Sobota 18. ledna 2020, svátek má Vladislav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 18. ledna 2020 Vladislav

Nejlepší strategie, jak se z lesa nikdy nevrátit bez hub

aktualizováno 
V Evropě roste více než 500 druhů jedlých hub. Abyste ale naplnili své košíky, musíte splnit několik základních bodů.

Čím více hub znáte, tím větší šanci máte, že se z lesa nevrátíte s prázdnou. | foto: Profimedia.cz

1.Znalost širokého sortimentu hub

Čím víc druhů budete znát, tím snáze košík naplníte. Kdo sbírá pouze hříbky, mívá to v lese mnohdy těžké a vracívá se s prázdnou. To třeba růžovku najdete i za delšího sucha.

Možná jste si všimli, že třeba při dubnových, nebo naopak pozdních listopadových procházkách sem tam nějakou houbu spatříte. I ta může být jedlá a v tuto mimosezonní dobu vám pěkně zpestří jídelníček.

Rozšiřte svou odbornou knihovničku o více houbařských příruček a atlasů. Těch je vždy lepší mít více, protože v každé publikaci jsou jiné fotky, které vám pomohou určit nově přinesenou plodnici.

Třeba letos vyšla skvělá publikace Michala Mikšíka Poznáváme jarní houby. Nikdy ovšem neriskujte a pro kuchyňské zpracování nesbírejte houby, jejichž určením si nejste v lese zcela jisti. Je vhodné neznámou plodnici opatrně vyndat z lesního humusu, nečistit ji a donést ji domů odděleně od ostatních hub. Tam ji s pomocí literatury určit, případně se obrátit na nejbližší mykologickou poradnu.

2.Dokonalá znalost terénu

Vědět, kde co roste, to je ten pravý houbařský um. Naučte se, v kterém období, v jakém druhu lesa a také pod kterými stromy můžete jednotlivé druhy najít. Pak bude hledání o mnoho snazší.

Podle toho, jaké druhy by měly pravděpodobně růst, si zvolíte i druh lesa, do kterého se vydáte. Pro klouzky půjdete do modřínů, křemenáče zkusíte hledat v březovém mlází, na hrázích rybníků se porozhlédnete třeba po hřibech kovářích.

3.Vytrvalost a trpělivost

V lese nepřebíhejte z místa na místo, z houští do houští. Choďte pomalu a systematicky očima propátrávejte okolí. Najdete-li jednu plodnici, zbystřete, jistě bude v okolí i další, protože pravděpodobnost, že z jednoho podhoubí vyrostlo za stejných podmínek více plodnic, je značně vysoká. A nebudete-li mít štěstí, zkuste zajít do jiného lesa.

Někdy stačí vzdálenost několika kilometrů a podmínky jsou zcela jiné. Když se naučíte sbírat více druhů hub, budete moci mnohem více kouzlit i v kuchyni. Zapomeňte pro jednou na smaženici s vejci, hříbky pod maso nebo smetanovou omáčku. Zkuste nové recepty.

Budete-li hledat tu správnou houbařskou kuchařku, vyhněte se těm, které u všech receptů uvádí: 300 g hub, půl kila hub, 250 g hub... Zaměřte se na ty, které pracují s konkrétními druhy hub, neboť každá houba má své specifické konzistenční i chuťové vlastnosti. Doporučujeme knihy českých autorů, ideálně mykologů, o kterých se traduje, že jsou mlsní.

Pro mě osobně je takovou houbovokuchařskou biblí kniha Jiřího Baiera Houby v lese a kuchyni. Kdo zkusil třeba jeho vývar s knedlíčky z růžovek, bifteky z límcovky, májovky s rýží nebo sladký dezert z pýchavky, dá mi za pravdu.

Autoři:
Témata: Hobby - houby
  • Nejčtenější

Návrat na obrazovky v roli superšéfa, to se blbě odmítá, říká Pohlreich

Předloni v létě Zdeněk Pohlreich oznámil, že s pořadem Ano, šéfe! po deseti letech končí, je unavený a ztratil chuť...

Zmijovka patří k českému řezníkovi. Dnes se polovina vyváží do Afriky

Kostkovaná košile, zástěra a zmijovka – takhle vypadá typický český řezník. Je otázkou, kde se charakteristická...

Zvládnete upéct věnečky podle receptu špičkového cukráře? Není to legrace

Patří k tomu nejlepšímu, co si můžete dát jen tak pro radost ke kávě, přesto jsou žloutkové věnečky jedním z...

Nejstarší hospody Česka přečkaly staletí a dodnes to v nich žije

Někde se z nich muselo utíkat před lapky tajnými chodbami, jinde štamgastům probourali průchod i hradbami. Nejstarší...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Tajemství dokonalé makronky. Česká cukrářka má zákazníky i v Ománu

Během tříměsíčního kurzu v Paříži se Tereza Gondková zamilovala do francouzské cukrařiny a na český trh vtrhla s...

Premium

Ve škole byla terčem posměchu. Dnes džihádistka Kristýna nenávidí i matku

Plánuje zabíjet. Soudí ji jako uprchlou. Žena z Mělnicka měla problémy s rodiči i spolužáky. Pětadvacetiletá Kristýna...

Premium

Převratná metoda z IKEM: jak zhubnout přeprogramováním metabolismu

Lékař Marek Beneš je už třetím rokem vedoucím lékařem projektu, při kterém se pomocí laseru „oslepí“ nervové buňky...

Premium

TEST: Vyplatí se benzin, hybrid, nebo diesel? Spočítali jsme to

Auto máte vybrané, co mu ale dát pod kapotu, aby vás provoz vyšel co nejlevněji – klasický benzin, úsporný diesel, nebo...

  • Další z rubriky

OBRAZEM: Houbová smršť od Brd přes Vysočinu až po Ostravsko

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše dokumentace ukazuje, že podzimní sezona...

KVÍZ: Otestujte, jak se vyznáte v názvech zahraničních pokrmů

Nabídky v restauracích se jen hemží názvy pokrmů, u kterých mnozí netuší, jaké jídlo mají očekávat, a při objednávání...

OBRAZEM: Houbaři poslali poslední úlovky, našli vzácný květnatec Archerův

Poslali jste houbařské úlovky, které se v posledních dnech podařilo najít v lesích Česka. Byly to nejen klasické hřiby...

Houby pod zákonem, jehož neznalost neomlouvá a pokuta přijde draho

Déšť a relativně teplé počasí vytahují z lesní půdy poklady, na které se nevyplácí sahat. Řada hub totiž do košíku...

Najdete na iDNES.cz