Mulačovi začali vařit pivo v Radnicích už před rokem a za tu dobu zvýšili výrobu o třetinu - zhruba na 500 hektolitrů ročně.
"Zatím jsme pivo prodávali do okolních restaurací. Pivo tam lidem chutná, protože tam začali chodit i ti, kteří dříve nechodili," uvedla spolumajitelka pivovaru Lucie Mulačová.
Připomněla i to, že když se rodině naskytl pronájem hospody v Radnicích, rozhodli se, že to zkusí. "Uvidíme, jak nám to půjde. Je to malá hospůdka, kde budeme nabízet naše pivo, další nápoje a studenou kuchyni," popsala Mulačová.
V Kyšicích, kde v sobotu ve 14 hodin pokřtí nové pivo biskup František Radkovský, to vzali z druhého konce. Zde totiž fungovala restaurace a penzion, které vybudoval Petr Lang.
K němu se přidal bývalý spolumajitel polikliniky na Denisově nábřeží v Plzni Norbert Plch, který zdravotnické zařízení nedávno prodal a změnil druh podnikání.
"Pracoval jsem dvacet let ve zdravotnictví a usoudil jsem, že dozrál čas na změnu. Rozhodli jsme se rozšířit fungující restauraci o minipivovar. Začali jsme ho stavět letos v dubnu a nyní jsme ho dodělali," vylíčil Plch, který akci spolufinancoval.
Myslí si, že na trhu regionálních piv je ještě prostor. "Pokud bude o naše pivo zájem, můžeme několikanásobně rozšířit kapacitu ze současných 500 hektolitrů za rok. Naším cílem není čepovat pivo v naší hospodě, ale nabízet ho i do jiných restaurací. Dalším hospodským, kterým bude chutnat, ho budeme dodávat v sudech, později možná dojde i na lahvování," vysvětlil Plch.
Restaurace s penzionem v Kyšicích slouží tři roky. "Předtím to byla hospoda s buřtem a pivem a můj společník ji zrekonstruoval. Kromě minipivovaru v prvním patře přibyl salonek pro 60 lidí. Rozšířili jsme i penzion, který je nyní nad pivovarem v patře, kde jsou čtyři pokoje," popsal Plch.
Pivovar podle něj bude nabízet desítku s názvem Čeledín, dvanáctku Sedlák, jedenáctistupňového polotmavého Mouřenína a třináctistupňové pšeničné pivo Lanbert.
"Najali jsme sládka, který dříve pracoval v Plzeňském Prazdroji, ale nyní je léta na volné noze a pracuje pro několik pivovarů, třeba v jižních Čechách. Nám ale vyrobil pivo, které nám chutná, má originální recepturu a nikde jinde ho nekoupíte," vylíčil Plch
Velká část minipivovarů v kraji nabízí vlastní pivo i v jiných hospodách. Například Koutský pivovar zaváží 27 restauračních zařízení. A jeho okruh není malý. Z Koutu na Šumavě zaváží třeba restauraci v Tančícím domě v Praze.
Radnický pivovar pravidelně vyvěšuje na svých stránkách, kde je jeho pivo k mání. Třeba minulý čtvrtek to bylo ve Sportbaru v Radnicích, v restauraci Na Rozcestí v Oseku, v Lidovém domě v Cheznovicích a v hospodě U Dubu ve Stupně.