. Vylepšíte si...

Finalisté MasterChefa vařili s rodinou, Pavlínu ty emoce málem stály krk

V soutěži MasterChef bojuje o titul posledních šest amatérských kuchařů, o to bolestivější už je pro ně každé...

Strhující fotografie počasí. Podívejte se na nejlepší letošní snímky

Výběr z finálových fotografií soutěže Weather Photographer of the Year 2020 vyzařuje sílu jedinečného okamžiku, jaké...

Vyzkoušeli jsme eRoušku 2. Podívejte se, jak může pomoci i vám

Největší nadějí na zpomalení šíření covidu-19, která navíc nikomu nezkomplikuje život, je malá aplikace pro chytré...

Volali ji k večeři, ale nepřišla. Zemřela s ohořelým mobilem v ruce

Patrně neoriginální příslušenství si vybralo další z mnoha obětí. Stala se jí šestnáctiletá thajská školačka. Poté, co...

Benešová: Nečekala jsem, že synova svatba bude tak emocionálně náročná

Závěr prázdnin byl pro Lucii Benešovou ve znamení svatebních příprav. K oltáři dovedla svého nejstaršího syna Luciána,...

Microsoft vytáhl servery z oceánu, jejich nízká poruchovost překvapila

Z mořského dna u skotského souostroví Orkneje námořníci vylovili datacentrum společnost Microsoft. Za více než dva roky...

Porno je reklama na fitness, říká jeden z nejstarších českých pornoherců

Je obsazovaný do pornoscén z kategorie „old and young“. Není divu, s natáčením začal před svou padesátkou a točí už...