Koníček, kterým je domácí vaření piva, se bývalému podnikateli Stevovi tak trochu vymkl z ruky. Když vyklízel svoji garáž a zřídil si tam varnu piva, myslel, že bude zásobovat hlavně sebe a kamarády. Jenže pak dodal několik sudů do místní hospůdky a místním štamgastům přišlo jeho pivo zajímavé.
"Bavilo mě zkoumat, jak uvařit pivo, aby lidem skutečně chutnalo. A tak jsem kamarádům a známým dával ochutnávat a jejich připomínky jsem hned uplatnil při vaření další várky. Než se dostalo pivo do současné podoby, bylo to celkem padesát pokusů," řekl pro místní deník Birmingham Mail.
Stalo se ale to, co nikdo nečekal. Komisaři pivního průvodce Camra´s Good Beer Guide pivo ochutnali a zařadili ho do jubilejního 40. průvodce pro rok 2013. "Náš průvodce obsahuje 4 500 komunitních hospod, kde se podává pivo vysoké úrovně," komentuje to regionální ředitel průvodce Gary Timmins. "Naše hodnocení je zcela nezávislé, jde nám o to, aby si pivaři svoji pintu piva skutečně užili," ujišťuje o tom, že u nich žádné protekční podniky nikdo nenajde.
HomebrewingVlastní várku piva si můžete uvařit i vy. Na internetu se prodávají soupravy pro homebrewing a suroviny potřebné k výrobě piva. Více informací najdete ZDE. |
V současné době má vaření piva Steve stále jen jako koníčka, ale vzhledem k tomu, že začal zásobovat už několik hospod v regionu, stráví v garáži asi 18 hodin týdně. Má tolik zakázek, že musel zvýšit výrobu a z původních dvou hektolitrů piva týdně je tak nyní hektolitrů osm. "Už se mi dokonce stalo, že jsem musel zaměstnat pomocníky, abych to zvládl," tvrdí amatérský pivovarník.
Jeho pivo se dokonce pod značkou Whitworth objeví na festivalu piva v Nottinghamu. A pro jednu hospodu bude vařit speciál na zakázku. Ačkoliv slíbil za odměnu manželce, která mu pomáhá, romantický zájezd do Paříže, budou muset zřejmě s výletem zatím počkat.