Úterý 19. října 2021, svátek má Michaela
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 19. října 2021 Michaela

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost prazvláštní kombinaci ryb a mléka. Asijská kuchyně pro změnu nedá dopustit na čaj. Všude však platí, že zapíjení je při jídle zásadní. Hlavní chod podle odborníků potřebuje ideálně půl litru tekutin.

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou pro českou kuchyni typické. | foto: Profimedia.cz

Pivo a vepřo knedlo zelo. Dost možná mezi Čechy nejoblíbenější kombinace jídla a pití má svou tradici už od středověku. A nebyla daná jen popularitou chuti tohoto moku, ale i životní nutností. Ve středověku klasické vodní zdroje často nesly riziko životu nebezpečných epidemií a nákaz. Bylo proto naprostou nutností dávat přednost tepelně zpracovaným nápojům.

Fotogalerie

Ve zdejší krajině se pily hlavně medovina a právě pivo. I poté, co se lidé vrátili k bezpečným přírodním zdrojům vody, jim láska k pivu zůstala. A to zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy, které jsou pro českou kuchyni typické.

Jedno naši předkové věděli jasně – k jídlu pití neodmyslitelně patří. Navzdory tomu v mnoha domácnostech dodnes přežívá mýtus, který se vštěpuje dětem, a sice že pořádně napít se mají až po jídle či jen minimálně během něj. Údajně proto, aby se neředily trávicí šťávy. A také proto, aby se strávník nenasytil jen nápojem. Podle odborníků jde však o nesmysl.

Pro ideální zpracování potravy totiž tělo potřebuje dostatek tekutin nejen při jídle, ale i před ním a po něm. Podle nutriční terapeutky a předsedkyně Sekce výživy a nutriční péče Tamary Starnovské je průběhu standardního hlavního jídla obvyklé vypít 400 až 500 ml nápoje. V případě hostiny s předkrmem přibližně 800 ml. Z hlediska zdravé výživy zůstává nejuniverzálnějším a nejvhodnějším nápojem k zapíjení obyčejná voda.

K rybě se hodí i mléko

„Dostatek tekutin před jídlem nám umožní mít k dispozici dostatek slin, které potřebujeme pro nastartování úspěšného trávení. Průběžné zapíjení soust nám pak umožní zajistit v žaludku žádoucí řidší konzistenci rozžvýkané stravy,“ vysvětluje s tím, že z hlediska stravitelnosti je důležitější dostatek tekutin než jejich druh.

Věděli jste, že...

  • mineralizovaná voda s obsahem hořčíku podporuje produkci trávicích šťáv?
  • slazené nápoje ovlivňují chuť jídla? Přirozeně jemnou výrazně potlačí.
  • před každým jídlem je ideální vypít zhruba 1 dcl vody?
  • sušší strava, která je typická pro fasfoodové řetězce, vyžaduje intenzivnější pitný režim během jídla i po něm?

To se ostatně odráží i v národních kuchyních po celém světě. Každá má svá specifika, nejen co se týče pokrmu, surovin a přípravy, ale také v jejich kombinaci s nápoji. Italská, francouzská či řecká kuchyně propojují jídlo především s místním kvalitním vínem a opět jde o snoubení tradic s dlouhou historií.

To seveřané měli vždy podstatně omezenější zdroje. Jejich kuchyně se musela adaptovat na nehostinné chladné podmínky a spoléhá především na jídla, jejichž základ tvoří ryby. Ty se na severu dodnes běžně zapíjejí mlékem. V drsných životních podmínkách totiž už dávní Vikingové kladli důraz na co nejvíce výživné potraviny a nápoje – alespoň z těch, které jim byly dostupné.

Proto znali například celou řadu mléčných výrobků a oblíbili si také sladké i zakysané mléko. To bylo pro majitele skotu dokonce cennější než maso, které nasytilo jen jednorázově. Pro své výživové hodnoty se mléko pilo i v kombinaci s běžně dostupnými rybami.

Různé druhy asijských kuchyní zase podporují ke svým pokrmům pití nejrůznějších druhů čaje. Přitom v evropských podmínkách rádi kombinujeme asijská jídla zejména s vínem.

Panák na „vytrávení“ je zlo

Místním návykům se přizpůsobila například i konzumace guláše, který původně pochází z Maďarska. Zatímco v Česku ke guláši patří neodmyslitelně pivo, v jeho domovině k němu Maďaři tradičně pijí víno.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Čechy tolik milované pivo coby nahořklý a jemně perlivý nápoj perfektně plní úlohu pomocníka, který pomáhá trávit těžší a tučná jídla. Svůj význam má také pití aperitivu, který by měl být vždy nahořklý, neboť díky tomu funguje jako povzbuzovač chutí. Zároveň mobilizuje a podporuje produkci žlučových kyselin. Podávat by se měl alespoň patnáct minut před jídlem. Hořká káva po jídle zase dodává pocit lepšího vytrávení.

