Pátek 25. června 2021, svátek má Ivan
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 25. června 2021 Ivan

Zpracování ovoce

OBRAZEM: Sklizeň jahod má zpoždění, ale začalo se už sbírat i z pole

Sklizeň jahod je letos opožděná kvůli počasí o dva až tři týdny. Minulý týden...
11. června 2021

Sklizeň jahod je letos opožděná kvůli počasí o dva až tři týdny. Minulý týden se začalo sklízet ze...

Ze zpustlého pozemku vyrostla ekofarma roku. V Komni to voní nejen švestkami

Majitel David Ryšavý založil Eko sady Komňa v roce 2005. Letos se raduje z...
4. června 2021

Premium Po pěti letech se do Zlínského kraje vrací celostátní ocenění pro nejlepší ekologicky hospodařící...

Slupky od banánů nevyhazujte. Skvěle hnojí, leští, dokonce i bělí zuby

Odřezky a slupky z ovoce a zeleniny, včetně těch banánových, můžete v kuchyni...
4. května 2021

Banánové slupky zdaleka nemusí mít doslouženo poté, co přestanou chránit měkkou dužinu oblíbeného...

Jablka vydrží čerstvá až do příští sklizně. Musíte je skladovat bez kyslíku

V obchodě chceme mít krásná jablka po celý rok.
15. dubna 2021

Zahrádkáři běžně skladují jablka ve sklepě, ale na jaře už mnohdy nebývají k jídlu. Je to nejen...

Je čas kaštanů. Vyrobte si tinkturu na bolavé klouby, svaly i křečové žíly

Mazání z kaštanů připravíte snadno: 5 rozkrojených kaštanů zalijete 0,25 l Alpy...
10. listopadu 2020

Čas padajících kaštanů byste neměli promeškat. Terapeutické účinky lesklých hladkých plodů...

Dvanáctero tipů pro říjnovou zahradu: sklízejte, sázejte, hnojte, sejte

Ze záhonů už skliďte úplně vše, co by podzimní ranní mrazíky mohly poškodit.
18. října 2020

Ani měsíc říjen nám nedovolí na zahrádce příliš zahálet. Ještě pořád je co sklízet. A hlavně je...

Velká rodina tykví pro radost i užitek. Uvařte si džem, čatní či kompot

Typickou podzimní zeleninu nyní prodávají na každém tržišti. Krásné plody...
7. října 2020

Premium Typickou podzimní zeleninu nyní prodávají na každém tržišti. Krásné plody lze v kuchyni postupně...

Podzimní bobule potěší nejen oči. Šípky či jeřabiny využijte v kuchyni

Jeřabiny (na ilustračním snímku červené i černé) i šípky jsou, na rozdíl od...
30. září 2020

Některé keře a stromy oživí podzimní přírodu záplavou barevných bobulí. Většina plodů není pro...

Dvanáctero tipů, co byste do konce září určitě měli stihnout na zahrádce

26. září 2020

Tento týden se přehoupl konec léta, ale to babí si zaručeně užijeme. A to i přesto, že teď na...

Je čas sklizně, úrodu můžete přetavit do křížal i zeleninových chipsů

11. září 2020

Letos se urodila jablka i švestky, takže se mnohde vaří povidla a sušičky jedou naplno. A co...

Bobule plné energie mají i léčivé účinky. Zpracováním na džem je ztrácejí

3. září 2020

Sytě barevné bobulovité ovoce patří mezi nejzdravější a na živiny nejbohatší potraviny vůbec....

Přírodní zahrada Na Přehájku vznikla v údolíčku, jež zbylo po těžbě hlíny

21. srpna 2020

Soutěž „Jsem zahradnice a bylinkářka. Láska k rostlinám mě provází již od dětství a jejich pěstování je...

Taková normální zahrada u chalupy. Pražáci hospodaří na Vysočině

20. srpna 2020

Soutěž K zahradě na Vysočině přišla rodina paní Evy z Prahy na počátku devadesátých let díky manželově...

KVÍZ: Dozrávají plody, které jsou k snědku. Znáte hlohyni či temnoplodec?

9. srpna 2020

Angrešt, rybíz či meruňky pozná každý, ale vyznáte se i v netradičním či planém ovoci, které u nás...

