Dobromysl neboli oregano
Nároky a rozmnožování: vyžaduje stanoviště na plném slunci se suchou, propustnou půdou. Na přelomu března a dubna vysévejte semena přímo na venkovní záhon na povrch půdy. Od února je také možné předpěstovat si je na okenní polici.
- Péče: starší rostliny na jaře hluboce sestřihněte, aby v létě hustě obrostly. Nesnáší přemokření. V drsných polohách na zimu lehce zakryjte chvojím.
- Sklizeň a zpracování: listy a konce výhonů obsahují nejvíce vonných silic v době květu, a to těsně před polednem. Odstřihávejte kvetoucí nať i s olistěnou částí. Sestřihnutím pár výhonů těsně u země získáte nové se šťavnatými listy. Suší se zavěšená nebo v tenké vrstvě na řídkých sítech ve stínu či v sušičce při teplotě 35 °C. Ukládá se do tmavých vzduchotěsných dóz. Kvetoucí nať lze buď zmrazit v mikrotenovém sáčku nebo naložit do oleje.
- Použití: dobromysl je typické koření pro pizzu. Kořenitou notu propůjčuje také masu, těstovinám a zapékaným bramborám.