Stále rostou hřiby, objevují se václavky. Dobrý důvod vyrazit do lesa

aktualizováno 
Houby pořád rostou. Sice méně, ale stále se dají najít jak pravé hřiby, tak třeba oblíbené a chutné lišky a na své by si pomalu měli přijít i milovníci václavek. Pokud tedy bude dost vláhy, neměli byste se ani v říjnu z lesa vrátit s prázdnou. I když samozřejmě záleží na lokalitě.

Hřiby z Výsluní u Chomutova | foto: Martin Kubalík

Vzhledem k tomu, že řada čtenářů stále ještě reaguje na naši výzvu z 6. září k zasílání fotografií houbařských úlovků (výzva v článku zde, fotogalerie úlovků čtenářů zde), vypadá to, že houbaři skutečně stále nechodí z lesa s prázdnou. Některé z jejich úlovků si můžete prohlédnout v tomto článku.   

Úlovky čtenářů iDNES.cz

Podle Jana Borovičky z České mykologické společnosti už sice neroste tolik hub jako před deseti dny, ale z těch dobrých a jedlých lidé stále ještě nosí z lesa například pravé hřiby, lišky a někde už i václavky.

Naopak končí typicky letní houby jako jsou třeba muchomůrky růžovky. "V září nás zaplavila růstová vlna hub, která ještě pokračuje, i když je už v útlumu. Pokud bude dost vláhy, lze předpokládat, že růst bude pokračovat a možná se dočkáme další vlny," vidí to Borovička. Jinak ale jako kdykoliv jindy platí, že záleží na lokalitě, někde je hub víc, někde méně.

Co s václavkami

Václavky jsou podle mykologa Jana Borovičky výborné pro naložení do octa. Za syrova jsou mírně jedovaté, proto je nutné, aby prošly minimálně dvacetiminutovým tepelným zpracováním.

Kdo však opravdu hledá, něco by měl najít pokaždé (rady, jak nepřijít z lesa s prázdnou, najdete v článku zde). Například na pařezech a kořenech ve smrčinách se už začaly objevovat václavky, takže to vypadá, že jejich vlna vyjde letos opravdu na Václava, jehož svátek připadá na sobotu.

Z jedovatých druhů se v lesích stále ještě objevuje muchomůrka tygrovaná, protože však pomalu končí růst oblíbených muchomůrek růžovek neboli masáků, mohlo by podle mykologa ubýt záměn těchto hub. Naše nejjedovatější houba, muchomůrka zelená, už by moc růst neměla. Naopak pozor na jedovaté druhy pavučinců, jejichž sezona pomalu začíná.  

Autoři: ,

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Další z rubriky

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Najdete na iDNES.cz