Vinné octy si můžete ochutit sami, v lednici pak vydrží až rok

  0:14aktualizováno  0:14
Dodávají chuť salátům, vylepšují i polévky a omáčky, hodí se na zavařování, jablečný ocet. Někdo je dokonce pije jen tak. Výroba octa je procedura pro odborníky, celou škálu ochucených vinných octů si ovšem zvládnete připravit i sami. Stačí koření či bylinky.

Vinný ocet, stejně jako olivový olej vpravo, lze jednoduše ochutit třeba rozmarýnem. Výborně se pak hodí na marinování masa. | foto: Profimedia.cz

Jak se octy vyrábějí? Kyselá pochutina se většinou připravuje z tekutin obsahujících alkohol. Vhodné je například víno nebo jablečný mošt.

Ochucený vinný ocet nezapomeňte opatřit etiketou, popsat a uložit do temna a...

Ochucenný vinný ocet nezapomeňte opatřit etiketou, popsat a uložit do temna a chladna. Vydrží rok.

Ale i šťávy s vysokým obsahem cukru, jako je mošt z vinných hroznů, se dají zpracovat na ocet. Kvašení se nastartuje kulturami bakterií, pak se dále reguluje teplem, kyslíkem a přidáním alkoholu, dokud nevznikne požadovaný druh. Hotové vinné octy lze dochutit přidáním různých ingrediencí.

S bobkovým listem
Hodně výrazný je ocet s bobkovými listy. Případně do něj můžete přidat také bobule různých druhů koření podle vlastního uvážení. Lze použít i světlý balzamikový ocet. Lahev s kořením uzavřete a nechte dva až tři týdny marinovat. Hodí se do salátů a k bílému masu.

S česnekem a šalvějí
Stroužky čerstvého česneku a aromatická bylinka vytvoří ideální základ pikantních marinád a salátových dresinků. Neopakovatelnou chuť dodají hovězímu, jehněčímu, drůbeži a plodům moře. Se zálivkou bude mít větší říz i fazolový salát.

Jak na ochucený olej i pesto

Lehce se může stát, že vám bylinky vyrostou víc, než jste čekali.
Přidejte česnek a rozmixujte.
Pak do nádoby napěchujte bylinky.
Do nádoby napřed nalijte olej.

S chilli, tymiánem, bazalkou a citronovou trávou
Přidání bylinek dodá vinnému octu kořeněné aroma. Nejlepší je s tymiánem, estragonem nebo se směsí různých bylinek. Vylepší chuť světlých omáček, dává se k rybám nebo drůbeži, ale i do bramborového salátu. Odvážní mohou přidat ostré papričky.

S bazalkou a citronovou trávou
Bazalka má sama o sobě pronikavou vůni. A když k ní ještě přidáte citronovou trávu, vznikne pochutina, která nemá konkurenci. Ocet s těmito výraznými ingrediencemi využijete hlavně do rajčatových salátů, sýrových a vaječných jídel. Lze jím pokapat i grilovanou zeleninu.

S rozmarýnem
Když hodně aromatický rozmarýn naložíte do octa, rozvinou se krásně jeho éterické oleje. Právě z toho důvodu se tento ocet výborně hodí na marinování masa. Nejlépe s ním bude chutnat jehněčí a hovězí.

Malinový
Maliny vložte do sterilní sklenice, část rozmačkejte, zalijte vinným octem, uzavřete a nechte na světlém, teplotně stálém místě. Asi po 14 dnech se u hladiny začne tvořit sraženina. Ochutnejte, a pokud má silnou malinovou vůni a dobrou chuť, přeceďte. Maliny už nepřidávejte.

S koriandrem
Nakrájejte třicet gramů zázvoru a jednu chilli papričku. Do lahve nalijte 100 ml vinného octa, vložte zázvor, papričku, koriandr a přelijte dalšími 100 ml octa. Nechte týden louhovat. Pak přeceďte přes sítko a naplňte čistou lahev. Uložený v chladnu a temnu vydrží ocet až rok.

Citronový
Dodá aroma rybám, drůbeži a zelenině. Kůru ze čtyř citronů oloupejte, ale bez bílé hořké dužiny. Nakrájejte ji na nudličky a vložte do lahve se širokým hrdlem. Přidejte šťávu ze dvou citronů a litr vinného octa. Nechte v teple vylouhovat šest až osm dní, přefiltrujte a uložte do temna a chladu.

Autoři:

Nejčtenější

Šlechtění psů se zvrtlo. Módní plemena jsou oblíbená kvůli deformitám

Roztomilý Coton de Tulear

Touha měnit podoby psů se zvrhla. Tvoříme psy co nejmenší, v neobvyklých barvách, s roztomilými výrazy. Proto nemůžou...

VIDEO: Zadržte vodu na pozemku. Se speciálními vidlemi to jde snadno

Aerifikace pro lepší vsakování vody do země

V době nedostatku srážek se za každou kapku z nebe platí zlatem. Trávníkář Tomáš Šena předvedl, jak může pár minut...

Bambus vám vyroste rychle. Jen dejte pozor, aby se nevymkl z rukou

Bambus patří do každé zahrady s japonskými prvky.

Tato elegantní okrasná tráva je jako stvořená pro netrpělivé zahradníky. Bambus během několika let dokáže prostoupit...

Místo přítelkyně mazlíček. Svobodní britští muži se zamilovali do koček

Stále většímu množství mladých mužů v Anglii vyhovuje soužití s kočkou....

V Anglii vzniká nový fenomén. Svobodní muži si zamilovali kočky. Díky nim se totiž necítí osaměle a nejsou tak nuceni...

Zahrada ve městě jako dokonalý zelený obývák. Čistě pro relax a bylinky

Vyvýšenou část pozemku manželé od zatravněné části zahrady oddělili gabiony a...

S pokorou nazývají svůj zelený dvorek u rodinného domu jen odpočinkovou zónou. Z respektu k těm, co na svých zahradách...

Další z rubriky

Svratecký guláš, líčka a hodolanská omáčka. Ochutnejte regionální speciality

Rybí polévka s opečenou houskou

Maso je základem většiny oblíbených regionálních pochoutek. Třeba na Vysočině milují svratecký guláš, na Liberecku zase...

„Zobejte“ zdravé sedmikrásky. Vyrobíte z nich i nepravé kapary

Sedmikrásky můžeme užívat při zánětlivých onemocněních dýchacích cest.

Sedmikrásky kvetou skoro celý rok a dokonce přečkají i mrazy. Zkuste mladé listy nasypat do omáček, salátů, pomazánek,...

Znáte kucmoch, bigos nebo trakař? Ochutnejte krajové speciality

Škubánky, nebo také kucmoch jsou nejoblíbenější s mákem a přelité máslem.

Skromný jídelníček našich předků zpestřovaly sýry, na západě Čech to byl třeba takzvaný „trakař“. Lovcům ve Slezsku...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz