Keramické nože, kuchyňský komfort bez broušení

Drahé keramické nože někomu mohou připadat jako přechodný módní výstřelek, navíc ne zrovna levný. Ve skutečnosti ale nadělají spoustu práce a vydrží ostré i více než tři roky...
Nejvyšší řada od Kyocery Kyotop

Nejvyšší řada od Kyocery Kyotop | foto: Kyocera

Kdo je prodává

Několik let byl na trhu jediný výrazný prodejce, společnost Janus, která prodává značku Kyocera. Brzy se ale bude muset vážně potýkat s konkurentem Ceratio. Ten navíc zahájil kampaň masivní reklamou a zaváděcími cenami, kterým Kyocera zatím nemůže konkurovat. Je ale fakt, že Kyocera nabízí daleko širší sortiment několika řad v různých cenových relacích, Cerazio má v nabídce jen několik typů nožů. Aby toho nebylo málo, zpovzdáli jako "černý vzadu" se na výpad na prahu léta chystá český výrobce Tescoma, který přijde s vlastní řadou AZZA.

Keramické nože jsou pro většinu z nás velkou neznámou. Nestojí právě málo, proto se většina lidí oprávněně ptá, zda se vyplatí zaplatit například dva tisíce korun i více za jediný nůž. Řežou opravdu tak dokonale, jak se traduje, anebo jde o bublinu a módní záležitost, která za několik let vyšumí? A musí se brousit, anebo je má člověk "až nadosmrti"?

Pravda je někde uprostřed. Keramické nože jsou tvrdší než kovové, proto nepotřebují každodenní přebrušování ocílkou jako ocelové. Při běžném domácím provozu podle zkušeností vydrží ostré tři i více let, profesionální kuchař bude brousit zhruba po roce. Řežou opravdu dobře, nikdy však nemohou klasické nože stoprocentně nahradit. Daní za vysokou tvrdost je jejich křehkost, proto se nedoporučuje sekat s nimi například kosti. Vystačí se s nimi ale pro většinu běžných prací v kuchyni.

Co říká kuchař

"Kdo je zvyklý pracovat s precizně nabroušenými kvalitními ocelovými noži, které jsou ostatně taky drahé, neprožije při prvním použití keramického až takové překvapení," říká Petr Stupka, kterého znáte například z pořadu o vaření Prima vařečka. "Problém je v tom, že minimálně 90 % domácích uživatelů si nůž neumí správně nabrousit a s ocílkou se může spíše zranit. Pro tyto kuchaře je pak keramický nůž vynikající, protože v domácím provozu několik let vydrží ostrý," vysvětluje. Podle něho se pak výměna letitého neošetřovaného nože za keramický rovná vstupu do ráje.

Z čeho se vyrábějí

Keramický versus ocelový nůžK výrobě se používá oxid zirkoničitý, oxid hlinitý a další keramické látky. Oproti oceli, která mívá tvrdost 5-6 stupňů Mohsovy stupnice, keramika vykazuje tvrdost přes 8 stupňů Mohsovy stupnice, diamant pak 10 stupňů. Keramika se lisuje pod vysokým tlakem a vypaluje při teplotě přes 1 000 °C.

Na co si dát pozor

Keramické nože se hodí pro teplou i studenou kuchyniAč mohou keramické nože léta dobře sloužit, je třeba dát si při práci pozor na některé zvláštnosti. Uživatel by se měl vyvarovat pádu nože na zem - jelikož je křehký, mohlo by se poškodit nejen ostří, ale mohla by se ulomit i špička nože.

Stejný problém může nastat i při mytí v myčce. Ne že by se ostří poškodilo stykem s ostatním nádobím, ale v prudkém proudu vody hrozí, že ostří tak prudce narazí například na sklenici, že se odlomí jeho kousek. Nicméně - který z pokročilých kuchtíků by dával nože do myčky?

Drobná "poranění" lze přebrousit, podomácku se to ale nedoporučuje. Jednou za několik let se nůž odnese tam, kde byl koupen. Dovozce ho pak odešle na firemní centrálu, která vlastní speciální diamantovou brusku. Na německých stránkách Kyocery lze sice mezi výrobky najít i ruční diamantový brousek, výsledek ale může být sporný. Je to podobný rozdíl, jako když si nabrousíte kovový nůž podomácku anebo ho svěříte nožíři.

Jak se krájí s keramickým nožem?

Pro vitaminy

Sady se prodávají v různé barevnostiZastánci zdravé výživy se z keramických nožů mohou také radovat. Keramika by neměla absorbovat chuť ani zápach krájených potravin. Potraviny krájením nezískají kovovou pachuť, jak se často stává při použití ocelových nožů, které zanechávají v potravinách kovové mikročástice. Keramické nože by měly uchovat jídlu jeho čerstvou chuť a ovoce a zelenina po krájení nezhnědne.

Někteří znalci tvrdí, že ve chvíli, kdy do jakékoliv zeleniny či ovoce zakrojíte kovovým nožem, vznikne poměrně silný elektrický článek. Vyprodukovaná elektřina pak prostoupí celou dužinou a nastartuje rozklad enzymů a vitaminů. A to údajně mnohem intenzivněji než vroucí voda. Zelenina a ovoce nakrájené kovovým nástrojem tak přichází téměř okamžitě o velkou část cenných vitaminů a enzymů.

