Sobota 15. srpna 2020, svátek má Hana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 15. srpna 2020 Hana

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

aktualizováno 
Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost prazvláštní kombinaci ryb a mléka. Asijská kuchyně pro změnu nedá dopustit na čaj. Všude však platí, že zapíjení je při jídle zásadní. Hlavní chod podle odborníků potřebuje ideálně půl litru tekutin.

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou pro českou kuchyni typické. | foto: Profimedia.cz

Pivo a vepřo knedlo zelo. Dost možná mezi Čechy nejoblíbenější kombinace jídla a pití má svou tradici už od středověku. A nebyla daná jen popularitou chuti tohoto moku, ale i životní nutností. Ve středověku klasické vodní zdroje často nesly riziko životu nebezpečných epidemií a nákaz. Bylo proto naprostou nutností dávat přednost tepelně zpracovaným nápojům.

Fotogalerie

Ve zdejší krajině se pily hlavně medovina a právě pivo. I poté, co se lidé vrátili k bezpečným přírodním zdrojům vody, jim láska k pivu zůstala. A to zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy, které jsou pro českou kuchyni typické.

Jedno naši předkové věděli jasně – k jídlu pití neodmyslitelně patří. Navzdory tomu v mnoha domácnostech dodnes přežívá mýtus, který se vštěpuje dětem, a sice že pořádně napít se mají až po jídle či jen minimálně během něj. Údajně proto, aby se neředily trávicí šťávy. A také proto, aby se strávník nenasytil jen nápojem. Podle odborníků jde však o nesmysl.

Pro ideální zpracování potravy totiž tělo potřebuje dostatek tekutin nejen při jídle, ale i před ním a po něm. Podle nutriční terapeutky a předsedkyně Sekce výživy a nutriční péče Tamary Starnovské je průběhu standardního hlavního jídla obvyklé vypít 400 až 500 ml nápoje. V případě hostiny s předkrmem přibližně 800 ml. Z hlediska zdravé výživy zůstává nejuniverzálnějším a nejvhodnějším nápojem k zapíjení obyčejná voda.

K rybě se hodí i mléko

„Dostatek tekutin před jídlem nám umožní mít k dispozici dostatek slin, které potřebujeme pro nastartování úspěšného trávení. Průběžné zapíjení soust nám pak umožní zajistit v žaludku žádoucí řidší konzistenci rozžvýkané stravy,“ vysvětluje s tím, že z hlediska stravitelnosti je důležitější dostatek tekutin než jejich druh.

Věděli jste, že...

  • mineralizovaná voda s obsahem hořčíku podporuje produkci trávicích šťáv?
  • slazené nápoje ovlivňují chuť jídla? Přirozeně jemnou výrazně potlačí.
  • před každým jídlem je ideální vypít zhruba 1 dcl vody?
  • sušší strava, která je typická pro fasfoodové řetězce, vyžaduje intenzivnější pitný režim během jídla i po něm?

To se ostatně odráží i v národních kuchyních po celém světě. Každá má svá specifika, nejen co se týče pokrmu, surovin a přípravy, ale také v jejich kombinaci s nápoji. Italská, francouzská či řecká kuchyně propojují jídlo především s místním kvalitním vínem a opět jde o snoubení tradic s dlouhou historií.

To seveřané měli vždy podstatně omezenější zdroje. Jejich kuchyně se musela adaptovat na nehostinné chladné podmínky a spoléhá především na jídla, jejichž základ tvoří ryby. Ty se na severu dodnes běžně zapíjejí mlékem. V drsných životních podmínkách totiž už dávní Vikingové kladli důraz na co nejvíce výživné potraviny a nápoje – alespoň z těch, které jim byly dostupné.

Proto znali například celou řadu mléčných výrobků a oblíbili si také sladké i zakysané mléko. To bylo pro majitele skotu dokonce cennější než maso, které nasytilo jen jednorázově. Pro své výživové hodnoty se mléko pilo i v kombinaci s běžně dostupnými rybami.

Různé druhy asijských kuchyní zase podporují ke svým pokrmům pití nejrůznějších druhů čaje. Přitom v evropských podmínkách rádi kombinujeme asijská jídla zejména s vínem.

Panák na „vytrávení“ je zlo

Místním návykům se přizpůsobila například i konzumace guláše, který původně pochází z Maďarska. Zatímco v Česku ke guláši patří neodmyslitelně pivo, v jeho domovině k němu Maďaři tradičně pijí víno.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Čechy tolik milované pivo coby nahořklý a jemně perlivý nápoj perfektně plní úlohu pomocníka, který pomáhá trávit těžší a tučná jídla. Svůj význam má také pití aperitivu, který by měl být vždy nahořklý, neboť díky tomu funguje jako povzbuzovač chutí. Zároveň mobilizuje a podporuje produkci žlučových kyselin. Podávat by se měl alespoň patnáct minut před jídlem. Hořká káva po jídle zase dodává pocit lepšího vytrávení.

