Úterý 24. listopadu 2020, svátek má Emílie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 24. listopadu 2020 Emílie

Pivo si vaří v paneláku a královsky se baví. Domácích vařičů přibývá

  0:19
Staletá tradice českého pivaření má nový fenomén. Stále víc lidí se baví samovýrobou a experimentováním s nekonečným vesmírem pivních chutí. Reportáž s jedním z nich přinesl magazín Víkend.

Ochutnávka – asi nejzajímavější fáze domácího vaření. | foto: archiv J. Kotrouše

Na první pivo zašel Jan Kotrouš (34) už kdysi v patnácti letech. „Hospodský tehdy naštěstí nechtěl občanku, takže to prošlo,“ vzpomíná IT specialista na dávno promlčený hřích mládí. „Láska na první ochutnání to sice nebyla, ale pivo mi postupně zachutnalo.“

Takové to domácí vaření...

Jako plnoletý začal objevovat různá piva, srovnávat a hodnotit. S kamarády spekulovali, jak by bylo fajn vlastnit pivovar. Místo toho si zřídil pivovárek doma. Klíčovým impulzem bylo přestěhování z garsonky do většího bytu. 

Jan měl náhle k dispozici budoucí dětský pokoj. Skladoval tam suroviny a kvasilo tam už uvařené pivo. Narozená dcera pak sice tekuté hobby vytlačila do chodby, ale v plánu už je rekonstrukce kuchyně. Vznikne tam pivovarnický koutek včetně varné aparatury a speciální lednice. Jan už dokonce plánuje, že si na chatě vypěstuje vlastní chmel. 

Děsíte se, že aktuální trend v Česku zvýší počet alkoholiků? Je to přesně naopak. „Není to chlastání, ale vychutnávání,“ vysvětluje Jan. „Domácího piva nevypijete pět litrů na posezení, jak se to občas stává v hospodě. Otevřete si jedno a užíváte si ho. Vaření vás vlastně vychovává k uměřenosti.“ 

Až to začne bublat

Takže hra. A fantazii se při ní meze nekladou. Jan každou várku pojmenuje jinak, třeba Rudý klokan, 100 let republiky nebo Vzpomínka na stromeček. Když se mu narodila dcera, na její počest uvařil Adélčinu pšenici. Sám si vyrábí i etikety. 

Nejraději má Jan svrchně kvašená aromatická piva typu IPA (India Pale Ale). Nesou v sobě příjemné ovocné tóny, aby posléze překvapily velmi výraznou chmelovou hořkostí. „Uragán chutí a vůní vás dostane hned při prvním napití.“ 

Domácí vařič navíc oceňuje, že takzvané „svrchňáky“ se vaří nejpohodlněji. „Nepotřebujete na to žádnou speciální technologii. V hospodě si rád dám i spodně kvašený ležák, který se hodí k jídlu, ale na domácí vaření je tento typ piv příliš složitý,“ přiznává Jan. „Spodňák musí dlouho zrát při teplotě jen asi šest stupňů Celsia, což v bytě nezajistíte. Museli byste mít sklep nebo speciální lednici.“ 

Se svrchně kvašenými pivy je to technologicky mnohem jednodušší. Do vody ve třicetilitrovém smaltovaném hrnci nasypete slad a vše zahříváte na 75 °C. Z výsledné sladiny pak scedíte mláto (vylouhovaný slad). Tekutinu přivedete k varu a nasypete do ní granulovaný chmel. Asi po hodině chmel oddělíte. 

„Tekutinu v hrnci roztočím vařečkou, takže si chmel sedne na dno,“ vypráví Jan. „Zůstane mi takzvaná mladina, kterou hadičkou stáhnu do kvasné nádoby.“ 

Chuťová špička

Na kvašení piva se používá plastový potravinářský kbelík se speciální kvasnou zátkou. Obsah se ale nejdřív musí důkladně vychladit, což se v paneláku dělá ve sprchovém koutě pomocí ledu. Pak už jen stačí přidat speciální pivovarské kvasnice a čekat, až to začne bublat. 

