Manuál, jak pěstovat ty nejběžnější bylinky. I v bytě či za oknem

aktualizováno 
Miniaturní zahrádka na okenním parapetu umožní sklízet čerstvé bylinky po celý rok. Většina z nich navíc potěší příjemnou vůní a kuchyni dodají na útulnosti. Jak je pěstovat, radí magazín DOMA MF DNES.
Část 1/18
Bylinky za oknem

Atraktivní vzhled bylinek i jejich vůně přímo vybízí k tomu, abyste je vysadili do nádob a pěstovali za oknem, na balkoně nebo na terase. Bylinky jsou nejlepší čerstvé a to je také důvod, proč je jejich domácí pěstování stále oblíbenější.

Tyto užitečné rostliny však nejsou pouhým obohacením rejstříku kuchařských přísad. Když je vysadíte do elegantních květináčů, promění se ve skvělou ozdobu kuchyně.

Bylinky můžete buď koupit jako sazeničky a ihned začít sklízet, nebo si počkat a vypěstovat si je ze semen, ať už v květináči, nebo na záhonu. Většině bylinek, zejména těm středomořským, vyhovuje dobře propustná zemina chudá na živiny.

Rozhodnete-li se pro květináč, nezapomeňte na vrstvu písku na dně nádoby, která zajistí odvod přebytečné vody. Pěstební nádoba má také mít ve svém dnu odtokový otvor. Jinak bývají kořeny přemokřené, hnijí a rostliny odumírají.

Autoři:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

Nenechte se manipulovat psem z útulku, vychovejte ho, radí psí psycholog

Sandra dostane od psího psychologa jasné rady, jak fenku vychovávat a...

Mladá herečka Sandra je pro drobnou fenku Doui, kterou si vzala ze záchytné stanice, už několikátým páníčkem. A Doui je...

Další z rubriky

Jak se vyhnout salmonele. Dejte pozor na křížovou kontaminaci

Mezi jednotlivými operacemi v kuchyni si myjte ruce.

Při práci s kuřecím masem nebo vejci by se podle kuchařů mělo automaticky pracovat tak, jako by se předpokládalo, že...

Milujete industriální styl? Místo jarní výmalby zkuste betonovou stěrku

Efektu betonové stěrky na stěnách svého domova můžete docílit i sami, pokud si...

Charakteristická struktura surového přírodního betonu je pro řadu milovníků minimalismu přitažlivá natolik, že po ní...

Pletení posiluje mysl a zlepšuje motoriku nejen v dílně Hladce obrace

Nepravidelná setkání skupiny jménem „Hladce obrace“ může zdarma navštívit...

I zdánlivě banální aktivita, jakou je pletení, je pro seniory vhodnou preventivní metodou, jak udržovat bystrou mysl....

Najdete na iDNES.cz