Chlebové kůrky proměňují v Londýně v pivo a ještě na tom vydělají

  0:16aktualizováno  0:16
V Londýně rozjeli v rámci boje proti plýtvání jídlem koncept, který by mohl inspirovat i české pivovarníky či pivaře. Čerstvý chléb, který se neprodá, tu svezou do pivovaru, kde ho podle belgické receptury zpracují na pivní mok. Stejně zužitkují i chlebové kůrky, které se okrájí ze sendvičů.

Chlebové pivo Toast lze koupit za tři libry i přes internet. Kam jde výtěžek, je jasné - zaplatí další kampaně zamezující plýtvání jídlem. | foto: http://www.toastale.com/

Za společensky prospěšnou snahou stojí britská nezisková organizace Feedback, která už od roku 2009 Brity upozorňuje na alarmující plýtvání potravinami a hledá v tomto směru nejrůznější inovativní řešení.

Novým projektem našel cestu, jak smysluplně zužitkovat přebytečný chleba, který se neprodá, i chlebové kůrky, které v občerstveních okrajují ze sendvičů a většinou končí v kontejneru.

Fotogalerie

Od konce ledna obojí svážejí do pivovaru Hackney Brewery. Tam chleba i kůrky umelou na strouhanku - obsahující tedy mouku, sůl a droždí - přidají sladový ječmen, chmel, pivovarské kvasinky a vodu. Opečená chlebová kůrka prý jako karamel vyvažuje hořkou chuť chmele a výsledkem je chuť obvyklá pro pšeničná piva. Ocenil ji i známý šéfkuchař Jamie Oliver, který v Británii bojuje za lepší jídlo ve školních jídelnách (více zde) a tvrdí, že nejlepší jídlo se vaří tam, kde je málo peněz (více čtěte zde).

Jantarově zbarvené pivo příznačně pojmenovali Toast, prodává se za tři libry a celý výtěžek jde na charitativní kampaně Feedbacku, který si dal za cíl skončit s plýtváním potravinami na všech úrovních potravinového systému. Věří, že by to v konečném důsledku snížilo i zatížení životního prostředí.

I doma občas zbývá chleba. Co z něj? Pivo nebo chleboráky

A nejen to, rádi by také inspirovali lidi, aby si sami vyzkoušeli domácí výrobu piva z chleba, který jim zbyl. A nereálné to jistě není, opravdu to lze doma poměrně snadno zvládnout (veškeré informace najdete v článku zde).

Pokud si na to přesto netroufáte, můžete si to poprvé zkusit pod dohledem sládka v některém z minipivovarů (reportáž zde). A příště už to zvládnete sami doma.

Koneckonců i u nás statistiky dokládají, že každý vyhodíme několik desítek kilogramů potravin ročně. I u nás kvůli tomu před pár lety vznikla iniciativa Zachraň jídlo (naposledy vykoupili a rozdávali nedokonalé vánočky, více zde), která se snaží jít příkladem a radit, jak v tomto směru ušetřit. Takže když vám doma zbyde chleba, můžete si podle nich upéct třeba chleboráky.

Autor:

Nejčtenější

Jižní Morava může za 50 let vypadat jako spálené vnitrozemí Středomoří

Jak bude vypadat Jižní Morava v roce 2069? Odborníci se shodují, že se oteplí...

Také jste četli, že u nás kvůli globálnímu oteplování vznikne step, či dokonce další Sahara? Tak zle nebude. Magazín...

Chtěl bydlet v lese. Tak postavil dům na kraji města a kolem vysázel stromy

Jezírko má plochu zhruba 1 000 metrů čtverečních, lesní porost okolo vznikl...

Takový malý soukromý les si pro sebe a svou rodinu založil na okraji Pardubic pan Milan. Takzvaně na zelené louce,...

Čtenáři ocenili citlivý přístup k téměř stoleté zahradě po předcích

Vítězné zahrady 1. kola soutěže Nejkrásnější zahrada

Celý týden měli čtenáři iDNES.cz možnost hlasovat a vybrat pětici nejkrásnějších zahrad, u nichž oceňují jak jejich...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Statek v malebném údolí s rozlehlou zahradou, které dopřávají volnost

Jezírko v zahradě založili rodiče před třiceti lety. (Statek v údolí na...

Téměř tři čtvrtě hektaru na jihovýchodním svahu a na něm zpustlá zahrada se starými třešněmi. To byla před třiceti lety...

Další z rubriky

Základem margarínu, náhražky másla pro námořníky, byl původně hovězí lůj

Náhražka másla - margarín se vyrábí už 150 let. Jen receptura se od té doby...

Přesně před 150 lety, 15. července 1869, přihlásil francouzský chemik a lékárník Hippolyte Mege-Mouriés patent na...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Znojemská, divoká svině v seně i jabkance: tak voní české regiony

Znojemská hovězí pečeně

Maso z divočáka pečené s voňavým senem nebo okurková omáčka známá už po staletí. České regiony nabízejí pozoruhodné...

Advantage Consulting, s.r.o.
TECHNOLOG - PŘÍPRAVÁŘ

Advantage Consulting, s.r.o.
Pardubický kraj, Kraj Vysočina
nabízený plat: 40 000 - 45 000 Kč

Najdete na iDNES.cz