Úterý 27. září 2022, svátek má Jonáš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 27. září 2022 Jonáš

Osm postupů, jak zpracovat houby: mražení, kvašení, pasta, ocet, sůl…

Obecně se traduje, že nejhledanější houbou je hřib. V anketě, kterou uspořádala MF DNES mezi šéfkuchaři, houbaři a mykology, tento pomyslný žebříček vyhrála muchomůrka růžovka, tedy masák.

Možností, jak zpracovat houbovou úrodu, je celá řada. | foto: Profimedia.cz

Na druhém místě to byl smrž, třetí pozici obsadil ryzec. Hřib je až na pátém místě.

Muchomůrka růžovka (Amanita rubesces)

Například Petr Hampl z České mykologické společnosti tvrdí: "Muchomůrka růžovka je použitelná na všechny druhy kuchyňské úpravy a je obecně uznávaná jako nejchutnější houba našich lesů. Na kodexu tržních hub není jen kvůli možné zaměnitelnosti s muchomůrkou tygrovanou."

Šéfkuchaři Michal Göth a Jiří Štift by zase dali jedničku smrži obecnému. "Je pro mě luxusním přivítáním jara, dá se s ním donekonečna kombinovat a vždy překvapí svou elegancí," shodli se v hodnocení. "Skvěle se kombinují s chřestem, hráškem, jehněčím i králíkem," vysvětlují.

Aby bylo možné bezpečně sezonní úrodu skladovat, doporučuje se několik základních postupů. Při jejich dodržení si budete hub užívat až do příštího jara.

Sušení

Nečervivé houby nakrájejte na plátky asi 3 mm silné a dejte sušit. Ideální je sušička, pokud ji nemáte k dispozici, sušte na stinném místě v průvanu na rámech se sítí – ne na novinách, lepí se. Na konci dosušte v troubě – plátky hub se musí lámat, ne ohýbat.

Dejte do sklenic a uzavřete. Nedávejte nikdy do plátěných sáčků, je to sice romantické, ale houby nasáknou vzdušnou vlhkost, střídavě vysychají a vlhnou a jsou pak vyčpělé a navíc mohou snadno zplesnivět.

Vydrží celý rok, použít je můžete po zalití horkou vodou do polévek, omáček, na sekanou… Můžete je rozdrtit na kořenící prášek, houbovou chuť si tak možná oblíbí i ti, jimž vadí "kluzké" houby.

Mražení

Pevnější houby očistěte a pokrájejte, v míse vložte do mikrovlnné trouby s trochou másla. Nechte máslo rozpustit a promíchejte, ještě chvíli v mikrovlnce poduste. Zchlaďte, dejte do mikrotenových sáčků nebo plastových krabiček a dejte zmrazit.

Vydrží půl roku. Použít můžete jakkoliv kromě houbových řízků. Houby můžete zamrazit i bez tepelné přípravy, ale po rozmrazení jsou rozpatlanější. Pozor, neopracované lišky při zmrazení hořknou.

V octě

Obecné zásady uchování hub

  • Použijte mladé, nečervivé a nerozmoklé plodnice.
  • Houby zpracujte co nejdřív po sběru.
  • Houby dobře očistěte, lépe "nasucho" než propráním ve vodě.
  • U zavařených hub po zchladnutí zkontrolujte, zda se dobře "chytla víčka", pokud ne, zkonzumujte ihned.
  • Po otevření obsah sklenic co nejdříve spotřebujte.

Použijte malé pevné houby, vařte 20 minut v nálevu z litru vody, lžíce soli, pepře, nového koření, bobkového listu, celeru, mrkve a petržele. Mezitím svařte druhý nálev, potřebovat budete 1/4 litru octa, 3/4 litru vody, 3 lžičky soli, 50 g cukru, 4 snítky stévie (nemáte-li, přidejte trochu cukru), bobkový list, hřebíček, nové koření, celý pepř, hořčičné semínko, koriandr.

