Vaří pivo v garáži, zásobuje už okolní hospody. Z koníčka se stal kůň

aktualizováno 
Steve Whitworth si jen tak pro radost zřídil v garáži vlastní varnu piva. Jenže vaří tak dobré pivo, že se dostal do slavného pivního průvodce a dnes zásobuje několik hospod v okolí.

Jedenačtyřicetiletý Steve Whitworth s manželkou Charlottou | foto: Profimedia.cz

Koníček, kterým je domácí vaření piva, se bývalému podnikateli Stevovi tak trochu vymkl z ruky. Když vyklízel svoji garáž a zřídil si tam varnu piva, myslel, že bude zásobovat hlavně sebe a kamarády. Jenže pak dodal několik sudů do místní hospůdky a místním štamgastům přišlo jeho pivo zajímavé.

"Bavilo mě zkoumat, jak uvařit pivo, aby lidem skutečně chutnalo. A tak jsem kamarádům a známým dával ochutnávat a jejich připomínky jsem hned uplatnil při vaření další várky. Než se dostalo pivo do současné podoby, bylo to celkem padesát pokusů," řekl pro místní deník Birmingham Mail.

Domácí minipivovar Whithword

Domácí minipivovar Whithword

Příprava na expedici

Příprava na expedici

Stalo se ale to, co nikdo nečekal. Komisaři pivního průvodce Camra´s Good Beer Guide pivo ochutnali a zařadili ho do jubilejního 40. průvodce pro rok 2013. "Náš průvodce obsahuje 4 500 komunitních hospod, kde se podává pivo vysoké úrovně," komentuje to regionální ředitel průvodce Gary Timmins. "Naše hodnocení je zcela nezávislé, jde nám o to, aby si pivaři svoji pintu piva skutečně užili," ujišťuje o tom, že u nich žádné protekční podniky nikdo nenajde.

Homebrewing

Vlastní várku piva si můžete uvařit i vy. Na internetu se prodávají soupravy pro homebrewing a suroviny potřebné k výrobě piva. Více informací najdete ZDE.

V současné době má vaření piva Steve stále jen jako koníčka, ale vzhledem k tomu, že začal zásobovat už několik hospod v regionu, stráví v garáži asi 18 hodin týdně. Má tolik zakázek, že musel zvýšit výrobu a z původních dvou hektolitrů piva týdně je tak nyní hektolitrů osm. "Už se mi dokonce stalo, že jsem musel zaměstnat pomocníky, abych to zvládl," tvrdí amatérský pivovarník.

Jeho pivo se dokonce pod značkou Whitworth objeví na festivalu piva v Nottinghamu. A pro jednu hospodu bude vařit speciál na zakázku. Ačkoliv slíbil za odměnu manželce, která mu pomáhá, romantický zájezd do Paříže, budou muset zřejmě s výletem zatím počkat.

Autor:

Nejčtenější

Jedovatá zmije. Pokud vás uštkne, nepanikařte a nezaškrcujte, radí znalec

Zmije obecná (Vipera berus)

Už je to tu zase. Lidé si stěžují, že se zmije přemnožily a jsou letos nebezpečnější než kdy dřív. Ale je to hloupost,...

Zatočte se škůdci na zahradě. Poradíme, jak se zbavit mšic či padlí

S mšicemi si nejlíp poradí slunéčko sedmitečné.

Vrcholící léto je pro nejrůznější zahradní škůdce ráj. Na zahradě vám může řádit třeba krtek, ve skleníku molice či...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

Kopr vonný voní, chutná a umí léčit. Vypěstujete si ho doma

Zdánlivě obyčejný kopr pomáhá s trávením a umí i léčit.

Kopře, je mi díky tobě dobře, dalo by se říci. Nebýt kopru, byla by česká kuchyně ochuzena o jednu z nejoblíbenějších...

OBRAZEM: Houbová smršť od Brd přes Vysočinu až po Ostravsko

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše...

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše dokumentace ukazuje, že podzimní sezona...

Další z rubriky

Kalamáry s bůčkem místo guláše. Gastropunk si najde místo i na venkově

Šéfkuchař Daniel Holan

Šéfkuchař Daniel Holan, který věci dělá po svém, dokázal v malé obci na Berounsku vybudovat osobitou restauraci Corso,...

V USA našli dvouhlavou želvu. Nemůže za to radiace, ale genetická mutace

Dvouhlavá želva v Show Jana Krause

Želví „mutantku“ se dvěma hlavami objevili ochránci přírody na břehu Atlantiku. Bizarní stvoření má prý docela obyčejný...

Česko má bronz z mistrovství ve výrobě sushi. Kuchař ho servíroval i na skle

Talíř s edomao sushi

Richard Tomáš z pražské restaurace Yamato obsadil v japonském Tokiu třetí místo na mistrovství světa ve výrobě sushi....

Najdete na iDNES.cz