Kerblík třebule
Nároky a rozmnožování: kerblík vyžaduje vlhkou a kyprou půdu, dává přednost polostínu, ale snese i slunce. Vysévejte postupně již od března. Semena nejlépe klíčí za chladného počasí, a to na světle, proto je nezahrnujte zeminou. Kvetoucí kerblík ztrácí typickou vůni.
- Péče: pravidelně zalévejte a odstraňujte plevel.
- Sklizeň a zpracování: šest až a osm týdnů po výsevu můžete sklízet listy. Pravidelně odstraňujte květní výhony. Nebo jej můžete sestřihnout celý s tím, že rostlina se už neobnoví. Typická vůně se zachová jen ve zmrazených listech. Sušením se aroma ztrácí.
- Použití: používejte ho jako petržel, ovšem pozor, vůní trochu připomíná anýz. Nadrobno nasekané listy kerblíku jsou vhodné do jehněčích a rybích pokrmů, zjemňují saláty a omáčky, bylinkové máslo a tvarohová jídla. Kerblík nikdy tepelně neupravujte.