Předvařené houby nechejte okapat, plňte spolu s pokrájenou cibulí, mrkví, celerem a paprikou do malých skleniček. Zalijte octovým nálevem, uzavřete a sterilujte 25 minut.

Vydrží rok, je ideální použít je jako pikantní přílohu k masu. Protože není použita konzervační chemie, spotřebujte otevřenou skleničku co nejdříve.

V soli

Malé pevné plodnice hub nakrájejte na čtvrtky, rozložte a nechte několik hodin oschnout. Pak je pěchujte do sklenic a každou vrstvu prosypte solí. Je dobré, když je sůl vysušená (například předem v troubě).

Na kilogram hub přijde čtvrt kilogramu soli. Poslední vrstva bude sůl, uzavřete, uchovejte v temnu a chladu.

Vydrží půl roku a použít je můžete do polévek a omáček, pokrm je pak vhodné nesolit. Tento postup se hodí, když nemáte sušičku a počasí nepřeje přirozenému sušení hub.

Kvašení

Houby ponechte v celku, 2 minuty povařte v osolené vodě a v cedníku prudce zchlaďte pod studenou vodou. Do soudku nebo kameninového hrnce natěsnejte houby a zalijte nálevem.

Nálev připravíte tak, že na litr vody dáte 50 g soli, 20 g cukru, lžíci kyselého mléka, okořenit můžete pepřem, novým kořením, česnekem, cibulí. Aby byly houby ponořené, zatižte je například talířkem, na který položíte závaží. Kvasit nechte při pokojové teplotě asi dva týdny. Pak přeneste do chladu.

Vydrží až půl roku a použít je můžete jako pikantní přílohu k masu, před použitím je propláchněte vodou. Kvašení přispívá k lepší stravitelnosti hub.

V tuku

V hrnci rozpusťte sádlo, přidejte postupně dvojnásobné množství na kostky pokrájených hub (pevné, nerozmáčené). Na mírném plameni nechte vydusit, až jsou houby jako škvarky. Pak nalijte horké do vyhřátých suchých skleniček, ihned zavíčkujte a otočte dnem vzhůru

Vydrží tři měsíce a natřít si je můžete přímo na chléb jako houbové škvarky, ale i například pod pečené maso. Houby v tuku jsou výborné, ale je to energetická bomba.

Ve vlastní šťávě

Houby pokrájejte a pak opečte, až pustí vlastní šťávu. Zakryjte a na mírném ohni poduste asi 20 minut, občas promíchejte. Napěchujte do malých skleniček (aby se dávka spotřebovala najednou), zalijte vydušenou šťávou. Uzavřete skleničky a sterilujte 50 minut.

Vydrží rok jako polotovar do omáček, polévek, náplň do houbové sekané, omelet… Aby mohlo být použití všestranné, nekořeňte.

Houbová pasta

Houby pokrájejte a duste v malém množství vody. Podušené rozmixujte, nařeďte vodou a prudce povařte. Můžete okořenit kmínem, solí, pepřem. Výsledná konzistence by měla být jako hustý sirup. Vroucí nalijte do malých, horkou vodou opláchnutých skleniček, uzavřete a hned otočte dnem vzhůru.

Vydrží rok a použít ji můžete koření do polévek či omáček. Tento způsob je ideální na zpracování zbytků třeňů a hub horší kvality.

Autor:
Témata: Hobby - houby

Tisíce včel online. Sledujte živě provoz ve včelím úle

  • Nejčtenější

Češi se vrhli na fotovoltaiku. Chtějí i nabíječku auta, mají vyšší dotaci

Je to jenom otázka jednoduchého výpočtu. Proč nevyužít zvýšené dotace od státu při instalaci fotovoltaických panelů a...

Ocenili jste pět zahrad, nad kterými se od počátku opravdu přemýšlelo

Soutěž Letošní soutěž Nejkrásnější zahrada dospěla k závěru. Čtenáři iDNES.cz za poslední týden rozdali své hlasy mezi dvacet...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejlepší restaurace se stávají vegetariánskými, to mě celkem štve, říká kuchař

Premium Britský deník The Guardian před lety zařadil designový hostel Long Story Short v Olomouci mezi deset nejlepších nových...

Omezte televizi a vařte s pokličkou. Deset tipů, jak doma šetřit energie

Premium Drobné maličkosti v chování mohou přinést výraznou úsporu v hospodaření celé domácnosti. Podle hesla „halíře dělají...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nový pavilon za 300 milionů nabízí cestu africkým venkovem i deštným lesem

Ještě pár dní a Zoo Praha otevře pro veřejnost nový pavilon goril, jehož výstavba sice začala v říjnu 2019, ovšem...

Sověti ozářili Richarda Nixona radioaktivitou. Jeho agenti to zastavili trikem

Premium Při návštěvě v Sovětském svazu Richard Nixon sice přátelsky hovořil se sovětským vůdcem Nikitou Chruščovem v takzvané...

Test kočičích kapsiček. I z krmiva za deset korun může zvíře dostat vše

Premium Kočky nám sice někdy připadají mlsné, ale ony jen v miskách hledají to, co jejich tělu prospívá nejvíc: maso plné...

Extra steh po porodu navíc? Rodičky děsí ponižující husband stitch

Premium Přivést dítě na svět znamená pro většinu žen prožít si mnoho vypjatých chvil. Vyrovnat se s průběhem porodu nemusí být...

Pořád mě někdo zachraňuje, když vidí staršího muže na zemi, říká mykolog

Statistiky tvrdí, že průměrná česká rodina sesbírá za rok až šest kilogramů hub. Patříme k nejvášnivějším...

Houby jsou nejen vítaným zpestřením jídelníčku, ale i léčivými dary lesa

Také rádi vyrážíte ven s košíkem, abyste si mohli zaplnit talíř voňavou smaženicí nebo oblažit své chuťové buňky...

KVÍZ: Víte, jak houbařit v zimě? Známe vítěze knihy o léčivých houbách

Zimní houbaření láká v posledních letech stále víc lidí. Některé baví chodit na houby po celý rok, jiné láká relativně...

S hřiby to prý letos není velká sláva, ale pořád se najít dají

Řada čtenářů iDNES.cz konstatuje, že hřiby letos nerostou tak hojně jako třeba loni, nicméně pořád se najít dají. Podle...

Pečujte o své zdraví těmi nejčerstvějšími omega-3 na světě
Pečujte o své zdraví těmi nejčerstvějšími omega-3 na světě

V Norsku, zemi lososů, se nepoužívá výraz šťastný jako blecha, ale šťastný jako losos. I vy teď můžete ochutnat nejprodávanější omega-3, které...

RECENZE: Pro Pokáče byla O2 arena příliš velkým soustem

Z hlediska návštěvnosti skončil koncert písničkáře Pokáče v O2 areně maximálním úspěchem - pár hodin před začátkem...

Rusové v panice skupují letenky za rekordní sumy. Zájem je o jednosměrné

Ruský prezident Vladimir Putin ve středečním projevu k národu vyhlásil částečnou mobilizaci. Začne platit okamžitě a...

Slovensko vře kvůli cenám elektřiny. Největší výrobce hrozí bankrotem

Největšímu výrobci elektřiny na Slovensku, společnosti Slovenské elektrárne, se příčí dodávání elektřiny slovenským...

Mrazivá noc bez spánku a výstup na skálu. Soukalová promluvila o ztracení

Moderátorka Gabriela Soukalová (32) vyrazila na dovolenou v italském Livignu se svým přítelem Milošem a dcerkou...

Příběh Marty: Syn si přivedl domů přítelkyni, je to líná špindíra

Se synem jsme měli vždycky hezký vztah. Naším společným plánem bylo, že jednou s námi zůstane žít v našem domě v...