Středa 11. prosince 2019, svátek má Dana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 11. prosince 2019 Dana

Diskuse k článku

Osm postupů, jak zpracovat houby: mražení, kvašení, pasta, ocet, sůl…

Obecně se traduje, že nejhledanější houbou je hřib. V anketě, kterou uspořádala MF DNES mezi šéfkuchaři, houbaři a mykology, tento pomyslný žebříček vyhrála muchomůrka růžovka, tedy masák.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

 0
Jste přihlášen jako


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

Zbývá 2000 znaků nebo 10 odstavců.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P50e71t73r 53P10r26a20u47s 4345248469629

Tomu začátku nerozumím. Když hledám houby, je nejhledanější jakákoli jedlá.

0/0
10.7.2013 21:35

M85i27l54a14n 51Č34e50r33n28ý 5363849209372

Tak třeba holubinky z mých známých skoro nikdo nesbírá, takže v lesích zůstávají bez povšimnutí. Přitom až na vrhavku jsou snad všechny jedlé.

0/0
10.7.2013 21:37

J39i66ř79í 95S76o89u24č34e48k 5316457759759

Nepřál bych vám zkonzumovat holubinku brunátnou :-) V České republice roste kolem 150 druhů holubinek, přičemž zhruba třetina je nejedlá.

0/0
10.7.2013 22:59

M56a72r80t27i94n 14N63o17v66o91t72n30ý 7943945660155

Já každou holubinku v lese ochutnám. Když narazím na nejedlou tak jim podobné v tom lese už nesbírám.

0/0
11.7.2013 8:54

A78l31e45x87a42n72d86r 52K67o38s46t56k47a 5619776329676

Obecně se v literatuře uvádí, že pokud po olíznutí řezu holubinka nepálí, tak je jedlá a neměla by působit žádné potíže.

0/0
11.7.2013 9:17

M75i58l92a59n 47Č18e89r15n72ý 5313989879322

Může vegetarián jíst masáky?;-)

+3/−1
10.7.2013 20:47

T56o93m29á67š 43K52a23p39l86a23n 8103929743363

Podle toho, jestli definujete vegetariána jako nežravce masa, nebo jako pojídače rostlin. Houby jsou totiž vlastní říše, tedy nejedná se ani o maso, ani o rostliny.

+1/0
10.7.2013 22:07

S75t27a60n29i40s94l97a37v 29H18o21r28á83č37e96k 5371988655524

Růžovka je jednoznačně nejlepší..tím nemyslím jeden stupidní nekonečný serial ale Muchomůrku růžovku!!;-D

+2/0
10.7.2013 17:52

A79n16d89r61e27a 92G44r78u53b45e70r 8785597540

Tak my jsme take vasnivi houbari a musim rict ze v podalpi clovek najde vsechno :-) Co je s podivem, ze Rakusaci vesmes nesbiraji ani panenky ani ryzce a ani modraky!!! Nu alespon zbyde dost pro nas. Muj manzel je take neznal dokud jsem ho nezaucila haha, poprve sice jedl velmi opatrne a po ocku na me koukal jestli ho nechci otravit a ted je sbira sam. Co se mrazeni tyce, tak mikrovlnku nepotrebujeme, houby nakrajime bud na vetsi kostky na gulas a nebo na klasicke platky, v hrnci pripravime vrouci vodu, nechame 5 minut ca. vychladit at neni uplne 100 stupnova, do te vody dame hriby, prekryjeme poklickou a nechame v te vode taky ca.5 minut, pote je procedime, nechame vychladit a napytlikujeme do mrazaku.

0/0
10.7.2013 16:30

M42i63l39a55n 70Č79e56r37n57ý 5663109589312

Divná hitparáda. Masáky ano, ale - hříbky jsou přece jen hříbky a kdo najde nejvíc "praváků", případně i kovářů, je králem houbařů! Naopak, při každé houbařské procházce nacházíme plno masáků naprosto nedotčených, jelikož mnoho lidí se je bojí sbírat kvůli možné záměně s jedovatou muchomůrkou pantherovou či problematickou šedivkou. Navíc je celkem štěstí potkat tuto houbu zdravou, neboť červům chutná snad nejvíce ze všech.

Co se týče smrže, v životě jsem jej neviděl, pouze na obrázku. Snad roste v nižších polohách, já chodím na houby převážně na Rokycansku. Zde je možné místy vidět (či spíše cítit) pouze příbuzná hadovka smrdutá či psivka obecná. Ale četl jsem, že někteří gurmáni i tyto odporně páchnoucí houby s oblibou jedí...

Co již pomalu mizí, je kotrč kadeřavý, liška obecná a bohužel i různé druhy klouzků. Výborné houby do omáček i na zavařování.

+3/0
10.7.2013 15:37

M33a39r11t89i85n 10N37o31v55o69t36n97ý 7113465600285

Lišky se docela začínají vracet. Poslední roky jsem jich nasbíral jako za 15 let před tím dohromady. Kotrče poslední čtyři roky najdu tak 3 ročně. Dříve jsem o něj nezavadil ani nepamatuju, ale je možné, že jinde jich bylo více. Hadovku nějteří jedí ještě jako mladou, když je v závoji, kdy připomíná vajíčko. Ochutnal bych, ale připravené od zkušeného houbového gurmána. :-) Smrže jsem letos neviděl, ale Kačenek bylo letos hodně.

0/0
11.7.2013 9:00

A82l82e47x42a68n38d93r 43K96o52s93t71k32a 5779416949276

Upřímně, mám potíže s rozeznáním mladého masáka, takže jej raději nechám být. Jistota je jistota.

0/0
11.7.2013 9:19

O43l22g55a 24Š43t80u91m58p27f20o17v69á 3296722788

Můžu dát tip na nej recept s masáky. Je to rychlé a výborné!

Hlavy masáků se jen omyjou vodou (neloupou se), nakrájí na větší trojuhelníky či plátky, posolí, hodně pokmínují a opečou se z každé strany na másle na pánvičce. K tomu rohlík nebo chleba. Výborná chuťovka!

+6/0
10.7.2013 13:02

D20a76v39i83d 27K21o88m64á11r17e55k 3873570420598

R^ výborný recept! Miluju takto upravené masáky!

0/0
10.7.2013 13:09

M33a90r94t12i83n 12N47o72v68o48t66n49ý 7193215820365

Moje nejoblíbenější úprava hub. Kmín používám mletý.

Ještě jsou dobré řízky, ale je s tím dost práce. :-)

+1/0
10.7.2013 13:26

J37a33n31a 92N22o11v12á21k10o32v32á 7897230369348

Mám je radši na sádle :-)

+2/0
10.7.2013 16:44
Foto

J14a11n 83V60l83a77d33y69k94a 2182388653244

jojo, už se těším na houby, jen tam nepíšou, jak je skladovat, předpokládám, že na temném, chladném a suchém místě....

+2/0
10.7.2013 9:16

M77i54l49a55n 88Č33e29r60n33ý 5213659219892

No jistěže je nebudete skladovat na světlém, teplém a vlhkém místě!:-P

+2/0
10.7.2013 16:03

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Kam dál, Slavie? Manažer Nezmar připouští obavy: Jsme na hraně

Na Dortmund má jednu bizarní vzpomínku. Po letech se jí zasměje, ale tehdy? V březnu 2002 bylo Janu Nezmarovi ouvej....

Najdete na iDNES.cz