Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zpracování ovoce

Podpora potence i náhražka cukru. Proč je karob superstar mezi pokrmy

Premium

Pochoutka Jana Křtitele, která voní jako lidské sperma, vyvažovaly se jí diamanty a používala se k mumifikaci mrtvých. Což je už samo o sobě poněkud skandální. Ale nebojte se, z následujících...

24. září 2024

Slívy, blumy, švestky. Jak se v nich vyznat a co nejlépe je zpracovat

Užívejte si naplno čas, kdy dozrává toto voňavé a šťavnaté, ale bohužel celkem málo trvanlivé ovoce. Slív je celá řada, ne každý se v nich vyzná, někdy shodu nenajdou ani botanici. Jisté je, že...

18. září 2024

Koupil zanedbaný statek a podlehl kouzlu jižních Čech. Ze zahrady udělal ráj

Soutěž

Přesně před dvanácti lety zakoupil čtenář Pavel po rodinné poradě malý jihočeský statek a na svá, jak říká, středně stará kolena začal k překvapení mnoha svých přátel chalupařit. Díky starému domu se...

7. srpna 2024

Třešně, višně, meruňky i hrušky, které nekoupíte. Ale vystavují je v Praze

Čačanka, švestka Černošická, rané hrušky Jakubky, různobarevné chrupky, staré odrůdy višní, které v obchodě rozhodně nekoupíte, ale na výstavě v pražském Domě ochránců přírody si je můžete až do...

12. července 2024

Co s nadúrodou rajčat, aby nepřišlo nic vniveč. Usušit, zamrazit, do kečupu

Vybujela vám náhle na zahrádce spousta rajčat a vy nevíte co s nimi? Rajčatových receptů jsou kvanta, ale je možné, že už vám toto ovoce leze krkem. Zkuste proto jiné varianty.

31. srpna 2023

Inspirujte se: okurky na oknech, jahody na sloupu i rajčata v paneláku

Soutěž

Letošní soutěž Nejkrásnější zahrada vrcholí a vy můžete zalistovat posledními čtyřmi vybranými zahradami našich čtenářů. Ve druhém kole jich je tedy dvacet a již od středy 23. srpna budete moci...

22. srpna 2023

Sedm tipů na domácí zavařování. Využijte, že teď je všude plno ovoce

Léto je v plném rozkvětu a nás čeká krásné období plné sluníčka, sladkého ovoce a lahodných chutí. Co všechno se dá z plodů připravit a jak na to? Poradíme vám. Vracíme se k tomu, co dělaly naše...

11. července 2023

Z polorozpadlé stodoly vybudovali chalupu, z pastviny rodinnou zahradu

Soutěž

Příběh venkovské zahrady „na samotě u lesa“ se začal psát na severním Plzeňsku již v roce 1986. Tedy ještě za „socíku“, kdy rodiče čtenářky Pavly koupili starou kamennou stodolu s kouskem pozemku....

16. června 2023

Jadérka jsou zdrojem vitaminů i minerálů. Mlsejte je a využijte v kuchyni

Často se jich při krájení ovoce či zeleniny zbavujeme a máme za to, že patří do koše. Chyba! Hroznová, dýňová nebo třeba jablečná jadérka obsahují spoustu zázračných látek, které hravě strčí do kapsy...

12. ledna 2023

Užijte si hrušky ve francouzském lahodném koláči podle cukráře Maršálka

Galette je termín z francouzské kuchyně, je to kulatý a křupavý koláč. V tom našem od cukráře Josefa Maršálka, příjemně podzimním, hrají hlavní roli sladké hrušky.

12. října 2022

Zavařujte o sto šest. Základem úspěchu je desatero rad našich babiček

Až se vás zima zeptá, co jste dělali v létě, ukažte jí plnou spíž lahodných džemů, marmelád, kompotů, zeleninových směsí nebo třeba sirupů. Bude fajn, když je budete mít z vlastních zásob, navíc...

20. září 2022

Červencová zahrada potřebuje vláhu, levandule ovšem skvěle zvládne sucho

Spousta lidí se tento měsíc vydá na dovolenou a nechá starost o svou zahradu na příbuzných, sousedech nebo přírodě. Ale hodně lidí naopak konečně odjede na delší dobu na svou chalupu nebo chatu a...

