Kopr vonný voní, chutná a umí léčit. Vypěstujete si ho doma

  0:09aktualizováno  0:09
Kopře, je mi díky tobě dobře, dalo by se říci. Nebýt kopru, byla by česká kuchyně ochuzena o jednu z nejoblíbenějších omáček, tradiční kulajdu, nebo o typickou chuť nakládaných okurek. Tato potravina však má i mnohé léčivé účinky.

Zdánlivě obyčejný kopr pomáhá s trávením a umí i léčit. | foto: Profimedia.cz

Kopr je důležitá součást i zahraničních specialit, třeba řeckého tzatziki. Do jídla se původně nepřidával kvůli typické chuti a vůni, jako spíš proto, že zlepšuje stravitelnost pokrmů. Chuť je vlastně příjemný bonus navíc. 

Kopr jako koření i léčivka

Hlavním zdravotním benefitem kopru je, že podporuje tvorbu žaludečních šťáv, zlepšuje trávení, působí proti nadýmání, zmírňuje křeče ve střevech a žaludku a dodává chuť k jídlu. Tato bylinka působí i protizánětlivě a má čisticí účinky, a to jak na střeva, tak i na močové cesty a ledviny. Pomáhá při nespavosti, bolesti hlavy a psychickém vypětí. Při pravidelné konzumaci posiluje imunitu, takže se doporučuje i jako prevence infekčních nemocí.

Kromě bioaktivních silic obsahuje vitaminy A, C a vitaminy skupiny B, bioflavonoidy, kyselinu listovou, omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny, železo, draslík, zinek, vápník i hořčík. Díky nutričně bohatému složení prospívá kostem, vlasům či nehtům a pomáhá urychlit hojení ran. 

OTESTUJTE SE, co víte o původu a účincích kopru

Kopr se snadno pěstuje, lze ho sít od května až do srpna a už po šesti týdnech sklízet nať. Potřebuje světlo, teplo a vláhu, ale vyroste vám všude. I v truhlíku za oknem nebo v pokoji v květináči. Potřebuje jen dostatek světla.

Recept na krémovou kulajdu s koprem a hříbky

Na 4 porce potřebujete: 1 cibuli, 200 g mrkve, 200 g petržele, 200 g celeru, čerstvý kopr, sterilované hříbky, 4 vejce, 100 g másla, 250 ml smetany, 750 ml vývaru, ocet, pepř a sůl.

Kulajda v moderním provedení, ale s tradiční chutí
Kulajda
Jihočeská kulajda

Tradiční kulajdu s tradiční chutí můžete jako klasiku i servírovat. A nebo to zkusit moderně.

Zeleninu očistěte, nakrájejte nadrobno a osmahněte na másle dozlatova. Zalijte vývarem a vařte doměkka. Přidejte smetanu a část čerstvého kopru, vše rozmixujte a ochuťte solí a pepřem. Ve vroucí vodě s octem připravte zastřená vejce (vaří se cca 4 minuty). Do talíře vložte vejce a sterilované hříbky a zalijte kulajdou. Posypejte zbytkem kopru.

Nať se sklízí před rozkvětem a nejlepší je čerstvá. Chcete-li ji uchovat, lepší je ji zamrazit než sušit či nakládat. Část kopru také můžete nechat vykvést, abyste získali semena. Ta se sklízejí těsně před dozráním, květy jednoduše usušíte a semena vydrolíte.

Účinné látky sice obsahuje celá rostlina, tedy i nať, ale nejvíc jich je v semenech, z nichž se připravuje nálev k pití i zevnímu použití. Dají se také žvýkat pro osvěžení dechu a údajně i k posílení tvorby mateřského mléka. Miminkům se zase čaj z koprových semen podává proti bolení bříška, protože je jemnější než čaj z fenyklových semen.

Autoři:

Nejčtenější

Pivo si vaří v paneláku a královsky se baví. Domácích vařičů přibývá

Ochutnávka – asi nejzajímavější fáze domácího vaření.

Staletá tradice českého pivaření má nový fenomén. Stále víc lidí se baví samovýrobou a experimentováním s nekonečným...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

Česku hrozí první mrazíky. Připravte se a zachraňte úrodu ze zahrádky

O zeleninu na zahrádce musíte řádně pečovat.

Letos hrozí podle meteorologů přízemní mrazíky poněkud dříve. Některé druhy zeleniny však ještě nestačily pořádně...

Houbové dobroty k zakousnutí: zkuste pirohy, bramboráky, koláč i palačinky

Houbová smaženice v palačince

Párkrát zapršelo, je relativně teplo a houby konečně rostou. A pokud nemáte čas na procházku v lese nebo jste neměli...

Nejlepší bio pochoutka roku je sušené maso. Je od mlsné kozy

Barbora Filípek Spitzová na své farmě

Na zemědělskou tradici svého otce i dědy Barbora Filípek Spitzová navázala teprve před čtyřmi lety, ale už nyní se jí...

Další z rubriky

Zahrada v lesích Vysočiny. Má plot, jezírko a roubenku po umělcích

Úpravu zahrady a vybudování jezírka nechali noví majitelé na odbornících.

Když se před deseti lety courali lesy na Vysočině kousek za Jihlavou, narazili na oplocený pozemek plný stromů, za...

Čtenáře nejvíc zaujala přírodní zahrada, kterou pomohly navrhnout děti

Vítězné zahrady 2. kola soutěže Nejkrásnější zahrada

Dvoukolovou soutěž Nejkrásnější zahrada jsme vyhlásili na počátku června. Do druhého kola jsme vybrali dvacet dva...

Česku hrozí první mrazíky. Připravte se a zachraňte úrodu ze zahrádky

O zeleninu na zahrádce musíte řádně pečovat.

Letos hrozí podle meteorologů přízemní mrazíky poněkud dříve. Některé druhy zeleniny však ještě nestačily pořádně...

Tam kde lišky dávají dobrou noc, zahrada přerostla přes plot k silnici

Jezírko dodává zahradě energii vody a jako vodní zdroj přitahuje spoustu...

Místo, které nebylo lehké vytvořit a všechny to stálo opravdu velké úsilí. Pro rodinu paní Renaty jeden z důvodů, proč...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz