Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Autor:
  17:10aktualizováno  3. prosince 13:20
Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV Prima začali točit bez jakýchkoliv předchozích zkušeností před kamerou, navíc po desetiletém úspěšném působení Zdeňka Pohlreicha. To chce nejen velkou odvahu.

Stejně jako nemohl být Zdeněk Pohlreich v Ano, šéfe Gordonem Ramsaym v Pekelné kuchyni, tak si také duo Pagana v podání matky Jitky a syna Santa musí najít v pořadu Ano, šéfová! na TV Prima svoji vlastní cestu.

Santo Pagana v rozhovoru uznal, že Zdeněk Pohlreich před nimi udělal spoustu práce, díky které si ho oba s mámou nesmírně váží: „Nelze ho nahradit, nicméně vidím výzvu v tom, že díky němu máme naopak na co navazovat a na čem stavět.“

A přiznává, že od „velkého šéfa“ toužil po radách ohledně natáčení. „Potkali jsme se dvakrát, z toho jsem ho jednou sám obsluhoval. A co mi řekl? Ať si hlavně nic neberu osobně,“ doplnil s úsměvem. 

A věří, že on i jeho matka - která pracovala třicet let v rodinné restauraci v Německu - mají díky svým vlastním zkušenostem s podnikáním v gastronomii i dalším majitelům restaurací co přinést. Uznává, že sám není kuchař, posun v kvalitě služeb ovšem podle něj není jen o jídle, jehož úroveň se v posledních letech - i díky Zdeňku Pohlreichovi - přece jen posunula výš. 

„Znuděná obsluha je konec,“ navazuje na svého syna Jitka Pagana, která nabízí srovnání s praxí v Německu, kde si své hosty opravdu hýčkají a snaží se je hlavně nezklamat. Tedy i co se týká kvality používaných surovin, kde vidí zkušená majitelka italské restaurace v centru Prahy také velký potenciál pro změnu. Protože od kvality surovin se odvíjí kvalita výsledku. 

Otázky na duo Pagana jste mohli pokládat ZDE

A také od kvalitního personálu, což je jedna z největších bolestí současné doby. „Proto já si svůj personál hýčkám, chci si ho udržet. Dokonce máme v naší restauraci o víkendu zavřeno, aby moji kuchaři a obsluha mohli být se svými rodinami,“ konstatuje Jitka Pagana s tím, že si to sama přála, když s manželem běhali celý týden po place, místo aby trávili neděli se svými dětmi. 

Aktuálně provozuje restauraci v centru Prahy již dvanáct let a díky zpětné vazbě stálých zákazníků si je jistá, že svou práci dělá dobře. I proto si troufá tvrdit, že majitel dobré restaurace nemusí být sám kuchařem. 

Sama by dala ruku do ohně jak za sebe, tak za obě své děti, které v restauračním provozu doslova vyrostly. A Santo má dnes restauraci na Mělníku, dcera úspěšně provozuje vlastní podnik v Německu. Ovšem bez znalosti profese to nejde. „V Čechách si dnes otevírá restauraci kdekdo,“ konstatuje Santo. S tím souvisí i mnoho problémů, se kterými se setkávají při natáčení pořadu. 

Okamžik pravdy podle obou nastává, když do restaurace přijdou hosté a objednají si. Oni jsou ti, kdo to ve výsledku zaplatí, proto je potřeba dát jim to nejlepší. „Kdo platí, má právo,“ uzavírá Santo téma. 

A jaké jsou zkušenosti dua Pagana z natáčení?

Po odvysílaných prvních třech dílech diváci nástupcům Zdeňka Pohlreicha vyčítají především to, že sami nevaří a jejich rady pro záchranu restaurací jsou příliš obecné. V pondělí večer však Prima odvysílá díl natočený na Lipně, tam  konečně uvidí, jak umí i Santo vzít vaření do rukou, podívejte se na ukázku: 

Ani o konflikty s majiteli restaurace ovšem v tomto dílu nouze nebude. „Nakolik jsou nahrané?“ zajímá čtenáře iDNES.cz jako diváky pořadu. 

Jitka a Santo Pagana

Jitka Pagana je rodilá Češka. Tři desetiletí žila v Německu, kde nasbírala zkušenosti v podnikání v gastronomii. Do Prahy se vrátila před 12 lety a po celou dobu tu provozuje vlastní italskou rodinnou restauraci, jak prozradila v nedávném rozhovoru.

