Jak se octy vyrábějí? Kyselá pochutina se většinou připravuje z tekutin obsahujících alkohol. Vhodné je například víno nebo jablečný mošt.
Ale i šťávy s vysokým obsahem cukru, jako je mošt z vinných hroznů, se dají zpracovat na ocet. Kvašení se nastartuje kulturami bakterií, pak se dále reguluje teplem, kyslíkem a přidáním alkoholu, dokud nevznikne požadovaný druh. Hotové vinné octy lze dochutit přidáním různých ingrediencí.
S bobkovým listem
Hodně výrazný je ocet s bobkovými listy. Případně do něj můžete přidat také bobule různých druhů koření podle vlastního uvážení. Lze použít i světlý balzamikový ocet. Lahev s kořením uzavřete a nechte dva až tři týdny marinovat. Hodí se do salátů a k bílému masu.
S česnekem a šalvějí
Stroužky čerstvého česneku a aromatická bylinka vytvoří ideální základ pikantních marinád a salátových dresinků. Neopakovatelnou chuť dodají hovězímu, jehněčímu, drůbeži a plodům moře. Se zálivkou bude mít větší říz i fazolový salát.
Jak na ochucený olej i pesto |
S chilli, tymiánem, bazalkou a citronovou trávou
Přidání bylinek dodá vinnému octu kořeněné aroma. Nejlepší je s tymiánem, estragonem nebo se směsí různých bylinek. Vylepší chuť světlých omáček, dává se k rybám nebo drůbeži, ale i do bramborového salátu. Odvážní mohou přidat ostré papričky.
S bazalkou a citronovou trávou
Bazalka má sama o sobě pronikavou vůni. A když k ní ještě přidáte citronovou trávu, vznikne pochutina, která nemá konkurenci. Ocet s těmito výraznými ingrediencemi využijete hlavně do rajčatových salátů, sýrových a vaječných jídel. Lze jím pokapat i grilovanou zeleninu.
S rozmarýnem
Když hodně aromatický rozmarýn naložíte do octa, rozvinou se krásně jeho éterické oleje. Právě z toho důvodu se tento ocet výborně hodí na marinování masa. Nejlépe s ním bude chutnat jehněčí a hovězí.
Malinový
Maliny vložte do sterilní sklenice, část rozmačkejte, zalijte vinným octem, uzavřete a nechte na světlém, teplotně stálém místě. Asi po 14 dnech se u hladiny začne tvořit sraženina. Ochutnejte, a pokud má silnou malinovou vůni a dobrou chuť, přeceďte. Maliny už nepřidávejte.
S koriandrem
Nakrájejte třicet gramů zázvoru a jednu chilli papričku. Do lahve nalijte 100 ml vinného octa, vložte zázvor, papričku, koriandr a přelijte dalšími 100 ml octa. Nechte týden louhovat. Pak přeceďte přes sítko a naplňte čistou lahev. Uložený v chladnu a temnu vydrží ocet až rok.
Citronový
Dodá aroma rybám, drůbeži a zelenině. Kůru ze čtyř citronů oloupejte, ale bez bílé hořké dužiny. Nakrájejte ji na nudličky a vložte do lahve se širokým hrdlem. Přidejte šťávu ze dvou citronů a litr vinného octa. Nechte v teple vylouhovat šest až osm dní, přefiltrujte a uložte do temna a chladu.