Manuál, jak pěstovat ty nejběžnější bylinky. I v bytě či za oknem

aktualizováno 
Miniaturní zahrádka na okenním parapetu umožní sklízet čerstvé bylinky po celý rok. Většina z nich navíc potěší příjemnou vůní a kuchyni dodají na útulnosti. Jak je pěstovat, radí magazín DOMA MF DNES.
Část 1/18
Bylinky za oknem

Atraktivní vzhled bylinek i jejich vůně přímo vybízí k tomu, abyste je vysadili do nádob a pěstovali za oknem, na balkoně nebo na terase. Bylinky jsou nejlepší čerstvé a to je také důvod, proč je jejich domácí pěstování stále oblíbenější.

Tyto užitečné rostliny však nejsou pouhým obohacením rejstříku kuchařských přísad. Když je vysadíte do elegantních květináčů, promění se ve skvělou ozdobu kuchyně.

Bylinky můžete buď koupit jako sazeničky a ihned začít sklízet, nebo si počkat a vypěstovat si je ze semen, ať už v květináči, nebo na záhonu. Většině bylinek, zejména těm středomořským, vyhovuje dobře propustná zemina chudá na živiny.

Rozhodnete-li se pro květináč, nezapomeňte na vrstvu písku na dně nádoby, která zajistí odvod přebytečné vody. Pěstební nádoba má také mít ve svém dnu odtokový otvor. Jinak bývají kořeny přemokřené, hnijí a rostliny odumírají.

Autoři:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

Zahradu u Baťova domku zvládli přetvořit za sto tisíc, pomohli kamarádi

Terasu ze starých cihel doplnil nábytek ze zlínské produkce.

Proměna zahrady u jednoho z Baťových půldomků ve Zlíně vyžadovala citlivý přístup s respektem ke specifické historii i...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Další z rubriky

Zálesácký chleba zvládnete snadno i na grilu v polních podmínkách

Pečení chleba

Není to sice tradiční kvasový chléb, ten jen tak někdo nezvládne a jeho příprava potřebuje daleko více času. Ale jestli...

PORADNA: Bojím se, že si zabouchnu dveře. Existuje řešení?

Problémy s klíči jsou nejen problémem žen.

Čtenářka Jana bydlí v pronájmu a má jen jednu soupravu klíčů od bytu. Tak trochu trpí fóbií, že vyjde na chodbu, dveře...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Najdete na iDNES.cz