Santo se narodil a vyrůstal v Německu, jeho otec je původem ze Sicílie. Proto má jeho čeština přízvuk a je někdy neohrabaná, přestože s mámou mluví česky a v dětství jezdil do Česka na prázdniny k babičce. Dnes provozuje vlastní restauraci v Mělníku.

Santo

Vyvolávat umělé konflikty podle něj vůbec není potřeba. „Vy se s těmi lidmi přímo na place po čtyři dny sžíváte, poznáváte je osobně, vznikají tam vazby, často si potykáte. A vy jim pak do očí musíte říct, co dělají špatně a co by měli změnit. Je logické, že se začnou bránit, někdy kolem sebe i kopou. Je to přirozená lidská reakce. Ale bez toho nemají šanci něco změnit. Tedy pokud vůbec chtějí,“ konstatuje Santo s narážkou nejen na díl natáčený na Lipně.  

Oba v rozhovoru také otevřeně prozradili, jaký byl střet s realitou a personálem v restauračních zařízeních v různých koutech naší republiky a co považují za největší nešvary české gastronomie. A to nejen ze zkušeností při natáčení, ale když si sami někam zajdou jako hosté.

Vstoupit do diskuse (78 příspěvků)

Nejčtenější

KVÍZ: Jak se vyznáte v pěstování, skladování a použití česneku?

Ilustrační snímek

Česnek je surovina, bez kterého neuvaříte skoro nic, pokud tedy nejste zarytý pekař, který pracuje jenom se sladkými ingrediencemi. Důležité je vědět, jak ho vypěstovat, kterou odrůdu zvolit, ale i...

Ulovil majestátního tygřího pstruha. Příběh mladého muškaře z Otavy

Soutěž
Maxův vysněný tygří pstruh

Z mladického snu o muškaření se zrodil Maxův životní úlovek. Patnáctiletý rybář, který své první krůčky u vody udělal s dědou, zasvětil svůj čas zdokonalování techniky na Otavě, aby ulovil bájného...

Se slepicemi už se Kotek z farmy nehne. Zasadil brambory, udělal drenáže

Prima TV, Farma Vojty Kotka

Duben je měsíc, kdy se každý farmář rozhodně má co otáčet. Natož začínající, jak opět zjistil Vojta Kotek, který si původně plánoval, že manželčiny narozeniny na Apríla oslaví přímo v Kozárovicích ve...

Za kobrami do haďárny k Budějovicím. Mají tu největší evropskou sbírku

Kobra quinejská je unikátní druh, popsaný teprve v roce 2018. Dvorská zoo je...

Představte si, že na jednom místě v Česku můžete vidět dvacítku druhů kober, včetně kobry královské. A legendární mambu černou jako bonus k tomu. Stačí zajet do Dvorce v jižních Čechách, jen 15...

Sýr jako klíč k prevenci demence? Japonská studie odhalila, jak ochránit mozek

ilustrační snímek

Nová studie přináší zajímavé zjištění: konzumace sýra jen jednou týdně by mohla pomoci snížit riziko rozvoje demence. Studie z Japonska naznačuje, že sýr by mohl mít ochranný účinek, který vědci...

Kdy sázet lilie a jak na to. Vyhněte se chybám, které ničí cibulky

Přejete si na léto vytvořit na zahradě předěl, například mezi užitkovými...

Lilie patří mezi nejpůsobivější květiny, jaké si můžete na zahradě vysadit. Potěší bohatými květy i nenáročným pěstováním. Poradíme, kdy lilie sázet, jak vybrat vhodné stanoviště a půdu i jak...

12. listopadu 2025

Dědův malý podběrák na to nestačil. Životní souboj se 161centimetrovým sumcem

Soutěž
Tomáš Hovorka a jeho obří sumec

Tento příspěvek do soutěže Můj nejlepší rybářský úlovek poslal Tomáš Hovorka. Líčí jeden z nejúžasnějších a nejnáročnějších soubojů s rybou, který mladý rybář zažil. Ukazuje nejen vzrušení z...

12. listopadu 2025

Za kobrami do haďárny k Budějovicím. Mají tu největší evropskou sbírku

Kobra quinejská je unikátní druh, popsaný teprve v roce 2018. Dvorská zoo je...

