Chlebové kůrky proměňují v Londýně v pivo a ještě na tom vydělají

  0:16aktualizováno  0:16
V Londýně rozjeli v rámci boje proti plýtvání jídlem koncept, který by mohl inspirovat i české pivovarníky či pivaře. Čerstvý chléb, který se neprodá, tu svezou do pivovaru, kde ho podle belgické receptury zpracují na pivní mok. Stejně zužitkují i chlebové kůrky, které se okrájí ze sendvičů.

Chlebové pivo Toast lze koupit za tři libry i přes internet. Kam jde výtěžek, je jasné - zaplatí další kampaně zamezující plýtvání jídlem. | foto: http://www.toastale.com/

Za společensky prospěšnou snahou stojí britská nezisková organizace Feedback, která už od roku 2009 Brity upozorňuje na alarmující plýtvání potravinami a hledá v tomto směru nejrůznější inovativní řešení.

Novým projektem našel cestu, jak smysluplně zužitkovat přebytečný chleba, který se neprodá, i chlebové kůrky, které v občerstveních okrajují ze sendvičů a většinou končí v kontejneru.

Fotogalerie

Od konce ledna obojí svážejí do pivovaru Hackney Brewery. Tam chleba i kůrky umelou na strouhanku - obsahující tedy mouku, sůl a droždí - přidají sladový ječmen, chmel, pivovarské kvasinky a vodu. Opečená chlebová kůrka prý jako karamel vyvažuje hořkou chuť chmele a výsledkem je chuť obvyklá pro pšeničná piva. Ocenil ji i známý šéfkuchař Jamie Oliver, který v Británii bojuje za lepší jídlo ve školních jídelnách (více zde) a tvrdí, že nejlepší jídlo se vaří tam, kde je málo peněz (více čtěte zde).

Jantarově zbarvené pivo příznačně pojmenovali Toast, prodává se za tři libry a celý výtěžek jde na charitativní kampaně Feedbacku, který si dal za cíl skončit s plýtváním potravinami na všech úrovních potravinového systému. Věří, že by to v konečném důsledku snížilo i zatížení životního prostředí.

I doma občas zbývá chleba. Co z něj? Pivo nebo chleboráky

A nejen to, rádi by také inspirovali lidi, aby si sami vyzkoušeli domácí výrobu piva z chleba, který jim zbyl. A nereálné to jistě není, opravdu to lze doma poměrně snadno zvládnout (veškeré informace najdete v článku zde).

Pokud si na to přesto netroufáte, můžete si to poprvé zkusit pod dohledem sládka v některém z minipivovarů (reportáž zde). A příště už to zvládnete sami doma.

Koneckonců i u nás statistiky dokládají, že každý vyhodíme několik desítek kilogramů potravin ročně. I u nás kvůli tomu před pár lety vznikla iniciativa Zachraň jídlo (naposledy vykoupili a rozdávali nedokonalé vánočky, více zde), která se snaží jít příkladem a radit, jak v tomto směru ušetřit. Takže když vám doma zbyde chleba, můžete si podle nich upéct třeba chleboráky.

Autor:

Nejčtenější

Jedovatá zmije. Pokud vás uštkne, nepanikařte a nezaškrcujte, radí znalec

Zmije obecná (Vipera berus)

Už je to tu zase. Lidé si stěžují, že se zmije přemnožily a jsou letos nebezpečnější než kdy dřív. Ale je to hloupost,...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

OBRAZEM: Houbová smršť od Brd přes Vysočinu až po Ostravsko

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše...

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše dokumentace ukazuje, že podzimní sezona...

Oživuji mrtvé látky, říká žačka Liběny Rochové. Prodává odpad z textilek

Módní designérka Lenka Vacková ve svém obchodu s látkami, které by jinak...

Designérka Lenka Vacková dává druhou šanci textiliím, které by jinak patrně skončily v kontejnerech či na skládce. Což...

Houbové dobroty k zakousnutí: zkuste pirohy, bramboráky, koláč i palačinky

Houbová smaženice v palačince

Párkrát zapršelo, je relativně teplo a houby konečně rostou. A pokud nemáte čas na procházku v lese nebo jste neměli...

Další z rubriky

Hřích proti zdravé výživě. Langoše vyrobíte doma za pár korun

Langoš s eidamen a kečupem

Langoš je legenda. Fast food, na který člověk dostává chuť kdykoliv jde kolem stánku, kde ho zrovna připravují. Láká...

VIDEO: Točené zmrzliny nemusí být jen z prášku, jde to i z pravého ovoce

Zmrzlina patří k létu, jen ne každá se vyrábí poctivě z původních ingrediencí.

U běžné točené zmrzliny, kterou si koupíte na ulici, si téměř s jistotou můžete být jistí, že je vyrobená z prášku...

Češi podceňují zabezpečení chalup, přitom v nich mají majetek za statisíce

Do zabezpečení chalupy by měl člověk investovat tři až pět procent ceny...

Letní dovolenou na chalupě už lidé dávno netráví v provizorních podmínkách. Chaty a chalupy se začínají vybavením a...

Najdete na iDNES.cz