Pondělí 26. září 2022, svátek má Andrea
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 26. září 2022 Andrea

Zpracování ovoce

Zavařujte o sto šest. Základem úspěchu je desatero rad našich babiček

20. září 2022

Až se vás zima zeptá, co jste dělali v létě, ukažte jí plnou spíž lahodných džemů, marmelád,...

Červencová zahrada potřebuje vláhu, levandule ovšem skvěle zvládne sucho

10. července 2022

Spousta lidí se tento měsíc vydá na dovolenou a nechá starost o svou zahradu na příbuzných,...

Čerstvé třešně v bio kvalitě jsou v Praze zdarma. Ale musíte si je natrhat

20. června 2022  14:56

Na území Prahy je více než šedesát veřejně přístupných ovocných sadů, které vznikly právě proto,...

Omlazující ovoce, tak nazývají goji v Číně. A pěstovat ho lze i u nás

13. ledna 2022

Sice se většinou označují jako plody kustovnice čínské, ale mohou pocházet i z kustovnice cizí,...

Ovoce, které se sklízí až v zimě. Díky mrazu chutná jako džem z fíků

10. ledna 2022  9:22

Ovoce, které se otrhává, až když ho políbí mráz. Hanlivě se mu říkává opičí zadek a správně dozrálé...

Ochutnejte i méně známé citrusy. Všechny obsahují minimum kalorií

30. prosince 2021

Na přelomu roku obchody nabízejí velké množství cizokrajného citrusového ovoce. Na pomeranče,...

Jablka mají méně kalorií než sladké hrušky, ty přesto napomáhají hubnutí

28. listopadu 2021

Staré přísloví říká, že nemáme míchat jablka a hrušky dohromady. My je ale přesto porovnáme,...

Než je strčíte do mrazáku, zeleninu oblanšírujte, hrušky zalijte vínem

8. října 2021  8:10

Stále ještě dozrává spousta lahodných ovocných i zeleninových plodů. Nemusíte mít vlastní zahradu,...

Černé jeřabiny se řadí mezi superpotraviny, připravíte z nich džem i likér

27. září 2021

Zná ji téměř každý, ale možná o tom ani neví. Aronie je totiž vznešený název pro starý známý...

Na třešňovici si pochutnají jen vytrvalci, nasbírat na kvas je pracné

3. září 2021  4:50

Z pěstitelských pálenic po celém Olomouckém kraji je zase cítit nezaměnitelný odér. Rozběhla se...

OBRAZEM: Sklizeň jahod má zpoždění, ale začalo se už sbírat i z pole

11. června 2021

Sklizeň jahod je letos opožděná kvůli počasí o dva až tři týdny. Minulý týden se začalo sklízet ze...

Ze zpustlého pozemku vyrostla ekofarma roku. V Komni to voní nejen švestkami

4. června 2021

Premium Po pěti letech se do Zlínského kraje vrací celostátní ocenění pro nejlepší ekologicky hospodařící...

Slupky od banánů nevyhazujte. Skvěle hnojí, leští, dokonce i bělí zuby

4. května 2021

Banánové slupky zdaleka nemusí mít doslouženo poté, co přestanou chránit měkkou dužinu oblíbeného...

Jablka vydrží čerstvá až do příští sklizně. Musíte je skladovat bez kyslíku

15. dubna 2021

Zahrádkáři běžně skladují jablka ve sklepě, ale na jaře už mnohdy nebývají k jídlu. Je to nejen...

Je čas kaštanů. Vyrobte si tinkturu na bolavé klouby, svaly i křečové žíly

10. listopadu 2020

Čas padajících kaštanů byste neměli promeškat. Terapeutické účinky lesklých hladkých plodů...

Dvanáctero tipů pro říjnovou zahradu: sklízejte, sázejte, hnojte, sejte

18. října 2020

Ani měsíc říjen nám nedovolí na zahrádce příliš zahálet. Ještě pořád je co sklízet. A hlavně je...

Velká rodina tykví pro radost i užitek. Uvařte si džem, čatní či kompot

7. října 2020

Premium Typickou podzimní zeleninu nyní prodávají na každém tržišti. Krásné plody lze v kuchyni postupně...

Podzimní bobule potěší nejen oči. Šípky či jeřabiny využijte v kuchyni

30. září 2020

Některé keře a stromy oživí podzimní přírodu záplavou barevných bobulí. Většina plodů není pro...

Dvanáctero tipů, co byste do konce září určitě měli stihnout na zahrádce

26. září 2020

Tento týden se přehoupl konec léta, ale to babí si zaručeně užijeme. A to i přesto, že teď na...

Je čas sklizně, úrodu můžete přetavit do křížal i zeleninových chipsů

11. září 2020  14:09

Letos se urodila jablka i švestky, takže se mnohde vaří povidla a sušičky jedou naplno. A co...

Bobule plné energie mají i léčivé účinky. Zpracováním na džem je ztrácejí

3. září 2020  8:20

Sytě barevné bobulovité ovoce patří mezi nejzdravější a na živiny nejbohatší potraviny vůbec....

Přírodní zahrada Na Přehájku vznikla v údolíčku, jež zbylo po těžbě hlíny

21. srpna 2020  16:08

Soutěž „Jsem zahradnice a bylinkářka. Láska k rostlinám mě provází již od dětství a jejich pěstování je...

Taková normální zahrada u chalupy. Pražáci hospodaří na Vysočině

20. srpna 2020  15:08

Soutěž K zahradě na Vysočině přišla rodina paní Evy z Prahy na počátku devadesátých let díky manželově...

KVÍZ: Dozrávají plody, které jsou k snědku. Znáte hlohyni či temnoplodec?

9. srpna 2020

Angrešt, rybíz či meruňky pozná každý, ale vyznáte se i v netradičním či planém ovoci, které u nás...

Borůvky jsou téměř všelék. Zlepšují paměť, chrání před viry i rakovinou

4. srpna 2020

Černé jahody, jak se borůvkám také říká, jsou ovocem plným vitaminů a dalších tělu prospěšných...

Užívejte si domácí limonády. Od malinového potěšení po okurkové drinky

22. července 2020  11:20

V horkých dnech jsou domácí limonády nejlepším osvěžením. Pro inspiraci nabízíme řadu báječných...

Ceny jablek vzrostly o čtyřicet procent, může za to špatná loňská úroda

14. května 2020  12:37

Ceny jablek v dubnu meziročně vzrostly. Důvodem je loňská neúroda v Evropě a z ní plynoucí nízké...

Zdravé vánoční mlsání, to je med, ovoce, ořechy, oplatky i divoké býlí

10. prosince 2019

Vánoční tabule bývala nejspíš mimořádná už v dobách, kdy ještě Vánoce neexistovaly. Jednoduše...

Jejími plody si jihoameričtí indiáni posilovali zdraví, vyroste i u nás

28. listopadu 2019

Mochyni peruánské se ne nadarmo přezdívá třešeň Inků. Právě u jihoamerických indiánů patřila...

Prostřete pro svoje oči. Zrak chrání nejen mrkev, ale i meruňky či ořechy

16. října 2019

Chroupání mrkve vás sice dioptrií nezbaví, ovšem některé druhy potravin skutečně zraku prospívají....

Jablka zpracujte na křížaly, džem, víno i pečený čaj. Zásoby se hodí

11. října 2019

Co s nimi? Urodilo se vám na zahradě tolik jablek, že vám docházejí nápady, jak je zužitkovat, a...

Vinaři si pochvalují dobrý ročník. Přes boj se špačky, vosami i škvory

27. září 2019

Sklizeň ve vinohradech ukázala, že letošní úrodu si moravští vinaři mohou opravdu pochvalovat. „Je...

Jablko má v sobě přes 100 milionů bakterií. Prospívají střevní mikroflóře

3. srpna 2019

Typické jablko obsahuje více než 100 milionů bakterií. Přišli na to vědci z Technické univerzity ve...

Zahrada budovaná s dětmi, kde nechybí záhony zeleniny, králíci a slípky

14. září 2018

Soutěž „Od letošního října nám na zahradě ještě přibudou včely. Už se těším, až pojedeme k panu včelaři...

Září je měsícem biopotravin, nejlevněji je koupíte na farmách a statcích

6. září 2018

V Česku kupuje biopotraviny stále více zákazníků. Většina tuzemských se u nás i spotřebuje. Lidé je...

Tisíce včel online. Sledujte živě provoz ve včelím úle