Představte si, že na jednom místě v Česku můžete vidět dvacítku druhů kober, včetně kobry královské. A legendární mambu černou jako bonus k tomu. Stačí zajet do Dvorce v jižních Čechách, jen 15...

12. listopadu 2025

Mám ráda prvotní šok, základ je třídění a pořadí. Češka o mistrovství světa v puzzle

Premium
Historicky první mistryně světa v jednotlivcích ve skládání puzzle Jana...

Snad každý někdy doma skládal puzzle. Ale zkusili jste si sestavit obrázek na čas? Jana Ondroušková v tom patří k nejlepším na světě. „Pokud slyšíte cizí potlesk, víte, že první nebudete,“ říká v...

11. listopadu 2025

Mláďata roku. V pražské zoo se podařil odchov kriticky ohrožených želv

V zoologické zahradě v Praze se poprvé podařil přirozený odchov pěti orlicií...

V zoologické zahradě v Praze se poprvé podařil přirozený odchov pěti orlicií bornejských. Líhnutí kriticky ohrožené želvy a její chov je podle chovatelů velmi náročný. Vylíhlé orlicie proto v pražské...

11. listopadu 2025  14:14

Hrabat, nebo nehrabat. Odpověď na otázku, kdy je listí vaším spojencem

Není nutné mít pod kontrolou každý lísteček. A když už listí uklízíte, využijte...

S příchodem listopadu se zahrada promění v galerii zlatavých a karmínových barev, ale s krásou přichází i věčná zahradnická otázka. Zatímco Shakespearův Hamlet řešil, zda „být, či nebýt“, majitele...

11. listopadu 2025

Zanedbali kastraci a nezvládli děsivé množení. Záchranáři jim odebrali 80 psů

Záběry ze záchrany

Záchranáři vyzvedli z domu v hrabství Bedfordshire 80 psů a jednu kočku. Šlo o to, že z původních dvou psů, které majitelé opomněli kastrovat, se tato smečka rozrostla do obřích rozměrů a jejich...

11. listopadu 2025

Lógr si sušte. Na zahradě funguje jako hnojivo, vylepšovač půdy i repelent

Prima TV, Zahradnice po ruce, Lenka Eywa, lógr. využití, zahrada

Jasně že kávovou sedlinu neboli lógr můžete do kompostu nebo vermikompostéru přidávat celou zimu. Ale také ho lze sušit a na jaře budete připraveni odpuzovat i sezonní škůdce. Každopádně lógr není...

11. listopadu 2025

Jasná obloha je roztouží. Musím odhadnout povahu jelena, líčí šampion ve vábení

Premium
Tomáš Třeský je mistrem republiky ve vábení jelenů. Jejich hlas dokáže...

Tomáš Třeský je mistrem republiky ve vábení jelenů. Jejich hlas dokáže napodobit tak, že zmate i zkušené dvanácteráky. „Jednou ke mně přišel tak blízko, že bych na něj skoro dosáhl. Vidět troubícího...

10. listopadu 2025

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku.

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji do trouby večer o den dříve a máte sváteční oběd jako malovaný.

10. listopadu 2025  16:27

Maminky rozhodly! Tohle jsou nejlepší porodnice v Česku pro rok 2025
Maminky rozhodly! Tohle jsou nejlepší porodnice v Česku pro rok 2025

Každá z nás chce rodit tam, kde se cítí bezpečně a kde se o ni i o miminko postarají s respektem. Proto už tradičně pořádáme hlasování o tu...

Z pastviny až na evropské pódium: Příběh Ekofarmy Kateřina

Ve spolupráci
Farma Kateřina

Rodinná farma manželů Loosových v Krušných horách začala nenápadně – jednou krávou a velkou vírou ve smysluplné ekologické hospodaření. Dnes se stará o stádo čítající až 150 kusů plemen Limousin a...

10. listopadu 2025

Cukrář Maršálek podlehl kouzlu zeleného čaje, je fajn i do rýžových knedlíčků

Josef Maršálek si zajel přímo do čínského Nanchangu, tedy do srdce světové...

Čaj jako jeden z nejstarších nápojů světa provází miliony lidí každý den, přesto jeho skutečné kouzlo zůstává mnohým skryto. Objevte svět podmanivých chutí, vůní a příběhů od indického Ásámu po...

10. listopadu 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.