10. července 2022

Čerstvé třešně v bio kvalitě jsou v Praze zdarma. Ale musíte si je natrhat

Na území Prahy je více než šedesát veřejně přístupných ovocných sadů, které vznikly právě proto, aby pro Pražany produkovaly volně dostupné ovoce. A v jednom z nich, na Vrchu Třešňovka v pražských...

20. června 2022  14:56

Omlazující ovoce, tak nazývají goji v Číně. A pěstovat ho lze i u nás

Sice se většinou označují jako plody kustovnice čínské, ale mohou pocházet i z kustovnice cizí, popř. z hybridních druhů. Což nehraje roli, jejich plody, jimž se říká goji (godži), mají stejné, a to...

13. ledna 2022

Ovoce, které se sklízí až v zimě. Díky mrazu chutná jako džem z fíků

Ovoce, které se otrhává, až když ho políbí mráz. Hanlivě se mu říkává opičí zadek a správně dozrálé nevypadá zrovna vábně. To je mišpule obecná nebo také německá (Mespilus germanica), jeden z druhů...

10. ledna 2022  9:22

Ochutnejte i méně známé citrusy. Všechny obsahují minimum kalorií

Na přelomu roku obchody nabízejí velké množství cizokrajného citrusového ovoce. Na pomeranče, citrony či grepy jsme si dávno zvykli, ale co to ostatní? Víte jakou chuť mají třeba největší pomelo či...

30. prosince 2021

Jablka mají méně kalorií než sladké hrušky, ty přesto napomáhají hubnutí

Staré přísloví říká, že nemáme míchat jablka a hrušky dohromady. My je ale přesto porovnáme, abychom zjistili, co v sobě ukrývají. Jak proti sobě jablka a hrušky obstojí z hlediska chuti, obsahu...

28. listopadu 2021

Než je strčíte do mrazáku, zeleninu oblanšírujte, hrušky zalijte vínem

Stále ještě dozrává spousta lahodných ovocných i zeleninových plodů. Nemusíte mít vlastní zahradu, leckde se dá nakoupit i přímo zde dvora. Využijte toho, řada šťavnatých plodů si totiž můžete...

8. října 2021  8:10

Černé jeřabiny se řadí mezi superpotraviny, připravíte z nich džem i likér

Zná ji téměř každý, ale možná o tom ani neví. Aronie je totiž vznešený název pro starý známý jeřáb černý neboli temnoplodec. Dříve poměrně běžná a obyčejná plodina se dnes řadí mezi...

27. září 2021

Na třešňovici si pochutnají jen vytrvalci, nasbírat na kvas je pracné

Z pěstitelských pálenic po celém Olomouckém kraji je zase cítit nezaměnitelný odér. Rozběhla se totiž sezona pálení kořalky z ovoce ze zahrad a sadů lidí, kteří chtějí ovoce „uchovat“ v koncentrované...

3. září 2021  4:50

OBRAZEM: Sklizeň jahod má zpoždění, ale začalo se už sbírat i z pole

Sklizeň jahod je letos opožděná kvůli počasí o dva až tři týdny. Minulý týden se začalo sklízet ze skleníku, během tohoto se sklizeň konečně přesunula i na pole. Zajeli jsme se podívat, jak to...

11. června 2021

Ze zpustlého pozemku vyrostla ekofarma roku. V Komni to voní nejen švestkami

Premium

Po pěti letech se do Zlínského kraje vrací celostátní ocenění pro nejlepší ekologicky hospodařící farmu. Staly se jí Eko sady Komňa. V obci na Uherskohradišťsku pěstují a zpracovávají především...

4. června 2021

Slupky od banánů nevyhazujte. Skvěle hnojí, leští, dokonce i bělí zuby

Banánové slupky zdaleka nemusí mít doslouženo poté, co přestanou chránit měkkou dužinu oblíbeného ovoce. Dokonce by byla škoda nevyužít jejich potenciál a jen tak je vyhodit do odpadků. Zvládnou toho...