Není každý fanouškem biostravování, nicméně pro někoho to může být dostatečný argument.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Český vědec jako první vyfotil tajemnou huňatou velekrysu, měří téměř metr

Obří krysa měří 85 cm, váží téměř 2 kg, jde o největšího hlodavce Austrálie a Oceánie a mladý český vědec František Vejmělka ji jako první na světě zdokumentoval na tropickém ostrově Nová Guinea....

Po dvaceti letech zahrada vyzrála do podoby krajiny s nadčasovým domem

Při budování zahrady si málokdo umí představit, jak bude vypadat za pár let či desetiletí. Pokud má opravdu promyšlenou podobu, bývá to radost – zahrada dozraje a měla by plnit svou funkci podobně,...

Přítulnou zelenou potvůrku si ochočte. Vyčistí lymfu, pomůže s celulitidou

Možná se vám na procházce přichytil na rukáv či nohavici, svízel zvaný přítula si však zaslouží víc než jen nařknutí z otravného plevelu. Umí pomoci s otoky, celulitidou i jarní únavou, stačí se...

Snili o zahradě na Slapech. Teď o ni s vášní pečují, na polosamotě i bydlí

Soutěž

„Od útlého dětství mě maminka vedla k péči a poznávání rostlin na zahradě i v lese. Pěstovali jsme snad vše, co je možné v našich podmínkách pěstovat. Možná i toto byl impuls odstěhovat se na takovou...

Zahrada jako obývák se vzrostlými břízami, přívětivá pro lidi i jezevčíky

Na velmi omezeném prostoru u městské vily a sochařského atelieru měla vzniknout klidná a pohodová zahradní oáza, kde si najde své místo každý člen domácnosti včetně dvou jezevčíků. Od nich se odvíjel...

Ryba na gril patří. Tipy na přípravu i pár neprůstřelných receptů

Léto a nažhavený gril k sobě prostě patří. Proč ale grilování trochu neodlehčit? Zkuste si místo steaku z červeného masa nebo burgeru dopřát alespoň párkrát za sezonu rybu. Kromě lehčího jídelníčku...

23. května 2025

Tajemství zdravé a lesklé psí srsti. Klíčem je správná výživa a péče

Každý z majitelů psů rád slyší pochvalná slova komentující vzhled čtyřnohého člena rodiny. Hustá a lesklá srst je výsledkem mnoha různých faktorů, z nichž největší vliv má výživa. Chcete-li tedy na...

23. května 2025

Za tulení v posteli tisíc navíc. Mazlichůvy a venčitelky jsou stále žádanější

Premium

Alík je na procházce se svou opatrovnicí. Jeho majitel od ní dostává videa a fotografie, na kterých je vidět, jak je pes spokojený a veselý. Psů, kteří mají své pečovatelky, přibývá. „Když se blíží...

22. května 2025

Igelitový střapec se hne a psi vyrazí za ním. V Česku poprvé závodí chrti z celého světa

Na rozlehlé louce je nataženo lano, na němž je upevněna návnada v podobě kusu kožešiny s igelitovými střapci. Na začátku trasy stojí dvě chovatelky se svými psy. Jakmile se dá návnada do pohybu,...

22. května 2025  17:04

Díky Zoo Praha v červnu odletí do Kazachstánu dalších osm koní Převalského

V červnu proběhne transport dalších osmi vybraných koní Převalského do Zlaté stepi ve středním Kazachstánu, jak ve středu oznámila Zoo Praha, která hraje v příběhu posledního divokého koně zásadní...

22. května 2025  11:25

Čas samosběru jahod se blíží. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… Již brzy dozraje první letošní nadílka. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

22. května 2025  9:07

Jahody je potřeba sbírat opatrně. Správné skladování prodlouží jejich čerstvost

Jahody jsou oblíbená letní pochoutka. Abychom si je ale mohli vychutnat co nejdéle, je třeba je sbírat opatrně a promyšleně je skladovat, aby vydržely dlouho čerstvé.

22. května 2025

Češi se chystají na samosběr. Letos budou třešně opravdu sladké

Po loňském roce, kdy jarní mrazy v mnoha regionech České republiky zničily úrodu, se letos zdá, že se dočkáme bohatší sklizně. Kam a kdy se vydat na samosběr třešní v roce 2025?

22. května 2025

Zahrada jako obývák se vzrostlými břízami, přívětivá pro lidi i jezevčíky

Na velmi omezeném prostoru u městské vily a sochařského atelieru měla vzniknout klidná a pohodová zahradní oáza, kde si najde své místo každý člen domácnosti včetně dvou jezevčíků. Od nich se odvíjel...

22. května 2025

V létě může vaše zahrada trpět suchem. Zajistěte jí dostatek vláhy

Přestože jarní deště byly vydatné, během léta naše zahrady brzy vyprahnou a připomínají saharskou poušť. Jak připravit zahradu na horké letní dny, aby byla stále svěže zelená, plná barevných květin a...

21. května 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rozjeďte svou jarní čajovou party, je ideální čas vyrazit s košíkem na bylinky

V květnu je ideální čas vyrazit ven s košíkem a nůžkami, protože příroda nabízí celou náruč bylinek plných léčivé síly. Které si rozhodně nasušit na čaj a kde je hledat?

21. května 2025

Od figurek k živým Predátorům. Jak se rodí unikátní česká komunita

Premium

Klan Predators CZ/SK je jediná česko-slovenská cosplay skupina, která s vášní oživuje různá monstra, ikonické sci-fi a hororové postavy. Především proslulé Predátory a Vetřelce. „Loví“ ve filmech,...

21. května 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.