Kopr je důležitá součást i zahraničních specialit, třeba řeckého tzatziki. Do jídla se původně nepřidával kvůli typické chuti a vůni, jako spíš proto, že zlepšuje stravitelnost pokrmů. Chuť je vlastně příjemný bonus navíc.
Kopr jako koření i léčivka |
Hlavním zdravotním benefitem kopru je, že podporuje tvorbu žaludečních šťáv, zlepšuje trávení, působí proti nadýmání, zmírňuje křeče ve střevech a žaludku a dodává chuť k jídlu. Tato bylinka působí i protizánětlivě a má čisticí účinky, a to jak na střeva, tak i na močové cesty a ledviny. Pomáhá při nespavosti, bolesti hlavy a psychickém vypětí. Při pravidelné konzumaci posiluje imunitu, takže se doporučuje i jako prevence infekčních nemocí.
Kromě bioaktivních silic obsahuje vitaminy A, C a vitaminy skupiny B, bioflavonoidy, kyselinu listovou, omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny, železo, draslík, zinek, vápník i hořčík. Díky nutričně bohatému složení prospívá kostem, vlasům či nehtům a pomáhá urychlit hojení ran.
OTESTUJTE SE, co víte o původu a účincích kopru |
Kopr se snadno pěstuje, lze ho sít od května až do srpna a už po šesti týdnech sklízet nať. Potřebuje světlo, teplo a vláhu, ale vyroste vám všude. I v truhlíku za oknem nebo v pokoji v květináči. Potřebuje jen dostatek světla.
Recept na krémovou kulajdu s koprem a hříbkyNa 4 porce potřebujete: 1 cibuli, 200 g mrkve, 200 g petržele, 200 g celeru, čerstvý kopr, sterilované hříbky, 4 vejce, 100 g másla, 250 ml smetany, 750 ml vývaru, ocet, pepř a sůl. Tradiční kulajdu s tradiční chutí můžete jako klasiku i servírovat. A nebo to zkusit moderně. Zeleninu očistěte, nakrájejte nadrobno a osmahněte na másle dozlatova. Zalijte vývarem a vařte doměkka. Přidejte smetanu a část čerstvého kopru, vše rozmixujte a ochuťte solí a pepřem. Ve vroucí vodě s octem připravte zastřená vejce (vaří se cca 4 minuty). Do talíře vložte vejce a sterilované hříbky a zalijte kulajdou. Posypejte zbytkem kopru. |
Nať se sklízí před rozkvětem a nejlepší je čerstvá. Chcete-li ji uchovat, lepší je ji zamrazit než sušit či nakládat. Část kopru také můžete nechat vykvést, abyste získali semena. Ta se sklízejí těsně před dozráním, květy jednoduše usušíte a semena vydrolíte.
Účinné látky sice obsahuje celá rostlina, tedy i nať, ale nejvíc jich je v semenech, z nichž se připravuje nálev k pití i zevnímu použití. Dají se také žvýkat pro osvěžení dechu a údajně i k posílení tvorby mateřského mléka. Miminkům se zase čaj z koprových semen podává proti bolení bříška, protože je jemnější než čaj z fenyklových semen.