Tvrdý alkohol však obecně ve spojení s některými druhy jídla může způsobit více škody než užitku. A to i v případě takzvaného panáka na vytrávení. „Koncentrovaný alkohol je v kombinaci s tučným a smaženým jídlem rizikovým řešením. Často jde o pomyslnou poslední kapku před rychlým převozem do nemocnice s akutní pankreatitidou, tedy se zánětem slinivky břišní,“ upozorňuje nutriční terapeutka Tamara Tarnovská.

Autoři:
  • Nejčtenější

Největší umění je vykouzlit lahůdku z mrkve za 12 korun, říká šéfkuchař

Metou zcestovalého šéfkuchaře Petra Kunce je michelinská hvězda. Pomáhal chystat narozeniny muzikanta Eltona Johna i...

Zahrada užívaná po osm generací ukrývá staré jabloně a žije si po svém

Soutěž Zahradu u rodného domu v Držkově paní Alena zbožňuje. Stejně jako Jizerské hory, do kterých je prý jejich vesnice...

Nechci, aby odcházeli sami, říká majitelka hospice pro staré a týrané psy

Premium Eliška Vafková řídí hospic pro staré, nemocné a týrané psy. V rozhovoru pro magazín Víkend prozradila, že se už starala...

Sedmero bylin z domácí lékárničky. Fungují na nervy, alergii i žaludek

Příroda je jedna velká apatyka. Nervozita, špatný spánek, bolest v krku, žaludeční vředy, potíže s menopauzou – na to a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Před zraky lidí se narodilo mládě hrocha, pro zoo je to velká premiéra

Ve velkém jezeře letního výběhu hrochů v Safari Parku Dvůr Králové se narodilo samici Moně mládě. Je to poprvé v...

Pastrňák i Kvitová. Sportovní hvězdy skupují v Praze luxusní nemovitosti

Premium Rezidence na Smíchově, byty v Karlíně nebo na Vinohradech. To je jen malý výčet nemovitostí, které vlastní české...

Doba prsatá. Odhalená ňadra jako důkaz měnícího se světa kolem nás

Premium Až se teď v létě vydáte k vodě, rozhlédněte se kolem sebe. Jedním z dokladů změn světa kolem nás jsou proměny vzhledu...

Android Auto a CarPlay v každém autě. Poradíme vám, jak na to

Premium Chcete používat oblíbenou navigační aplikaci na displeji v autě místo telefonu? Přečtěte si, jak to udělat a neutratit...

  • Další z rubriky

Desetiletá malířka prodává díla za desetitisíce, peníze věnuje na charitu

Desetiletá Daisy Wattová z Velké Británie maluje teprve čtyři roky, ale její díla se prodávají za částky až deset tisíc...

Quesadilla, kuře v marinádě i rumpsteak. Zkuste soutěžní příspěvky z grilu

Až do konce prázdnin soutěžíme o elektrický gril a další ceny. Stačí poslat fotografii, svůj oblíbený recept a můžete...

Čech hvězdou kouzelnického nebe. Svými karetními triky uchvátil Ameriku

Premium Karetní triky uchvátily Ondřeje Pšeničku už v dětství. Okouzlil jimi Ameriku, v této zemi má magie vysoký kredit....

Američani žijí na polotovarech, neumí uvařit ani těstoviny, říká foodpioneerka

Premium Je to deset let, kdy se na blogu na iDNES.cz objevil zázrak jménem Anna Grosmanová. Středoškolačka se tehdy rozhodla...

TEST: Vyzkoušejte kosmetický balíček pro citlivou pleť od Yves Rocher
TEST: Vyzkoušejte kosmetický balíček pro citlivou pleť od Yves Rocher

Milujete kosmetiku, sledujete trendy a zkoušíte nové značky? Pak je na čase poznat sesterský web eMimina Arome.cz, kde najdete recenze a testy...

WhatsApp se brzy zbaví toho, co nás na něm nejvíc štve

Populární chatovací aplikace WhatsApp chystá změnu, která leckoho potěší. Brzy bude mít podporu více aktivních zařízení...

Češi bydlí na Papui již tři roky. Byl to ze začátku šok, ale nelitují

Manželé se rozhodli vydat za prací do zahraničí. Zlákala je Papua Nová Guinea, kde žijí od roku 2017. Nejdříve v městě...

Modelka po plastice nedodržela sexuální abstinenci, praskl jí zadek

Šestadvacetiletá Amanda Nicole z Los Angeles se živí jako modelka a je samozvanou dvojnicí herečky Scarlett...

Doba prsatá. Odhalená ňadra jako důkaz měnícího se světa kolem nás

Premium Až se teď v létě vydáte k vodě, rozhlédněte se kolem sebe. Jedním z dokladů změn světa kolem nás jsou proměny vzhledu...

Herečka Prachařová bydlí na Letné. Nezvaní návštěvníci jsou už pryč

Při pohledu na starý činžák by jen málokoho napadlo, v jak krásném bytě dcera herců Dany Batulkové a Davida Prachaře...