Když se objeví pěna, Jan ví, že je vše na správné cestě. Pivo nechá dokvasit, aby se všechen cukr přeměnil na alkohol. Pak ho stočí do lahví s patentními uzávěry, často od klasických pivovarů, jen si na ně nalepí vlastní etikety. 

Následuje přidání sekundárního cukru. „Kvasinky ho v lahvích sežerou, čímž vznikne oxid uhličitý,“ líčí domácí vařič důležitost tohoto kroku. „Lahve se natlakují a pivo dostane správný říz.“ 

Výsledný mok se pak už jen nechá uzrát. U svrchně kvašených piv stačí pokojová teplota, takže Jan může lahve skladovat ve skříni. Teoreticky hrozí nebezpečí výbuchu, při kterém by příliš aktivní kvasinky pivo rozmetaly po pokoji, ale Janovi se to ještě nestalo. Skříň, v níž dobíhá božská transmutace, pravidelně otevírá a ochutnává. 

Jan Kotrouš nejraději vaří svrchně kvašená aromatická piva typu IPA.

Jan Kotrouš nejraději vaří svrchně kvašená aromatická piva typu IPA.

Svrchně kvašené domácí pivo zraje při pokojové teplotě.

Svrchně kvašené domácí pivo zraje při pokojové teplotě.

Jan Kotrouš zdobí lahve vlastnoručně kreslenými etiketami.

Jan Kotrouš zdobí lahve vlastnoručně kreslenými etiketami.

„Svrchňáky začínají být pitelné už asi po týdnu,“ říká. „Otázkou ale je, kdy přijde chuťová špička. Várka od várky se to liší. Už se mi stalo, že jsem všechno pivo vypil a rozdal ještě před špičkou, nebo naopak nechal zrát příliš dlouho.“ 

Domácí pivo není unifikovaný tovární výrobek s normovanou chutí, ale živý organismus. Jeho vlastnosti můžete ovlivnit v celé řadě kroků. Záleží na typu sladu, době vaření, druhu chmele, použitých kvasinkách i teplotě kvašení. 

Právě v tom tkví podstatná část kouzla. Žádná várka není stejná. „Vždy se napůl strachujete a napůl těšíte, co z toho nakonec vyleze. Forrest Gump říkal, že život je jako bonboniéra – nikdy předem nevíš, co ochutnáš. Pro vaření piva to platí dvojnásob.“ 

Várky v Excelu

Kolik Čechů se vydalo stejnou cestou jako Jan, to se jen těžko odhaduje, ale jedno je jisté: stále jich přibývá. V několika uplynulých letech u nás vznikly speciální pivařské obchody, kde koupíte veškeré pomůcky a suroviny od sladu přes chmel až po kvasnice. 

Stále vzrůstající popularitu takzvaného homebrewingu dokládá i internet. Na klíčový řetězec slov „domácí vaření piva“ najde Google více než 45 tisíc českých odkazů. Na Facebooku fungují diskuzní skupiny, kde se můžete se zkušenými vařiči poradit o detailech. 

Pro pořádek dodejme, že před zahájením domácího vaření piva musíte podle zákona svůj záměr písemně ohlásit celní správě. Jan si v excelové tabulce vede pečlivou evidenci várek včetně poznámek, jak se mu povedly. „Jen ať přijdou na kontrolu,“ směje se. „Všechno mám v pořádku, dám jim i vzorek na ochutnání.“ 

Ročně si může uvařit jen dvě stě litrů, které nesmí prodávat. Vypije je sám nebo rozdá přátelům. Ale hlavně se u toho královsky baví.

Autoři:
  • Nejčtenější

Robotický vysavač jako špeh v domácnosti. Hackeři nepotřebují ani mikrofony

Robotické vysavače by mohly umožnit hackerům vzdáleně poslouchat rozhovory v domácnosti, přestože nejsou vybaveny...

