Rozmarýna
Nároky a rozmnožování: vyžaduje propustnou, písčitou půdu a chráněné, slunné a horké místo. U nás se rozmnožuje jedině řízkováním v srpnu a dále se pěstuje pouze v nádobách.
- Péče: v teplých oblastech Evropy je rozmarýna zimovzdornou rostlinou. Ve střední Evropě, kde je nebezpečí silných mrazů, rozmarýnu na konci podzimu přeneste do chladné, bezmrazé, světlé místnosti. Starší rostliny na jaře seřízněte (nejvíce o třetinu).
- Sklizeň a zpracování: listy se sbírají v době květu od června do srpna. Suší se ve stínu nebo v sušičce při teplotě 40 °C. Přechovávejte je v tmavých vzduchotěsných dózách v chladu. Konce výhonů můžete odebírat po celé léto, sušit či nakládat do oleje či octa.
- Použití: větvičky rozmarýny povařte s pokrmem a na konci vaření je z pokrmu vyjměte. Jemně roztlučené je používejte v menším množství. Je typickým kořením pro jehněčí maso, pečenou rybu, těstoviny, omáčky, pizzu a jiné pokrmy italské a španělské kuchyně. Je součástí provensálského koření. Květy se používají ke zdobení jídel.