4. května 2021

Jablka vydrží čerstvá až do příští sklizně. Musíte je skladovat bez kyslíku

Zahrádkáři běžně skladují jablka ve sklepě, ale na jaře už mnohdy nebývají k jídlu. Je to nejen druhem odrůdy, kterou pěstujeme, ale i způsobem skladování. V domácích podmínkách nikdy nemůžeme...

15. dubna 2021

Je čas kaštanů. Vyrobte si tinkturu na bolavé klouby, svaly i křečové žíly

Čas padajících kaštanů byste neměli promeškat. Terapeutické účinky lesklých hladkých plodů považovali za zázračné už naši předkové, jejich výtažky využívá i moderní medicína. O lahodné chuti jedlých...

10. listopadu 2020

Dvanáctero tipů pro říjnovou zahradu: sklízejte, sázejte, hnojte, sejte

Ani měsíc říjen nám nedovolí na zahrádce příliš zahálet. Ještě pořád je co sklízet. A hlavně je nejvyšší čas připravit zahradu na zimu.

18. října 2020

Velká rodina tykví pro radost i užitek. Uvařte si džem, čatní či kompot

Premium

Typickou podzimní zeleninu nyní prodávají na každém tržišti. Krásné plody lze v kuchyni postupně zpracovávat až do jara, nebo z nich připravit zásoby džemu, kompotů či čatní na zimu. Několik...

7. října 2020

Podzimní bobule potěší nejen oči. Šípky či jeřabiny využijte v kuchyni

Některé keře a stromy oživí podzimní přírodu záplavou barevných bobulí. Většina plodů není pro člověka jedlá ani chutná, i když je zobou ptáci, ovšem takový jeřabinový kompot či šípkové želé za...

30. září 2020

Dvanáctero tipů, co byste do konce září určitě měli stihnout na zahrádce

Tento týden se přehoupl konec léta, ale to babí si zaručeně užijeme. A to i přesto, že teď na podzim nás na zahrádkách čeká nejvíc práce. Na co ještě právě teď v září určitě nezapomenout? Máme pro...

26. září 2020

Je čas sklizně, úrodu můžete přetavit do křížal i zeleninových chipsů

Letos se urodila jablka i švestky, takže se mnohde vaří povidla a sušičky jedou naplno. A co zelenina, jako je červená řepa, pastiňák, mrkev nebo batáty? I tu lze nakrájet na plátky a nasušit podobně...

11. září 2020  14:09

Bobule plné energie mají i léčivé účinky. Zpracováním na džem je ztrácejí

Sytě barevné bobulovité ovoce patří mezi nejzdravější a na živiny nejbohatší potraviny vůbec. Prospívá mozku, srdci, střevům, očím i našemu imunitnímu systému. Už jedna porce, tedy zhruba hrst...

3. září 2020  8:20

Přírodní zahrada Na Přehájku vznikla v údolíčku, jež zbylo po těžbě hlíny

Soutěž

„Jsem zahradnice a bylinkářka. Láska k rostlinám mě provází již od dětství a jejich pěstování je mým celoživotním koníčkem,“ napsala paní Jana ke svému příspěvku do soutěže Nejkrásnější zahrada....

21. srpna 2020  16:08

Taková normální zahrada u chalupy. Pražáci hospodaří na Vysočině

Soutěž

K zahradě na Vysočině přišla rodina paní Evy z Prahy na počátku devadesátých let díky manželově mamince. Ten ji totiž od ní dostal jako dárek i se starou chalupou.

20. srpna 2020  15:08

KVÍZ: Dozrávají plody, které jsou k snědku. Znáte hlohyni či temnoplodec?

Angrešt, rybíz či meruňky pozná každý, ale vyznáte se i v netradičním či planém ovoci, které u nás můžete potkat? Často ho lze sušit, připravit si z něj sirup či džem, byla by škoda se o jeho poznání...

9. srpna 2020

Borůvky jsou téměř všelék. Zlepšují paměť, chrání před viry i rakovinou

Černé jahody, jak se borůvkám také říká, jsou ovocem plným vitaminů a dalších tělu prospěšných látek. Pomáhají mimo jiné proti vráskám, což je příjemný efekt. Ovšem zdaleka nejen to. Chrání také před...

4. srpna 2020