Hovězí plec musí být úplně měkká, jinak se nedá jíst, radí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu pořadu Šéfem za pár minut zaměřil hovězí plec. To je partie výborného prorostlého...

Rekordman snědl 13 papriček, které by jiného zabily. A měl chuť na další

Osmačtyřicetiletý Radim Řehůřek z Radošova na Vysočině vytvořil v Pelhřimově nový český rekord v pojídání extrémně...

Namalujte strom a přečtěte si, co jste právě odhalili o své povaze

Na kus papíru načrtněte strom. Ze způsobu, jakým ho namalujete, se dá leccos vyčíst o vaší povaze. Přesvědčte se sami.

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kam s krabicemi? Vznikla mapa míst, kam přinést použité obaly a výplně

Přijde vám pár balíčků a najednou se doma nakupí několik krabic, nafukovací sáčky a jiné výplně. Co s nimi, když v...

Proč je Eva Burešová tak hubená? Promluvit ji donutila Prachařová s anorexií

Premium Herečka Eva Burešová (27) se zastala Mariany Prachařové (26), která přiznala anorexii. Hvězda Slunečné je ale sama kost...

Měli lepší stroje Sověti, nebo Američané? O jednom neobyčejném souboji

Premium Když autu dojde palivo těsně před čerpací stanicí, můžete ho k ní dotlačit. Ale co dělat, když se totéž stane letadlu...

Manažer postavil srub uprostřed chráněné oblasti. Tvrdí, že to je posed

Premium Nejprve tvrdil lidem, že je to seník. Když se o jeho stavbu začaly zajímat úřady, prezentoval ji jako posed. Ve...

  • Další z rubriky

Robotický vysavač jako špeh v domácnosti. Hackeři nepotřebují ani mikrofony

Robotické vysavače by mohly umožnit hackerům vzdáleně poslouchat rozhovory v domácnosti, přestože nejsou vybaveny...

Hovězí plec musí být úplně měkká, jinak se nedá jíst, radí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu pořadu Šéfem za pár minut zaměřil hovězí plec. To je partie výborného prorostlého...

Namalujte strom a přečtěte si, co jste právě odhalili o své povaze

Na kus papíru načrtněte strom. Ze způsobu, jakým ho namalujete, se dá leccos vyčíst o vaší povaze. Přesvědčte se sami.

Střešní okna a zásobník na dešťovku. Rekonstrukce přináší zrádné detaily

V dalším díle Fachmanů provázejícím rekonstrukcí staršího domu se řeší výběr a osazení střešních oken. A protože je...

Perte, sušte, neplýtvejte: Bosch radí, jak na to
Perte, sušte, neplýtvejte: Bosch radí, jak na to

Víte, že se při péči o prádlo často zbytečně plýtvá? Nejde přitom jen o vodu nebo energii, ale například také prací prostředek. A ušetřit lze také...

Jsem znechucená, říká Eva Burešová, kterou vyfotili s Forejtem z MasterChefa

Eva Burešová (27) a Přemek Forejt (33) byli společně vyfoceni, jak vycházejí z domu, kde herečka bydlí. Hvězda seriálu...

Svatební cesta byla fiasko, vztah zachránila Milešovka, tvrdí novomanželé

Poslední dvojicí, kterou dala dohromady věda pomocí testů připravenosti na vztah, atraktivity vzhledové i čichové a...

Dědička pivovaru Guinness je po smrti, zemřela na následky smolné nehody

V pouhých devatenácti letech zemřela dědička světoznámého irského pivovaru Guinness Honor Ulothová. Vnučka...

Fronty ještě přijdou, vláda zapomněla na rodiče s dětmi, tvrdí prodejci

Od rána obchodníci poprvé povinně počítají zákazníky, aby měl každý pro sebe 15 metrů čtverečních v přepočtu na plochu...

Vyšel seznam nejpoužívanějších hesel. Pokud tam najdete své, změňte ho

Uživatelé stále používají velmi jednoduchá hesla. Přitom platí, že pokud si ho snadno zapamatujete, je s největší...