Nově objevené restaurace pro gurmány. Nejlepší je na jihoafrické pláži

  0:19aktualizováno  0:19
Nenápadná malá restaurace v pobřežním městečku Paternoster, téměř dvě stě kilometrů severně od Kapského města, se stala prvním vítězem hlavního ocenění nově udělovaných gastronomických cen World Restaurant Awards. V dalších kategoriích uspěly především evropské podniky.

Vítězem hlavního ocenění nově udělovaných gastronomických cen World Restaurant Awards se stala maličká jihoafrická restaurace Wolfgat. | foto: Facebook / Wolfgat

Cílem nově udělovaných gastronomických cen je propagace naprosté různorodosti mezinárodní gastroscény. Porota složená z desítek šéfkuchařů, restauratérů či foodkritiků z celého světa udělila hlavní cenu maličké, vcelku nenápadné restauraci Wolfgat situované na jihoafrické pláži. 

Vítězná restaurace Wolfgat

Nenápadný restaurant ležící u pláže v pobřežním městečku zaujal porotu nejen svou úžasnou rustikální atmosférou. Svou roli v udělení hlavní ceny sehrálo i používání lokálních plodin, které rostou přímo mezi zdejšími dunami.

Šéfkuchař Kobus Van der Merwe prosazuje v podniku se zhruba dvěma desítkami míst pro hosty koncept používání vlastních surovin velmi rázně. Vyrábí si i svůj vlastní chléb či máslo. Jeho restaurace, která má jen hrstku zaměstnanců, získala ocenění i v kategorii podniků nacházejících se mimo hlavní turistické zóny.

Jeden z organizátorů ocenění a autor známého gastronomického průvodce Joe Warwick prohlásil, že smyslem nově udělovaných cen je představit lidem pestrost zajímavých podniků celého světa. „Starých i nových, z luxusních destinací i skromných nenápadných zařízení,“ uvedl.

Restaurace Wolfgat v pobřežním městečku Paternoster má pouhých dvacet míst pro...
Pohled do lednice podniku na lokální a čerstvé suroviny. (Wolfgat, World...
Restaurace Wolfgat v jihoafrickém pobřežním městečku je velmi nenápadná. (World...

Restaurace Wolfgat v pobřežním městečku Paternoster má úžasnou domáckou atmosféru.

Jedinečnou atmosféru porotci našli v Paříži i Tokiu

V dalších kategoriích se mezi oceněné dostaly převážně evropské podniky. Cenu za originalitu obdržela pařížská restaurace Le Clarence, která podle porotců skýtá takřka bezmeznou zábavnost a kreativitu.

Ocenění za společensky odpovědný přístup získal italský podnik Refettorio, který v několika zemích světa nabízí stravování lidem v nouzi. Cenu za spolupráci restaurace s dodavateli dostal podnik Paradiso z irského Corku a jejich dodavatelská farma Gortnanain.

Porota při hodnocení zavítala i na další kontinenty. Nejlepší nově otevřenou restaurací se stala Inua v japonské metropoli Tokiu, nejlepší atmosféru zase podle porotců najdete v podniku Vespertine v Los Angeles. Jedničkou mezi restauracemi, v nichž seženete místo i bez nutnosti rezervace, je pro změnu Mocotó v brazilském Sao Paulu.

Autoři: ,

Tipy na jaro


Nejčtenější

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Zakládáte či chcete měnit svou zahradu? Nejdříve si ujasněte koncepci

Patříte-li mezi společenské typy, můžete zahradu koncipovat jako velký obývák s...

Chystáte se vybudovat novou zahradu či změnit vzhled té stávající? Právě vám je tedy určen pětidílný seriál magazínu...

Další z rubriky

Atlas bylin: Detoxikace bez legrace aneb za játra silnější

Sadec konopic

O odstraňování škodlivin z těla se u zdravého člověka postarají jednotlivé orgány samy, takže současný trend používat...

PORADNA: Bojím se, že si zabouchnu dveře. Existuje řešení?

Problémy s klíči jsou nejen problémem žen.

Čtenářka Jana bydlí v pronájmu a má jen jednu soupravu klíčů od bytu. Tak trochu trpí fóbií, že vyjde na chodbu, dveře...

Pohlreich se vrací na obrazovky s grilováním steaků. Na řadě je T-bone

T-bone steak s gremolatou

Primácký pořad Rozpal to, šéfe! se šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem zahájil prvním dílem svoji jarní premiéru....

Najdete na iDNES.cz