Keramické nože, kuchyňský komfort bez broušení

aktualizováno 
Drahé keramické nože někomu mohou připadat jako přechodný módní výstřelek, navíc ne zrovna levný. Ve skutečnosti ale nadělají spoustu práce a vydrží ostré i více než tři roky...

Nejvyšší řada od Kyocery Kyotop | foto: Kyocera

Kdo je prodává

Několik let byl na trhu jediný výrazný prodejce, společnost Janus, která prodává značku Kyocera. Brzy se ale bude muset vážně potýkat s konkurentem Ceratio. Ten navíc zahájil kampaň masivní reklamou a zaváděcími cenami, kterým Kyocera zatím nemůže konkurovat. Je ale fakt, že Kyocera nabízí daleko širší sortiment několika řad v různých cenových relacích, Cerazio má v nabídce jen několik typů nožů. Aby toho nebylo málo, zpovzdáli jako "černý vzadu" se na výpad na prahu léta chystá český výrobce Tescoma, který přijde s vlastní řadou AZZA.

Keramické nože jsou pro většinu z nás velkou neznámou. Nestojí právě málo, proto se většina lidí oprávněně ptá, zda se vyplatí zaplatit například dva tisíce korun i více za jediný nůž. Řežou opravdu tak dokonale, jak se traduje, anebo jde o bublinu a módní záležitost, která za několik let vyšumí? A musí se brousit, anebo je má člověk "až nadosmrti"?

Pravda je někde uprostřed. Keramické nože jsou tvrdší než kovové, proto nepotřebují každodenní přebrušování ocílkou jako ocelové. Při běžném domácím provozu podle zkušeností vydrží ostré tři i více let, profesionální kuchař bude brousit zhruba po roce. Řežou opravdu dobře, nikdy však nemohou klasické nože stoprocentně nahradit. Daní za vysokou tvrdost je jejich křehkost, proto se nedoporučuje sekat s nimi například kosti. Vystačí se s nimi ale pro většinu běžných prací v kuchyni.

Co říká kuchař

"Kdo je zvyklý pracovat s precizně nabroušenými kvalitními ocelovými noži, které jsou ostatně taky drahé, neprožije při prvním použití keramického až takové překvapení," říká Petr Stupka, kterého znáte například z pořadu o vaření Prima vařečka. "Problém je v tom, že minimálně 90 % domácích uživatelů si nůž neumí správně nabrousit a s ocílkou se může spíše zranit. Pro tyto kuchaře je pak keramický nůž vynikající, protože v domácím provozu několik let vydrží ostrý," vysvětluje. Podle něho se pak výměna letitého neošetřovaného nože za keramický rovná vstupu do ráje.

Z čeho se vyrábějí

Keramický versus ocelový nůžK výrobě se používá oxid zirkoničitý, oxid hlinitý a další keramické látky. Oproti oceli, která mívá tvrdost 5-6 stupňů Mohsovy stupnice, keramika vykazuje tvrdost přes 8 stupňů Mohsovy stupnice, diamant pak 10 stupňů. Keramika se lisuje pod vysokým tlakem a vypaluje při teplotě přes 1 000 °C.

Na co si dát pozor

Keramické nože se hodí pro teplou i studenou kuchyniAč mohou keramické nože léta dobře sloužit, je třeba dát si při práci pozor na některé zvláštnosti. Uživatel by se měl vyvarovat pádu nože na zem - jelikož je křehký, mohlo by se poškodit nejen ostří, ale mohla by se ulomit i špička nože.

Stejný problém může nastat i při mytí v myčce. Ne že by se ostří poškodilo stykem s ostatním nádobím, ale v prudkém proudu vody hrozí, že ostří tak prudce narazí například na sklenici, že se odlomí jeho kousek. Nicméně - který z pokročilých kuchtíků by dával nože do myčky?

Drobná "poranění" lze přebrousit, podomácku se to ale nedoporučuje. Jednou za několik let se nůž odnese tam, kde byl koupen. Dovozce ho pak odešle na firemní centrálu, která vlastní speciální diamantovou brusku. Na německých stránkách Kyocery lze sice mezi výrobky najít i ruční diamantový brousek, výsledek ale může být sporný. Je to podobný rozdíl, jako když si nabrousíte kovový nůž podomácku anebo ho svěříte nožíři.

Jak se krájí s keramickým nožem?

Pro vitaminy

Sady se prodávají v různé barevnostiZastánci zdravé výživy se z keramických nožů mohou také radovat. Keramika by neměla absorbovat chuť ani zápach krájených potravin. Potraviny krájením nezískají kovovou pachuť, jak se často stává při použití ocelových nožů, které zanechávají v potravinách kovové mikročástice. Keramické nože by měly uchovat jídlu jeho čerstvou chuť a ovoce a zelenina po krájení nezhnědne.

Někteří znalci tvrdí, že ve chvíli, kdy do jakékoliv zeleniny či ovoce zakrojíte kovovým nožem, vznikne poměrně silný elektrický článek. Vyprodukovaná elektřina pak prostoupí celou dužinou a nastartuje rozklad enzymů a vitaminů. A to údajně mnohem intenzivněji než vroucí voda. Zelenina a ovoce nakrájené kovovým nástrojem tak přichází téměř okamžitě o velkou část cenných vitaminů a enzymů.

Není každý fanouškem biostravování, nicméně pro někoho to může být dostatečný argument.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Další z rubriky

O venkovní žaluzie je třeba pečovat i v zimě. Hrozí hlavně přimrznutí

Venkovní žaluzie dostávají zabrat při venkovním sněžení.

Venkovní žaluzie prokazují velkou službu nejenom přes léto, ale i v zimě, kdy chrání před chladem a před nechtěnými...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Zimní malta pomůže zachránit stavbu, ale nepodceňujte předpověď počasí

Pokud je zima mírná, není třeba skončit se stavbou.

V běžných podmínkách by se stavební práce neměly provádět při teplotách pod 5 °C. V případě mírné zimy je však možné...

Najdete na iDNES.cz