Zpracování ovoce
Podpora potence i náhražka cukru. Proč je karob superstar mezi pokrmy
Pochoutka Jana Křtitele, která voní jako lidské sperma, vyvažovaly se jí diamanty a používala se k mumifikaci mrtvých. Což je už samo o sobě poněkud skandální. Ale nebojte se, z následujících...
Slívy, blumy, švestky. Jak se v nich vyznat a co nejlépe je zpracovat
Užívejte si naplno čas, kdy dozrává toto voňavé a šťavnaté, ale bohužel celkem málo trvanlivé ovoce. Slív je celá řada, ne každý se v nich vyzná, někdy shodu nenajdou ani botanici. Jisté je, že...
Koupil zanedbaný statek a podlehl kouzlu jižních Čech. Ze zahrady udělal ráj
Přesně před dvanácti lety zakoupil čtenář Pavel po rodinné poradě malý jihočeský statek a na svá, jak říká, středně stará kolena začal k překvapení mnoha svých přátel chalupařit. Díky starému domu se...
Třešně, višně, meruňky i hrušky, které nekoupíte. Ale vystavují je v Praze
Čačanka, švestka Černošická, rané hrušky Jakubky, různobarevné chrupky, staré odrůdy višní, které v obchodě rozhodně nekoupíte, ale na výstavě v pražském Domě ochránců přírody si je můžete až do...
Co s nadúrodou rajčat, aby nepřišlo nic vniveč. Usušit, zamrazit, do kečupu
Vybujela vám náhle na zahrádce spousta rajčat a vy nevíte co s nimi? Rajčatových receptů jsou kvanta, ale je možné, že už vám toto ovoce leze krkem. Zkuste proto jiné varianty.
Inspirujte se: okurky na oknech, jahody na sloupu i rajčata v paneláku
Letošní soutěž Nejkrásnější zahrada vrcholí a vy můžete zalistovat posledními čtyřmi vybranými zahradami našich čtenářů. Ve druhém kole jich je tedy dvacet a již od středy 23. srpna budete moci...
Sedm tipů na domácí zavařování. Využijte, že teď je všude plno ovoce
Léto je v plném rozkvětu a nás čeká krásné období plné sluníčka, sladkého ovoce a lahodných chutí. Co všechno se dá z plodů připravit a jak na to? Poradíme vám. Vracíme se k tomu, co dělaly naše...
Z polorozpadlé stodoly vybudovali chalupu, z pastviny rodinnou zahradu
Příběh venkovské zahrady „na samotě u lesa“ se začal psát na severním Plzeňsku již v roce 1986. Tedy ještě za „socíku“, kdy rodiče čtenářky Pavly koupili starou kamennou stodolu s kouskem pozemku....
Jadérka jsou zdrojem vitaminů i minerálů. Mlsejte je a využijte v kuchyni
Často se jich při krájení ovoce či zeleniny zbavujeme a máme za to, že patří do koše. Chyba! Hroznová, dýňová nebo třeba jablečná jadérka obsahují spoustu zázračných látek, které hravě strčí do kapsy...
Užijte si hrušky ve francouzském lahodném koláči podle cukráře Maršálka
Galette je termín z francouzské kuchyně, je to kulatý a křupavý koláč. V tom našem od cukráře Josefa Maršálka, příjemně podzimním, hrají hlavní roli sladké hrušky.
Zavařujte o sto šest. Základem úspěchu je desatero rad našich babiček
Až se vás zima zeptá, co jste dělali v létě, ukažte jí plnou spíž lahodných džemů, marmelád, kompotů, zeleninových směsí nebo třeba sirupů. Bude fajn, když je budete mít z vlastních zásob, navíc...
Červencová zahrada potřebuje vláhu, levandule ovšem skvěle zvládne sucho
Spousta lidí se tento měsíc vydá na dovolenou a nechá starost o svou zahradu na příbuzných, sousedech nebo přírodě. Ale hodně lidí naopak konečně odjede na delší dobu na svou chalupu nebo chatu a...
Čerstvé třešně v bio kvalitě jsou v Praze zdarma. Ale musíte si je natrhat
Na území Prahy je více než šedesát veřejně přístupných ovocných sadů, které vznikly právě proto, aby pro Pražany produkovaly volně dostupné ovoce. A v jednom z nich, na Vrchu Třešňovka v pražských...
Omlazující ovoce, tak nazývají goji v Číně. A pěstovat ho lze i u nás
Sice se většinou označují jako plody kustovnice čínské, ale mohou pocházet i z kustovnice cizí, popř. z hybridních druhů. Což nehraje roli, jejich plody, jimž se říká goji (godži), mají stejné, a to...
Ovoce, které se sklízí až v zimě. Díky mrazu chutná jako džem z fíků
Ovoce, které se otrhává, až když ho políbí mráz. Hanlivě se mu říkává opičí zadek a správně dozrálé nevypadá zrovna vábně. To je mišpule obecná nebo také německá (Mespilus germanica), jeden z druhů...
Ochutnejte i méně známé citrusy. Všechny obsahují minimum kalorií
Na přelomu roku obchody nabízejí velké množství cizokrajného citrusového ovoce. Na pomeranče, citrony či grepy jsme si dávno zvykli, ale co to ostatní? Víte jakou chuť mají třeba největší pomelo či...
Jablka mají méně kalorií než sladké hrušky, ty přesto napomáhají hubnutí
Staré přísloví říká, že nemáme míchat jablka a hrušky dohromady. My je ale přesto porovnáme, abychom zjistili, co v sobě ukrývají. Jak proti sobě jablka a hrušky obstojí z hlediska chuti, obsahu...
Než je strčíte do mrazáku, zeleninu oblanšírujte, hrušky zalijte vínem
Stále ještě dozrává spousta lahodných ovocných i zeleninových plodů. Nemusíte mít vlastní zahradu, leckde se dá nakoupit i přímo zde dvora. Využijte toho, řada šťavnatých plodů si totiž můžete...
Černé jeřabiny se řadí mezi superpotraviny, připravíte z nich džem i likér
Zná ji téměř každý, ale možná o tom ani neví. Aronie je totiž vznešený název pro starý známý jeřáb černý neboli temnoplodec. Dříve poměrně běžná a obyčejná plodina se dnes řadí mezi...
Na třešňovici si pochutnají jen vytrvalci, nasbírat na kvas je pracné
Z pěstitelských pálenic po celém Olomouckém kraji je zase cítit nezaměnitelný odér. Rozběhla se totiž sezona pálení kořalky z ovoce ze zahrad a sadů lidí, kteří chtějí ovoce „uchovat“ v koncentrované...
OBRAZEM: Sklizeň jahod má zpoždění, ale začalo se už sbírat i z pole
Sklizeň jahod je letos opožděná kvůli počasí o dva až tři týdny. Minulý týden se začalo sklízet ze skleníku, během tohoto se sklizeň konečně přesunula i na pole. Zajeli jsme se podívat, jak to...
Ze zpustlého pozemku vyrostla ekofarma roku. V Komni to voní nejen švestkami
Po pěti letech se do Zlínského kraje vrací celostátní ocenění pro nejlepší ekologicky hospodařící farmu. Staly se jí Eko sady Komňa. V obci na Uherskohradišťsku pěstují a zpracovávají především...
Slupky od banánů nevyhazujte. Skvěle hnojí, leští, dokonce i bělí zuby
Banánové slupky zdaleka nemusí mít doslouženo poté, co přestanou chránit měkkou dužinu oblíbeného ovoce. Dokonce by byla škoda nevyužít jejich potenciál a jen tak je vyhodit do odpadků. Zvládnou toho...