Tvrdý alkohol však obecně ve spojení s některými druhy jídla může způsobit více škody než užitku. A to i v případě takzvaného panáka na vytrávení. „Koncentrovaný alkohol je v kombinaci s tučným a smaženým jídlem rizikovým řešením. Často jde o pomyslnou poslední kapku před rychlým převozem do nemocnice s akutní pankreatitidou, tedy se zánětem slinivky břišní,“ upozorňuje nutriční terapeutka Tamara Tarnovská.

Autoři:

Podívejte se živě do útrob včelího úlu

  • Nejčtenější

Borůvkové knedlíky, za nimiž jezdí i z Rakouska, jsou s bůčkem ještě lepší

Radek Kašpárek vzal během letošní borůvkové sezony své kolegy Přemka Forejta a Jana Punčocháře na výlet do rybníkářské...

Vyberte snímek, který vyhraje krmení pro psa nebo kočku na celý rok

Vyhlášení soutěže Gurmáni před miskou strhlo lavinu. Snímků psů a koček přišlo do redakce za necelý týden hodně přes...

V největším rybářském závodě chyběli boleni, candáti přišli až druhý den

Na údolní nádrži Slapy se konal největší český závod v přívlači z lodě King of the Lake. Na závod přijelo osmdesát...

Pojízdná pestaurace je splněný psí sen. Dají si venku čerstvý gáblík

Slunečníky, pod nimi nízké stolky a židličky. Na první pohled běžné restaurační posezení pod širým nebem, tady si ovšem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Když se doma ozve: Fuj, krysa! bude to nejspíš potkan, říká deratizér

Pokud se z vašeho domu, chodby, sklepa či dokonce zahrady ozve zapištění „fuj, krysa“, tak se většinou jedná o jiného...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Děti zvládnou všechno, to samé ženy. Muži však nevydrží, říká expert na přežití

Premium Tři dny trvalo pátrání po osmileté Julii z Berlína, která se v neděli ztratila rodičům u Čerchova na Domažlicku. V...

Jak se rodí sebevražda. Psychiatr Höschl nejen o schizofrenii a depresi

Premium Jak velká musí být síla, která člověka dožene k tomu, že si sám dobrovolně vezme život? Jaké jsou poslední myšlenky...

  • Další z rubriky

VIDEO: Ovčí mozečky nebo vařené dršťky. V Madridu umějí vařit ze zbytků

Andrew Zimmern se rozhodl prozkoumat, jak se v jednotlivých lokalitách světa pokoušejí vrátit k tradičnímu způsobu...

Vaření na ohni je opravdu umění, uznali Kašpárek s Punčochářem

„Jeřabiny si vem, já si vezmu maso,“ reagoval otevřeně Radek Kašpárek na obdiv Honzy Punčocháře nad tepelně upravenými...

Užijte si podzim, vyzkoušejte guláš z kance nebo jehněčí roládu

S podzimem je spojená sezona jehněčího a zvěřiny. Pokud se vám naskytne příležitost připravit si k obědu zvěřinu či...

Adepti na Masterchefa nakrmili ženicha Berkyho, následovala sladká výzva

Kuchař má ve svých rukou svatební den. Může jej podtrhnout a povýšit, ale také zkazit. Naplno si to uvědomili i letošní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Vysoké ceny dohnaly Bohemia Energy ke krachu. Dotkne se to téměř milionu lidí

Firma Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, ukončí činnost a dodávky elektřiny a...

Kvůli nárůstu cen na trhu končí další dodavatelé plynu a elektřiny

V pondělí ukončí dodávky všem odběratelům po firmě Bohemian Energy další společnost, tentokrát děčínská Kolibřík...

Přežili krizi i povodně. Dnes mají vyprodáno na půl roku dopředu

Podnikat začal Pavel Jech krátce po revoluci. Zažil vzestupy i pády, letos rodinná firma oslaví již třicet let na trhu....

Leoš Mareš se pochlubil šťastnou novinou. Bude trojnásobným tatínkem

Leoš Mareš (45) a jeho druhá manželka Monika (40) čekají miminko. Moderátor se zprávou pochlubil v ranním vysílání...

Psychiatr mě sexuálně napadl, partner málem zabil, popisuje dcera Urbánkové

Dcera zpěvačky Nadi Urbánkové (82) Jana Fabiánová (42) promluvila o sexuálním napadení v ordinaci lékaře. Zavzpomínala...