Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pár tipů, co s koledou, aby se vám vařená vejce nepřejedla

  1:30
Mísa vařených vajec se po včerejší pomlázce najde ve spoustě domácností. K jaru to patří a vaječná bomba po dlouhé zimě organismu neublíží. Ideální příležitost oprášit osvědčené vaječné recepty nebo vyzkoušet nějaké nové.
Výborný jarní salát získáte kombinací čerstvého hlávkového salátu, lehce povařeného zeleného chřestu, vařených vajíček a balkánského sýra.

Výborný jarní salát získáte kombinací čerstvého hlávkového salátu, lehce povařeného zeleného chřestu, vařených vajíček a balkánského sýra. | foto: Profimedia.cz

Naše tělo po zimě přivítá o vejce obohacený jídelníček s povděkem. Doplní nejen kvalitní bílkoviny, aminokyseliny, vitaminy A, D, E, K, ale i vápník, železo, selen a další cenné látky. Vajíčka tak pomáhají nárůstu svalové hmoty, zvyšují výkonnost a vyživují mozek.

Přebírejte a chlaďte

Pokud jste to ještě neudělali, tak vařená vajíčka pečlivě přeberte a nejdříve zpracujte ta nakřapnutá. Vajíčko je křehké zboží a ne každý koledník s ním tak nakládá.

Loupání vařených vajec nepatří právě k nejoblíbenějším činnostem.Jak řekl včera dopoledne Hobby.cz pětiletý Tomáš, který si nesl z koledy domů v košíku potlučenou celou polovinu kraslic: "Mám toho moc, tak mi to z toho košíku pořád padá." Jenže tatínkové na tom nebývají o mnoho lépe, proto málokterá koleda dorazí domů na stůl bez úhony.

I ta vařená vajíčka, která jsou celá, mají ale obal částečně prostupný pro různé organismy a plísně. Nikdy byste je tedy neměli nechávat ležet při pokojové teplotě, natož někde na sluníčku! Vždy je co nejdříve uložte do chladničky. Dobře provařená vajíčka vydrží při teplotě 5 až 10 °C přibližně deset dní.

Každý má svůj recept

I kdyby vařená vajíčka vydržela pouze týden, je to spousta času. Můžete si v klidu rozmyslet, jak je zpracujete tak, abyste si je užili, a přitom se vám nepřejedla.

Téměř v každé rodině se dědí recept na nějaký ten vajíčkový salát nebo pomazánku.Oblíbené jsou především nejrůznější vajíčkové saláty a pomazánky. Příprava bývá rychlá, s pečivem mísa takové dobroty ze stolu rychle zmizí. Vajíčka stačí například pokrájet na kostičky nebo nastrouhat, přidat k nim nadrobno pokrájenou cibulku, kyselé okurky, případně i nastrouhaný křen a rozmíchat tuto směs podle chuti buď s ochucenou majonézou nebo kysanou smetanou.

Zkuste se také poptat v práci, třeba si s kolegy nějaké osvědčené recepty rádi vyměníte. A nebo zabrouzdejte po internetu, to je v tomto směru studnice přímo bezedná. Dva recepty přidává i Hobby.cz, jeden rychlý, ale výborný, druhý časově náročnější, ale zato efektní. Oba jsou z kuchyně mistra kuchaře Petra Stupky.

Netradiční vaječné recepty:

BAVORSKÝ BRAMBOROVÝ SALÁT
Na bavorský bramborový salát potřebujete 500 g vařených brambor, 4 natvrdo uvařená vejce, olej, med, kysanou smetanu, ocet a sůl, jarní cibulky

Oloupaná vejce rozdělte na bílky a žloutky. Bílky nasekejte na kostičky, lehce je osolte a promíchejte spolu s nasekanou zelenou částí cibulek. Žloutky nastrouhejte do misky, přidejte trochu oleje, octa, soli a jemně nasekanou bílou část cibulek. Vše důkladně umíchejte na hladkou hmotu, tu pak zjemněte medem, kysanou smetanou, případně povolte mlékem. Ještě horké vařené brambory vložte na talíř, přelijte žloutkovým dresinkem a posypte bílky s cibulkou. Máte-li možnost, doplňte mladými špenátovými listy, polníčkem a podobně.


VAJEČNÝ ASPIK

Na litrovou formu vaječného aspiku si připravte 6 vařených vajec, 120 g majonézy, 60 g hořčice, 150 g šunky v plátcích, sůl, pažitku, 100 g suché želatiny, sůl, ocet, případně mletý pepř a další koření

Tento recept je časově náročnější, ale výsledek stojí za to. Nejprve si připravte čirý aspik tak, že práškovou želatinu rozmícháte ve studené vodě (v poměru poloviční dávky tekutiny, než je uvedeno na sáčku). Vše osolte a okyselte a nechte ve vodní lázni zahřát na teplotu nad 60 stupňů, tedy zhruba až neudržíte v lázni prst. Aspik případně dochuťte, například prosátou vegetou. Vařená vejce oloupejte a oddělte bílky a žloutky. Žloutky nastrouhejte do misky s majonézou a hořčicí, přidejte sůl, trochu octa a posekanou pažitku. Vše promíchejte. Bílky také nastrouhejte a nechte je zvlášť na ozdobu. Do formy nalijte nejprve první vrstvu čirého a lehce zředěného aspiku s nasekanou pažitkou, nechte zatuhnout v lednici, pak přidejte další vrstvu s bílky, přidejte rolky stočené z dušené šunky a opět nechte mírně zalité ztuhnout.
V poslední fázi nalijte do žloutkové směsi neředěný, ještě teplý aspik, vzniklou hmotou dolijte formu a nechte ztuhnout v lednici, nejlépe do druhého dne. Aspik z formy vyjmete nejlépe tak, že na chviličku zahřejete formu teplou vodou. Nejprve však nožíkem projeďte hranici aspiku a formy, kde aspik většinou pevně přisychá.

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Prvorepublikovou zahradu v Kroměříži rodina zachovala, včetně růží a pivoněk

9. května 2024

Soutěž Zahrada u rodinné vilky budovaná před 85 lety, na níž se zachovala řada původních dřevin a keřů,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

Kakao není jen laskomina. Sníží tlak, ochrání chrup, povzbudí imunitu i pleť

10. května 2024

Potěší, pohladí po duši, zahřeje a hlavně je zdravé. Díky tomu lze kakao použít vícero způsoby:...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Milujete zahradničení? Luxusní knihy Zelenina z ekozahrady rozdány

29. dubna 2024,  aktualizováno  7.5 11:28

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

Ostrov nabídl k adopci přemnožené kozy. Zaplavily ho žádosti z celého světa

11. května 2024  8:45

Malý italský ostrov Alicudi se snažil zbavit přemnožených divokých koz, a tak je na začátku dubna...

VIDEO: Co chutná líp, sekaný, nebo mletý burger? Vyzkoušejte to podle videa

11. května 2024

Průvodci grilovacím pořadem si tentokrát vzali do parády jeden z nejznámějších pokrmů na grilu –...

Kakao není jen laskomina. Sníží tlak, ochrání chrup, povzbudí imunitu i pleť

10. května 2024

Potěší, pohladí po duši, zahřeje a hlavně je zdravé. Díky tomu lze kakao použít vícero způsoby:...

Jací jste v kuchyni, jak si umíte užít jídlo? Prozradí to váš horoskop

10. května 2024

Potrpíte si na dobré jídlo a pití, nebo slupnete cokoliv, co vám přijde pod ruku? Každé znamení to...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...