Borůvky jsou téměř všelék. Zlepšují paměť, chrání před viry i rakovinou

4. srpna 2020

Černé jahody, jak se borůvkám také říká, jsou ovocem plným vitaminů a dalších tělu prospěšných...

Užívejte si domácí limonády. Od malinového potěšení po okurkové drinky

22. července 2020

V horkých dnech jsou domácí limonády nejlepším osvěžením. Pro inspiraci nabízíme řadu báječných...

Ceny jablek vzrostly o čtyřicet procent, může za to špatná loňská úroda

14. května 2020

Ceny jablek v dubnu meziročně vzrostly. Důvodem je loňská neúroda v Evropě a z ní plynoucí nízké...

Zdravé vánoční mlsání, to je med, ovoce, ořechy, oplatky i divoké býlí

10. prosince 2019

Vánoční tabule bývala nejspíš mimořádná už v dobách, kdy ještě Vánoce neexistovaly. Jednoduše...

Jejími plody si jihoameričtí indiáni posilovali zdraví, vyroste i u nás

28. listopadu 2019

Mochyni peruánské se ne nadarmo přezdívá třešeň Inků. Právě u jihoamerických indiánů patřila...

Prostřete pro svoje oči. Zrak chrání nejen mrkev, ale i meruňky či ořechy

16. října 2019

Chroupání mrkve vás sice dioptrií nezbaví, ovšem některé druhy potravin skutečně zraku prospívají....

Jablka zpracujte na křížaly, džem, víno i pečený čaj. Zásoby se hodí

11. října 2019

Co s nimi? Urodilo se vám na zahradě tolik jablek, že vám docházejí nápady, jak je zužitkovat, a...

Vinaři si pochvalují dobrý ročník. Přes boj se špačky, vosami i škvory

27. září 2019

Sklizeň ve vinohradech ukázala, že letošní úrodu si moravští vinaři mohou opravdu pochvalovat. „Je...

Jablko má v sobě přes 100 milionů bakterií. Prospívají střevní mikroflóře

3. srpna 2019

Typické jablko obsahuje více než 100 milionů bakterií. Přišli na to vědci z Technické univerzity ve...

Zahrada budovaná s dětmi, kde nechybí záhony zeleniny, králíci a slípky

14. září 2018

Soutěž „Od letošního října nám na zahradě ještě přibudou včely. Už se těším, až pojedeme k panu včelaři...

Září je měsícem biopotravin, nejlevněji je koupíte na farmách a statcích

6. září 2018

V Česku kupuje biopotraviny stále více zákazníků. Většina tuzemských se u nás i spotřebuje. Lidé je...

Zdroj vitaminů uprostřed Ostravy? Vzorem byla babiččina zahrada na Hané

31. srpna 2018

Soutěž Leží přímo v Ostravě, ale městská zahrada to není. Vznikala svépomocí na zanedbaném pozemku...

Na webu najdete 10 tisíc míst, kde si můžete natrhat úrodu zdarma

8. srpna 2018

Speciální web ukazuje místa, kde je možné trhat ovoce, aniž by vás jeho majitel hnal. Interaktivní...

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

30. července 2018

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly,...

Venkovní kuchyně je další způsob, jak co nejvíce vegetovat na zahradě

19. července 2018

Nádherná letní odpoledne a podvečery lákají k pobytu venku, tak proč si tam nepřenést i přípravu...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

18. června 2018

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

12. června 2018

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto...

Češka, co umí nejlepší marmeládu, už počtvrté přivezla z Anglie zlato

25. března 2018

Na co sáhne, to zřejmě pozlatí. Zlaté medaile z mistrovství světa v marmeládách totiž Blanka...

Klidně kupujte banány s hnědými flíčky a tvrdá rajčata, jsou nejlepší

6. března 2018

Metoda pokus omyl vychází při nákupu ovoce a zeleniny pěkně draho. To zlevněné, co vypadalo...

Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

5. října 2017

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může...

Tvarovaný meloun je spíš jen dekorace. Jako rarita víc vynáší

9. srpna 2017

Těžko říci, jestli melouny tvarované během růstu do podoby krychlí, srdcí či pyramid ještě patří do...

Sklizeň pálivých papriček je tu. Rady, jak si je co nejlíp užít

7. října 2016

Kdo jednou propadne pěstování chilli, tomu ze zahrady či okenních parapetů rostlinky papriček jen...