Jablka vydrží čerstvá až do příští sklizně. Musíte je skladovat bez kyslíku
Zahrádkáři běžně skladují jablka ve sklepě, ale na jaře už mnohdy nebývají k jídlu. Je to nejen druhem odrůdy, kterou pěstujeme, ale i způsobem skladování. V domácích podmínkách nikdy nemůžeme...
Je čas kaštanů. Vyrobte si tinkturu na bolavé klouby, svaly i křečové žíly
Čas padajících kaštanů byste neměli promeškat. Terapeutické účinky lesklých hladkých plodů považovali za zázračné už naši předkové, jejich výtažky využívá i moderní medicína. O lahodné chuti jedlých...
Dvanáctero tipů pro říjnovou zahradu: sklízejte, sázejte, hnojte, sejte
Ani měsíc říjen nám nedovolí na zahrádce příliš zahálet. Ještě pořád je co sklízet. A hlavně je nejvyšší čas připravit zahradu na zimu.
Velká rodina tykví pro radost i užitek. Uvařte si džem, čatní či kompot
Typickou podzimní zeleninu nyní prodávají na každém tržišti. Krásné plody lze v kuchyni postupně zpracovávat až do jara, nebo z nich připravit zásoby džemu, kompotů či čatní na zimu. Několik...
Podzimní bobule potěší nejen oči. Šípky či jeřabiny využijte v kuchyni
Některé keře a stromy oživí podzimní přírodu záplavou barevných bobulí. Většina plodů není pro člověka jedlá ani chutná, i když je zobou ptáci, ovšem takový jeřabinový kompot či šípkové želé za...
Dvanáctero tipů, co byste do konce září určitě měli stihnout na zahrádce
Tento týden se přehoupl konec léta, ale to babí si zaručeně užijeme. A to i přesto, že teď na podzim nás na zahrádkách čeká nejvíc práce. Na co ještě právě teď v září určitě nezapomenout? Máme pro...
Je čas sklizně, úrodu můžete přetavit do křížal i zeleninových chipsů
Letos se urodila jablka i švestky, takže se mnohde vaří povidla a sušičky jedou naplno. A co zelenina, jako je červená řepa, pastiňák, mrkev nebo batáty? I tu lze nakrájet na plátky a nasušit podobně...
Bobule plné energie mají i léčivé účinky. Zpracováním na džem je ztrácejí
Sytě barevné bobulovité ovoce patří mezi nejzdravější a na živiny nejbohatší potraviny vůbec. Prospívá mozku, srdci, střevům, očím i našemu imunitnímu systému. Už jedna porce, tedy zhruba hrst...
Přírodní zahrada Na Přehájku vznikla v údolíčku, jež zbylo po těžbě hlíny
„Jsem zahradnice a bylinkářka. Láska k rostlinám mě provází již od dětství a jejich pěstování je mým celoživotním koníčkem,“ napsala paní Jana ke svému příspěvku do soutěže Nejkrásnější zahrada....
Taková normální zahrada u chalupy. Pražáci hospodaří na Vysočině
K zahradě na Vysočině přišla rodina paní Evy z Prahy na počátku devadesátých let díky manželově mamince. Ten ji totiž od ní dostal jako dárek i se starou chalupou.
KVÍZ: Dozrávají plody, které jsou k snědku. Znáte hlohyni či temnoplodec?
Angrešt, rybíz či meruňky pozná každý, ale vyznáte se i v netradičním či planém ovoci, které u nás můžete potkat? Často ho lze sušit, připravit si z něj sirup či džem, byla by škoda se o jeho poznání...
Borůvky jsou téměř všelék. Zlepšují paměť, chrání před viry i rakovinou
Černé jahody, jak se borůvkám také říká, jsou ovocem plným vitaminů a dalších tělu prospěšných látek. Pomáhají mimo jiné proti vráskám, což je příjemný efekt. Ovšem zdaleka nejen to. Chrání také před...